ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Modelul "sănătos" pentru afacerea de mediu în Republica Moldova

Afacerile ecologice își desfășoară activitatea în Republica Moldova nu doar pentru binele său, ci și pentru viitorul nostru sănătos și curat. Mai mult decât atât, folosim cuvântul ”curat” într-un sens cât se poate de direct. Vrem să vă povestim despre locurile cele mai neatractive din țara noastră frumoasă și pitorească - despre depozitele de deșeuri. Nechibzuința gunoiștelor neautorizate pe marginea fiecărui oraș sau chiar și celui mai mic sat nu le lasă indiferenți pe observatori, și cu atât mai mult - pe localnici. Problema deșeurilor, precum și o orice altă problemă se rezolvă datorită dorinței și capacității de a acționa rezonabil și eficient. Ea se rezolvă de către oameni curajoși și inventivi, de antreprenori, folosind tehnici și tehnologii, se rezolvă deja de mai mulți ani în Moldova noastră, o țară mică unde nu ne putem permite să neglijim și gunoim orice spații – mici sau mari.

Acum ne aflăm la groapă de gunoi în imediata apropiere a satului Pașcani și Porumbeni. Și să ne credeți că nu găsim nici o plăcere în contemplarea deșeurilor umane la o asemenea scară. (foto1) Dar chiar și în acest loc sumbru și neplăcut deja de trei ani cu succes se rulează un proiect de afaceri de către compania Salubris Grup SRL, care oferă servicii pentru colectarea și sortarea deșeurilor menajere, de sticlă, carton, plastic, resturi de metal, deșeuri lemnoase, organice. Toate deșeurile acestea sunt sortate, comprimate, stocate și fixate în formă de baloți pătrați, care sunt apoi încărcate și transportate la uzinele speciale pentru prelucrarea ulterioară a deșeurilor menajere. (foto 2) Compania acesta are contracte de furnizare cu cinci astfel de uzine, cea mai mare dintre care - ”ABS” SRL se află în Chișinău. Această companie produce material de ambalare, și, respectiv, baloturile cu deșeuri menajere presate și sortate în mod corespunzător, sunt materia primă pentru producția ambalajului.

În 2014 compania pentru colectarea și sortarea deșeurilor de la Porumbeni a sortat o sută de tone de deșeuri. În 2015 cifra a crescut până la o sută douăzeci de tone. La momentul de față se desfășoară un proces activ de organizare a unei stații mari de sortare a gunoiului. În cadrul sistemului de măsuri prevăzute pentru a extinde și dezvolta afacerea existentă, antreprenorii și-au propus să lanseze o stație mobilă de sortare a deșeurilor menajere în aer liber. (foto 3 și 4) Toate acestea vor permite majorarea capacității de producere a produsului finit până la cincizeci la sută. Echipamentul pentru stația noua a fost comandat și produs în Italia, și primit în leasing pentru câțiva ani.

În momentul de față compania are o echipă formată din șapte muncitori, împreună cu directorul. Toate acestea persoane sunt angajate în conformitate cu legile muncii iar salariile lor depind de rata de productivitate. Geografic, circumferința zonei întreprinderii se întinde peste trei localități: Cricova, Pașcani și Porumbeni. Există două modalități de a obține materia primă. Compania dispune de propriul transport pentru colectarea gunoiului, care aduce deșeurile de la persoanele fizice și juridice. Și a doua modalitate constă în faptul că întreprinderea are contracte cu agenți economici care aduc deșeurile la stația de sortare.

Deșeurile organice și produsele alimentare de asemenea au fost întrebuințate în gospodăria companiei. Cu acestea să hrănesc animalele.

