Mlaștinile artificiale, folosite la epurarea apelor reziduale
Mlaștinile artificiale ar putea constitui o soluție inginerească extrem de energoeficientă pentru epurarea apelor reziduale, utilizînd funcțiile naturale ale zonelor umede. O asemenea mlaștină poate fi creată chiar și pe un teren de 1-2 metri, cu ajutorul căreia poate fi curățată apa din duș sau mașina de spălat. În același timp, totul poate avea un aspect destul de estetic.
Încă din vremurile vechi, oamenii știau că apa murdară, trecînd prin mlaștină, iese curată. În sec. XVIII-XIX, apele reziduale din unele orașe erau direcționate spre mlaștinile existente și astfel reduceau efectul de poluare a mediului. Însă doar în anul 1953, cercetătoarea din Germania Käthe Seidel de la institutul Max Plank a lansat idea de proiectare și construcție a ecosistemului zonelor umede pentru epurarea apelor reziduale. Aceasta a fost a adevărată revoluție în domeniul canalizării. Și doar în acest domeniu, deoarece aceasta a fost o tentativă de aplicare a cunoștințelor ecologice pentru crearea unui ecosistem artificial.
În prezent, utilizarea mlaștinilor artificiale (Constructed Wetlands) cea mai modernă soluție pentru epurarea apelor reziduale menajere, dar și industriale.
Sursa: rodovid.me