ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Moldova nu are viitor fără o educație ecologică




 

 

Republica Moldova are o întîrziere de cel puţin jumătate de secol în privinţa educării ecologice a populaţiei. Un obiect de educaţie ecologică este strict necesar în instituţiile şcolare din ţară. În caz contrar, Moldova nu are viitor. Declaraţia a fost făcută de către preşedintele organizaţiei neguvernamentale „Mişcărea Ecologistă din Moldova”, Alecu Reniţă, transmite Info-Prim Neo.

 

„Ne nelinişteşte faptul că în Strategia „Educaţie 2020”, elaborată de Ministerul Educaţiei, lipseşte un obiect dedicat educaţiei ecologice. La noi sporeşte nivelul de incultură ecologică. Dacă nici pînă în 2020 nu vom educa tinerii în spiritul ecologic, vom mai pierde o generaţie”, a spus Alecu Reniţă în cadrul unei conferinţe de presă, joi, 4 octombrie. 

Preşedintele „Mişcării ecologiste din Moldova” spune că a aflat despre un caz cînd mai mulţi copii au dat foc stufărişului uscat doar pentru a vedea cum ard păsările care şi-au făcut cuib acolo. „Dacă vom avea ore obligatorii, la care copiii vor susţine examene, poate nu vor mai fi astfel de cazuri oribile. Cel mai grav e că aceşti copii fac rău naturii fără să-şi dea seama de aceasta”, a subliniat Alecu Reniţă.

Viceministrul mediului, Valentina Ţapiş, a remarcat, la aceeaşi conferinţă de presă, că, spre regret, moldovenii ştiu a construi oraşe, dar nu au învăţat să utilizeze corect resursele naturale. Ministerul încearcă să crească nivelul de educaţie ecologică, dar nu sunt suficiente cadre umane pentru aceasta, în special la Inspectoratul Ecologic se atestă o lipsă acută de angajaţi, a spus Valentina Ţapiş.

Avocatul parlamentar Aurelia Grigoriu susţine propunerea „Mişcării Ecologiste din Moldova” şi a remarcat că în legea supremă a ţării este prevăzut că omul are dreptul să trăiască într-un mediu curat şi sănătos. „Însă acest drept nu poate fi respectat numai de autorităţi. Este nevoie de educaţie chiar din anii copilăriei”, a remarcat avocatul parlamentar.

Vicepreşedintele „Mişcării Ecologiste din Moldova”, Valentin Bobeică, a spus că este obligatorie educaţia ecologică a elevilor, ţinînd cont că acum aceştia primesc o astfel de educaţie sporadic.

Mişcarea Ecologistă din Moldova pledează pentru sancţiuni mai mari pentru cei care poluează natura. În Moldova există circa 3000 de rîuleţe, dar specialiştii semnalează că niciunul dintre acestea nu poate fi numit „rîu viu”, din motiv că oamenii din localităţi le folosesc drept groapă de gunoi. De asemenea, specialiştii solicită amenzi de pînă la 10 mii de lei pentru persoanele care aruncă gunoiul în curte şi le este lene să meargă la tomberon. Ei spun că în ţările dezvoltate populaţia a fost educată inclusiv prin sancţiunile aspre aplicate.

 

 

Sursa: moldovenii.md

 

ABONAȚI-VĂ
Miercuri, 10 octombrie 2012 9:29
Vizualizări: 2315

Citiţi de asemenea

La Detail Garage oferim o gamă completă de servicii de detailing auto, pentru ca mașina dvs. să arate mereu ca nouă și s...
203
Deși toamna este în plină desfășurare, la XOstudio FLOWERS am început deja să ne pregătim pentru magia sărbătorilor de i...
319
Astăzi dorim să vă prezentăm o băutură naturală de casă, care este excelentă pentru organismul dumneavoastră. Dacă beți ...
430
Pentru toți amatorii de muzică bună! Pe 15 noiembrie, la Arena Chișinău, la ora 18:30, va avea loc mult-așteptatul conce...
289