Moara de vânt din Londra tricotează eșarfe călduroase
Cu sosirea zilelor de toamnă reci, încercăm să ne încălzim cât mai bine și ne învelim cu eșarfe pufoase. Mai recent, acestea puteau fi împărțite în cele cumpărate la magazin sau tricotate cu propriile mâni, însă acum, unii londonezi se pot lăuda cu accesorii create exclusiv de energia eoliană. Merel Karhof, designerul de origine olandeză cu sediul la Londra, a decis să utilizeze în aceste scopuri resursele naturale.
Instalaţia de tricotat inovatoare „Wind Knitting Factory” (Fabrica eoliană de tricotat) deocamdată poate tricota doar eşarfe, însă este doar o chestiune de timp: tot atât de bine poate confecţiona șosete, pălării și alte accesorii. Totul s-a început de la interesul lui Merel, pentru problemele ecologice și energia alternativă. Vîntul ca una dintre cele mai accesibile surse de energie verde gratuită este o temă-cheie în activitatea designerului. Dar, în loc de a transforma puterea vântului în energie electrică, a decis s-o folosească în forma ei iniţială. Pentru acest lucru, Merel a proiectat o moară de vânt cu o anvergură a aripilor de 1,2 metri şi a anexat la ea, un război de țesut*.
Designerul a instalat dispozitivul proiectat chiar pe balconul apartamentului său din oraș, acolo este destul de convenabil de a prinde vântul potrivnic. Sub influența lui, lamele instalaţiei de tricotat se învârtesc şi firele toarse se transformă într-un tub lung tricotat. Uneori, eșarfele ies unicolore, altă dată, artista folosește mai multe ghemuri în culori diferite.
Însă lungimea eşarfelor este standard: peste doi metri dispozitivul inteligent taie produsul finit și începe să tricoteze următorul lucru. Rămâne doar de a-i oferi un decor suplimentar și produsul poate fi expus la o expoziție sau vândut fanilor creativului verde. Iar, doritorii sunt cu prisosinţă, astfel încât proiectanta a înregistrat marca cu același nume ”Wind Knitting Company”.
Pe fiecare eșarfă poate fi văzută o scurtă "biografie": eticheta produsului va spune despre data fabricării și condițiile de creaţie: cât timp a suflat vântul pentru a finaliza lucrul. Astfel că urmărind prognoza meteo, puteţi cumpăra un fular cu o "istorie": unul a fost tricotat într-o zi cu soare, altul „creştea” încet și persistent pe parcursul întregii săptămâni ploioase, iar al treilea este un rezultat grăitor al unei nopți furtunoase.
Pe lângă tricotarea eșarfelor eoliene la comandă, Merel, din cînd în cînd, organizează expoziții ale produselor sale. Prima „Wind Knitting Factory” a fost prezentată la Săptămâna Designului din Milano (Milano Design Week), organizată de Colegiul Regal de Artă (Royal College of Art). Apoi spectatorii show –ului de design „Object Rotterdam 2011” , au avut posibilitatea să aprecieze instalaţia de tricotat inovatoare . În cele din urmă, la începutul lunii septembrie a acestui an, Merel Karkh a primit sprijinul material din partea Fundaţiei Doen, care s-a oferit să sponsorizeze dezvoltarea ulterioară a eco-proiectului.
Un mod neobișnuit de tricotat nu necesită o monitorizare vigilentă din partea omului, aşa că lui Merel îi rămâne o mulțime de timp pentru a pune în aplicare alte idei creative. De exemplu, faţada clădirii care designerul a echipat-o cu o colonie întreagă de mici "mori de vânt", și acest lucru nu este doar o instalație de artă, ci un mod destul de funcţional de a produce suficientă energie pentru iluminatul LED-urilor.
Nu a uitat inventatoarea şi de Haute Couture : aceste broșe în formă de moară de vînt, fabricate din metale prețioase, ne reamintesc că energia disponibilă ne înconjoară peste tot: în adierea vântului, precum şi rezistența aerului, care apare în timpul mersului pe jos!
* Războiul de țesut este o mașină de lucru utilizată la fabricarea țesăturilor din fibre textile - trad.
Sursa: facepla.net