Proiect de mediu pentru "binele poporului"

În scurt timp se va lansa încă un proiect mic de mediu pentru "binele poporului". Este vorba despre construcția și amenajarea unei platforme specializate în stil suedez, deasupra nivelului solului, unde doritorii pot aduce și lăsa deșeurile menajere. Acest proiect este conceput pentru persoanele conștiente care nu doresc să polueze planeta și țara noastră și sunt dispuși să facă unele acțiuni. De exemplu, la domiciliu aceștia pot colecta gunoiul în mai multe pachete separate - cu plastic, resturi organice, sticlă și carton, iar apoi le pot aduce pe această platformă. E un fel de punct de colectare. La rândul său, compania oferă omului posibilitatea de a face acest lucru frumos și convenabil, el nu este nevoit să coboare în groapă cu gunoi, să miroase fumul de la gunoiul ars, să nu aibă contact cu deșeuri contaminate. Este un serviciu frumos și curat pentru cetățeni avansați, conștienți de problemele de mediu și activi.

Cum a început totul și cum merg lucrurile ...

Directorul companiei respective pe nume Butucea Eugeniu inițial și-a dorit să se ocupe de procesarea deșeurilor menajere. Următorul pas a fost găsirea materiei prime. Și această căutare, desigur, l-a dus la groapa de gunoi, unde i-a devenit clar că gunoiul trebuie sortat. Aici și s-a oprit - în sortarea și compactarea deșeurilor menajere. De la primele gânduri despre o astfel de afacere și până la startul procesului antreprenorul a avut nevoie de patru luni. Apoi a primit autorizația Ministerului Mediului pentru acest gen de activitate și a început "de la zero" - cu propriile investiții. Primele dificultăți au fost legate de resursele umane și formarea echipei de muncitori. Sortarea gunoiului nu este un lucru chiar popular, mai ales în rândul sătenilor care au multe preconcepții privind statutul scăzut a acestei activități. Prin urmare, întreaga echipă a fost formată din muncitori de la Chișinău, care vin aici în fiecare zi și pleacă înapoi la oraș. Iată ce migrare amuzantă a forței de muncă - de la oraș la sat.

Cu forțe proprii antreprenorul a cumpărat un lot de pământ pentru stație, a conectat toate facilitățile, inclusiv apa potabilă. Până în prezent statul nicidecum nu l-a ajutat. Nici o scutire la impozitare. Toate taxele au fost achitate în termen și în conformitate cu legislația în acest domeniu. Antreprenorul nici nu s-a adresat pentru ajutor. S-a descurcat bine și fără subvenții. Pentru a lua în leasing echipamentele pentru stația mobilă de reciclare a gunoiului s-au implicat doi parteneri de afaceri, care au oferit fonduri necesare. Însă îndată ce instalarea stației va fi terminată și procesul de producție va fi stabil, timpul său liber Eugen are de gând să-l acorde participării în diverse programe în domeniul ecologiei pentru a obține granturi și a dezvolta afacerea mai departe.

De la bunul început Butucea Eugeniu își imagina ceva ideal - o uzină complet autonomă care obține din gunoi tot ce este necesar pentru activitatea sa, inclusiv și energie electrică. S-a dovedit că nu este o ficțiune. În Europa este o realitate și eroul articolului nostru a văzut personal cum funcționează astfel de uzine, și s-a convins că calculele și așteptările sale nu sunt aberante și că visele sale sunt un model foarte eficient și profitabil pentru o afacere de mediu.

Catruc Valerii

«Здоровая» модель крепкого экологического бизнеса в Молдавии

«Здоровая» модель крепкого экологического бизнеса в Молдавии

«Здоровая» модель крепкого экологического бизнеса в Молдавии

«Здоровая» модель крепкого экологического бизнеса в Молдавии

«Здоровая» модель крепкого экологического бизнеса в Молдавии

«Здоровая» модель крепкого экологического бизнеса в Молдавии

ABONAȚI-VĂ
Joi, 26 noiembrie 2015 14:52
Vizualizări: 4599

Citiţi de asemenea

În lumea contemporană, unde tehnologiile ne despart adesea de natură, practicile vedice oferă metode profunde de restabi...
163
Lumea contemporană se grăbește înainte cu o viteză amețitoare. Tehnologiile cuceresc toate domeniile vieții noastre, sch...
132
Omul este singura ființă de pe această planetă capabilă să își exprime gândurile prin cuvinte.Lumea este plină de mari r...
124
Maimuțele capturate din sălbăticie și aduse la grădina zoologică înțeleg clar că stăpânul și angajații grădinii zoologic...
322