ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Mişcarea rapidă în sus (sau în jos) a indicilor ecologici



 


 

 

Într-un clasament nou de ţări, conform indicilor ecologici, multe din ele au evaluat pozitiv rapid, în timp ce altele au scăzut. Studierea ratingului de ţări în funcţie de performanţele ecologice în ultimii şase ani a dat motiv de bucurie, amestecat cu crize de scepticism şi chiar de neîncredere. Nu este deloc o surpriză faptul că ţările scandinave ocupă cel puţin patru locuri printre primele 15, datorită sensibilităţii lor faimoase pentru mediul înconjurător (cu excepţia, poate, a vînătorilor norvegieni de balene şi pescarilor danezi).

Dar pentru cei care au trăit în fosta Uniune Sovietică este surprinzător faptul că Rusia, ale cărei predecesori comunişti au observat deshidratarea Mării Aral, cazuri de poluare ale aerului pe o scară largă în oraşe, cum ar fi Dnepropetrovsk, şi dezastrul nuclear de la Cernobîl, a rămas doar cu cîteva puncte în urmă , iar în unele cazuri , chiar şi a depăşit SUA la indicii ecologici în Yale şi Columbia, din 2006, 2008 şi 2010.

Deci, a fost uşurat să aflăm că aceste concluzii paradoxale nu s-au repetat în ediţia 2012, care a fost publicată în comun cu Forumul Economic Mondial, organizat la Davos, Elveţia. Din cauza deteriorării calităţii aerului, Rusia a scăzut brusc în clasament pînă la 106 de puncte din 132 în total. Şi a fost ultima în noua analiză de clasificare, în funcţie de traiectoria ecologică.

Rusia "se confruntă cu tulburări grave în mediul înconjurător, situaţia se înrăutăţeşte din cauza pescuitului excesiv şi despăduririi," - se afirmă în raport. "Rusia arată o deteriorare la fiecare categorie, cu excepţia micilor îmbunătăţiri în emisiile de dioxid de sulf, deşi nivelul este încă foarte departe" de la obiectivele stabilite pentru ţările evaluate. 

 

Mişcarea rapidă în sus (sau în jos) a indicilor ecologici 

 

La cealaltă extremă, Elveţia şi Letonia au promovat o politică, care a îmbunătăţit calitatea aerului în atmosferă, de care beneficiază atît oamenii, cît şi ecosistemele. (Raportul de referinţă este împărţit în două categorii generale: mediul înconjurător şi viabilitatea ecosistemelor).

O comparaţie a ţărilor, la diferite etape de dezvoltare, precum şi realităţile economice foarte diferite, este foarte problematică pentru creatorii raportului. "Dezvoltarea economică este importantă," – se menţionează în raportul 2012. Evaluarea mediului înconjurător relevă o relaţie semnificativă cu PIB-ul pe cap de locuitor, deşi la fiecare nivel de dezvoltare economică există o varietate de indecşi".

Ce este mai puţin clar: salturi uriaşe la unele ţări. Letonia, o mică republică baltică, cu o populaţie de 2 milioane, a sărit de la 21 pînă la 2, deşi a fost evaluată extrem de înalt în doar trei din cele 11 categorii pe care se bazează rezultatul general. (Punctul ei tare a fost calitatea aerului care este benefic pentru ecosisteme).

Comparaţia ratingurilor din anii precedenţi relevă o variaţie surprinzătoare în partea de sus: doar şapte din primele 15 locuri au fost în mod constant în această companie de elită: Islanda, Elveţia, Franţa, Costa Rica, Austria, Marea Britanie şi Noua Zeelandă (Noua Zeelandă a condus lista în 2006).

Şi Canada, nr. 8 în lista de pilot din 2006, a scăzut la locul 46 în 2010, înainte de a se ridica la nr. 37 în acest an: în ciuda faptului că a ocupat locul 1 la categoria mediului înconjurător, în baza calităţii aerului şi apei. Este dificil de înţeles modul de schimbare în clasament atît de rapid, timp de doi ani, doar schimbările în mediul înconjurător sunt adesea măsurate timp de zeci de ani.

 

Mişcarea rapidă în sus (sau în jos) a indicilor ecologici 

 

Economiile cu cea mai rapidă creştere mondială au fost estimate scăzut: India, care a avut 125-lea loc din 132 şi China – 116-lea loc. Ambele suferă din cauza aerului nesănătos. SUA a evaluat de la locul 61 în 2010 la locul 49, care totuna este jos din cauza estimărilor scăzute obţinute pentru atitudinea lor faţă de schimbările climatice. Pentru acest indicator, ele ocupă locul 121. Şi nu sunt singuri, analiza sugerează că unele probleme sunt rezolvate cu succes pe o scară globală, în timp ce cifrele pentru o serie de alte probleme, în special cu privire la schimbările climatice, s-au înrăutăţit peste tot", - scriu autorii.

Raportul arată că unele dintre ţările cele mai defavorizate sunt împărţite în două grupuri regionale, cum ar fi Asia Centrală (Uzbekistan, Kazahstan, Tadjikistan, Turkmenistan şi Mongolia), ţările africane sub-sahariane (Congo, Nigeria şi Camerun) şi Asia de sud-vest. (Irak, în care calitatea aerului şi disponibilitatea apei continuă să se înrăutăţească,a fost ultimul, iar Iran, Kuweit, Pakistan şi Yemen cu ecosistemele lor, care se confrunta cu o sete şi mai mare, au mers înainte nu cu multe puncte).

Performanţa individuală a ţărilor poate fi găsită pe site-ul web Universităţii din Yale. Raportul a fost elaborat de Centrul Yale pentru legislaţie ecologică şi politică şi Centrul din Columbia pentru reţeaua de informaţii Internaţionale în domeniul Pămîntului.

 

Autor: Biktimirova Nelia 

 

 

Sursa: facepla.net 

 

ABONAȚI-VĂ
Marţi, 07 februarie 2012 12:31
Vizualizări: 2343

Citiţi de asemenea

În secolul al XXI-lea, când cancerul înregistrează o creștere rapidă, necesitatea unor tratamente alternative devine t...
64
Capterev, 1901„Sinceritatea este naturală, perfect accesibilă omului, foarte simplă și chiar, luată în sine, absolut nec...
98
Ziua Pământului este sărbătorită în fiecare an pe 22 aprilie. Celebrarea are loc în jurul unei anumite teme: în 2024, te...
71
Dacă doriți să învățați pe cineva, să educați pe cineva și să comunicați pentru ca încrederea să nu scadă, ci să crească...
127