ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Misterul civilizației «Berbecului»




Tornado a împrăştiat pietrele ce datează lumea antică în taigaua din Orientul Îndepărtat.

 

 

 

La începutul lunii iulie, în taigaua îndepărtată a avut loc un fenomen natural neobișnuit. La 40 km de orașul Viazemski, lângă rîul Podhorenok, în taiga au fost doborîte câteva hectare de pădure, parcă cineva a luat un buzdugan uriaș şi l-a tras pe pământ, rupând şi scoţând copacii bătrîni cu tot cu rădăcini. Cum au explicat în centrul regional al Ministerului Federal de Situaţii Excepţionale din Orientul Îndepărtat, doar un tornado este capabil de aşa ceva. Puterea vîntului a fost incredibil de mare, iar apariția în aceste latitudini a unui vânt de tip „sifon” (puternic - trad.) este atît de ciudat și rar, că mulți cercetători s-au adunat la locul epicentrului pentru a afla cauza apariţiei vîntului de schimbare ... Cu toate acestea, omul de ştiinţă şi cercetătorul Mihail Efimenko, i-a întrecut pe toţi. El tocmai s-a întors dintr-o expediţie şi s-a grăbit la redacţie pentru a împărtăși descoperirile sale și a arăta obiectele găsite. O parte din artefacte, dlui le-a găsit în grădina unui localnic din satul Şeremetievo, raionul Viazemski, pe care omul le-a colectat în pădure și le-a expus spre vizionarea copiilor.

- Până în prezent, satul Şeremetievo, prezentă un interes pentru istorici, ca unul dintre locurile cu monumente culturale din perioada neolitică, epoca de piatră, - relatează Mihail Efimenko. - Aici pe pereţii stîncilor au fost găsite desene ale oamenilor preistorici - petroglife: caii și scene amuzante din viața de vânătoare. Dar ceea ce am văzut, m-a surprins mult: pietre din altă lume, altă cultură, altă civilizație ...

Obiectele noi găsite sunt multe, iar explicaţii - puţine. Pentru a înțelege natura lor, omul de ştiinţă a stat o săptămână la bibliotecă și a recitit cărţile despre cultura lumii antice: Egipt, Grecia și Roma. A comparat fotografiile pietrelor cioplite de diferite dimensiuni, culori, împrăștiate prin taiga. Lui Efimenko, i-a ajutat profesia: dlui este un arhitect cu treizeci de ani de experiență.

- Uitaţi-vă ce ovale incredibil de mari am găsit în pădure, - continuă Mihail Vasilievici. - Ele sunt de mărimea unui om. Şi reamintesc? Se pare că este o gură mică, se poate observa chiar un nas, nişte ochi, bărbie, care nu permit capului de piatră să se întoarcă. Dar, acestea nu sunt capete umane ... Astfel au cioplit piatra în Egipt din secolul VIII î.Hr.. Ovalul nu este nimic altceva, decât capul de piatră al Berbecului la prima etapă de prelucrare. Un astfel de cap, omul de știință din Habarovsk, a văzut în Templul lui Amun din oraşul Karnak, acolo există chiar o alee cu capete de piatră. Amon, în mitologia egipteană se închina soarelui şi a fost reprezentat ca un berbec. A fost un fel de cult de sacrificare a berbecului.

- Atrageţi atenție la desenul din piatră, - spune savantul. – Este cioplit un cadru. Aceasta este o tehnică grecească de cioplire. Semnele lăsate de cioplitori pe piatră, datează aproximativ cu sec al XVI-lea. În Orientul Îndepărtat, astfel de meşteri au apărut nu înainte de secolul XX, dar chiar și atunci, ei nu au reuşit să "schițeze" piatra atît de minuţios. Nici când au construit un pod peste Amur, au fost invitaţi cioplitorii de piatră din Europa.

Prelucrarea pietrei în chenar, potrivit lui Efimenko, a fost utilizată în construcția templului lui Partenon din Atena, în anul 438 î.Hr. Templul a fost construit la inițiativa lui Pericle, de către arhitecţii, Ictin și Kallikrat. În zilele de azi, din templu au rămas doar ruine ...

Dar, cum aceste obiecte au nimerit în taiga? Aici, la o sută de mile nu se înalţă nici-o clădire de piatră, în jur sunt doar case din lemn ...

