Moda a transformat planeta în gunoi!
Îmbrăcămintea a devenit un adevărat fast-food: se prepară rapid, se păstrează pentru puțin timp, dăunează sănătății și naturii. Lumea se scufundă în haine care merg la gunoi la fel de repede ca o pungă de plastic sau vesele de unică folosință. Avem nevoie de o revoluție, o revoluție în modă!
Fiecare obiect pe care îl cumpărăm de la magazin afectează planeta noastră chiar înainte de a-l aduce acasă.
În primul rînd, producția de îmbrăcăminte necesită un consumul uriaș de apă.
În fiecare an, în lume se produc 2 miliarde de blugi, în timp ce la crearea celei mai obișnuite perechi este nevoie de pînă la 7 000 de litri de apă, iar pentru un tricou –2700 litri. Apropo, acesta este consumul mediu de apă al unei persoane timp de 900 de zile!
În procesul de vopsire a țesăturilor se utilizează pînă la 1,7 milioane de tone de substanțe chimice diferite. Iar după aceasta, îmbrăcăminte, care conține substanțe periculoase, de exemplu, compuși fluorurați (PFS), ajunge la cumpărător și continuă să dăuneze mediului în procesul de spălare sau ajungînd la depozitul de deșeuri.
V-ați întrebat vreodată cît de multe deșeuri lasă producția de îmbrăcăminte? Potrivit experților, în fiecare an se produce 400 miliarde m2 de pînză, dintre care 60 miliarde m2 merg la emisii – acestea sînt bucăți și deșeuri textile. În fiecare an, peste 80 de miliarde de articole de îmbrăcăminte sînt produse în întreaga lume, iar după o scurtă durată de viață, trei din patru își termină viața în gropi de gunoi sau sînt arse, doar un sfert din deșeurile textile sînt reciclate.
Potrivit unui raport al organizației obștești WRAP (the Waste and Resources Action Programme), scăderea prețurilor și reducerea cererii determină producătorii de îmbrăcăminte să nu aibă stimulente să adune produsele textile folosite, ceea ce duce la creșterea deșeurilor în gunoiști.
Motivul evident al acestei tendințe este ritmul rapid al industriei modei, așa-numita modă rapidă. În epoca bloggerilor de modă și a popularității Instagram, devine indecent să porți aceleași haine e două sezoane la rînd. Numai în ultimii cinci ani, profiturile companiilor de modă au crescut cu 9,7% în fiecare an.
Consumul excesiv este unul dintre efectele negative ale "modei rapide". În Hong Kong, locuitorii aruncă 1.400 de tricouri în fiecare minut!
Ce puteți face?
Începeți cu voi înșivă: nu cedați dorințelor impulsive de a cumpăra obiecte pe care de fapt nu aveți nevoie. Vă îndemnăm să vă gîndiți la cine vă creează hainele și la modul în care afectează mediul.
Dați haine pe care nu le folosiți celor nevoiași, dăruiți, schimbați cu colegii și prietenii, dați la reciclare: 95% din hainele noastre pot fi reutilizate și reciclate.
După materialele Greenpeace Rusia