ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Moldovenii – urmașii celei mai vechi civilizaţii europene (+Video în rusă)



Moldovenii – urmașii celei mai vechi civilizaţii europene (+Video în rusă)


Cultura Cucuteni-Tripolie este una din cele mai timpurii civilizaţii din Europa, care s-a constituit cu cîteva secole înainte de apariţia aşezărilor umane în Mesopotamia şi Egiptul Antic. Denumirea provine de la localităţile în preajma cărora au fost descoperite pentru prima dată vestigii ale acesteia (Cucuteni un sat din apropierea Iaşului (România) şi Tripolie – localitate din Ucraina).

Civilizaţia a existat în mileniile VI-III î.Hr. şi se întindea pe un vast teritoriu din regiunea munţilor Carpaţi pînă la cursul mijlociu al rîului Nipru, pe o suprafaţă de 350 000 kilometri pătraţi, pe teritoriul actual al Republicii Moldova, României şi Ucrainei. Teritoriul ţării noastre aflîndu-se în centrul acestui areal.

Civilizaţia Cucuteni îşi are rădăcinile în culturile anterioare mileniului VI î.Hr. din regiunea carpato-dunăreană. Din punct de vedere antropologic cucutenienii aparţin tipului antropologic nordic, mediteranean şi dinarian. La moment caractiristici ale tipului dinarian sînt atestate la popoarele din Balcani, Europa Centrală şi de Sud-Est (muntenegreni, albanezi, greci, bulgari, austrieci, bavarezi, români, moldoveni, ucraineni etc.).

Civilizaţia Cucuteni era una protourbană cu „oraşe” cu o suprafaţă destul de mare (cîteva zeci de hectare iar în unele cazuri 200 – 450 ha), fiind uneori întărite cu valuri de pămînt şi şanţuri. Locuinţele aveau unu sau două niveluri, fiind împărţite în mai multe încăperi.

Un grad înalt de dezvoltare a atins prelucrarea ceramicii. Vasele cucuteniene sînt de diferite forme şi foarte frumos ornamentate cu desene în culori.

Pe teritoriul Moldovei aşezări cucuteniene au fost descoperite în apropierea mai multor localităţi contemporane, precum cele din preajma satului Vărvăreuca, Brînzeni, Văratic, Cubani, Costeşti, etc.

 

 

 

 

Sursa: moldovenii.md

ABONAȚI-VĂ
Joi, 06 octombrie 2011 12:32
Vizualizări: 2805

Citiţi de asemenea

Mirosul de mușețel, infuzia de frunze de nuc, masca din mac măcinat — în cultura tradițională, îngrijirea corpului era o...
161
Cu mult înaintea calendarelor, GPS-ului și prognozelor meteo, oamenii priveau cerul. În desenele stelare vedeau timpul s...
120
Această poveste continuă reportajul video despre Evgheni – un bărbat nevăzător care și-a construit singur domeniul famil...
147
Fluier de stuf, claxon din scoarță, zornăitor din coajă de nucă — nu sunt doar jucării folclorice. Sunt exemple despre c...
252