- Cum au ajuns la noi aceste pietre, deocamdată nu vă pot spune, - relatează oaspetele nostru. - Cel mai probabil, au fost nişte meşteri care au cunoscut secretele procesului de prelucrare. Pot spune că aceste pietre niciodată nu au făcut parte din pereţi, din ele nu s-au construit clădiri. Pe ele nu este nici-un fel de mortar. Ele parcă sunt pregătite pentru construcţii. Totul a fost început și rapid abandonat.

În unele blocuri de piatră, Efimenko a găsit găuri făcute cu străpungerea unei arme de o putere de neegalat. Găurile din afară sunt topite, iar scoarţa sticloasă parcă ne spune că sunt urme ale impactului unei temperaturi înalte.

Expediția lui Efimenko, a reușit să găsească chiar și o carieră de piatră pe malul râului Ussuri, din care au extras "pietre lui Partenon". Pietrele au fost sparte prin tăieturi - pătrate mici - la margini: blocul de piatră parcă a fost despicat ca o nucă de cocos, mai întâi în bucăți fără formă și apoi cioplit la margini pentru a obţine geometria necesară. În pietre au fost găsite găuri caracteristice pentru perioada elenistică, în formă de clopoţel. Ele au servit pentru transportarea încărcăturilor sau au fost găuri ordinare de scurgere - jgheaburi, atunci când se foloseau pentru construcţia clădirilor. Exact aceiași "clopoţei" au fost găsiţi în stâlpii de piatră pe care i-au descoperit arheologii la săpăturile din Pompei, orașul antic de pe coasta Golfului Napoli, dispărut în anul 79 e.n. în timpul erupției vulcanului Vezuviu.

În apropierea carierei de piatră, Mihail Efimenko a descoperit o intrare în labirint, un oraş subteran. Această intrare este uşor înclinată şi reaminteşte un crater mare în pămînt. Localnicii au blocat intrarea cu pietre, ca băieţii din sat să nu meargă în subteran, deoarece nu se ştie unde duc aceste catacombe antice. Se spune că lungimea lor este atât de mare, încât ajung până în China, Tibet ... Cum să credem în aşa ceva?

Cu toate acestea, Evului Mediu din istoria ţinutului Amur, este o perioadă istorică, cea mai misterioasă și neexplorată. O pată albă în istorie, deoarece se consideră că triburile care au trăit în acea perioadă de-a lungul rîului Amur, au căzut în declin şi au dispărut. Chiar şi statele puternice Bohai și Jurchen, care au existat pe întinderile vaste în jurul râului Amur în sec. VII-XII, fiind puteri feudale militare destul de avansate, au fost învinse. În toate manualele școlare este scris că "popoarele Orientul Îndepărtat şi-au pierdut statalitatea și au rămas în cadrul sistemului patriarhal ...". Ce s-a întâmplat apoi? Poate un dezastru natural? La această întrebare încă nu a fost găsit un răspuns.

Desigur, un tornado care a trecut fulgerător în taigaua Viazemski, nu putea mișca pietrele dintr-o parte a lumii în altă parte, cel mai probabil, el a dezvăluit fapte ascunse mulți ani în pământ.

Potrivit lui Michail Efimenko, pe arheologi îi așteaptă descoperiri interesante, misterul cărora încă mai păstrează taigaua din regiunea Habarovsk. Desigur, ele nu pot fi comparabile cu piramidele din Egipt și săpăturile Troiei. Despre acele orașe și civilizații au ajuns imagini epice și naraţiuni antice, iar despre civilizația Berbecului din orașul Tartar (lumea subterană), încă nu ştim nimic. Aici istoria este doar la început.

 

 

Sursa: rg.ru

 

ABONAȚI-VĂ
Luni, 24 decembrie 2012 15:28
Vizualizări: 3095

Citiţi de asemenea

Haideți să ne amintim programa școlară, să zicem, de literatură. Și să începem, de exemplu, cu clasicii. Ce studiem la ș...
174
La Detail Garage oferim o gamă completă de servicii de detailing auto, pentru ca mașina dvs. să arate mereu ca nouă și s...
274
Deși toamna este în plină desfășurare, la XOstudio FLOWERS am început deja să ne pregătim pentru magia sărbătorilor de i...
409
Astăzi dorim să vă prezentăm o băutură naturală de casă, care este excelentă pentru organismul dumneavoastră. Dacă beți ...
463