Mulcirea — şi vei fi fericit!
Trăim într-un loc minunat, cu veri însorite, calde, însă din păcate secetoase. Iarna, geroasă şi aproape fără zăpadă. Astfel, metodele agricole naturale, se pare că sunt unica noastră şansă pentru a obţine vreun rezultat.
Cel mai mult ne place mulcirea. Doar ştiţi ce înseamnă asta?- acoperiţi solul cu orşicare deşeuri organice ( fîn, paie, buruieni, iarbă).
Nu era fericirea....
A ieși din acest cerc ne-a ajutat o problemă reală: în luna iulie a secat lacul, de unde să irigăm terenurile noastre. Aerul se încălzea pînă la 40 °С, bătea un vînt uscat şi nici o picătură de ploaie. Pentru a menţine cît de puţin umezeala, am cosit iarba din jurul lacului şi am acoperit brazdele. Nu aveam mari speranţe.
Şi cînd toţi vecinii se lamentau deasupra brazdelor uscate, noi ne miram, că brazdele acoperite se simţeau minunat.
Iar recolta ardeilor şi roşiilor a fost chiar mai bună decît în anii precedenţi.
Şi ce e interesant, solul de sub mulci ramănea umed, rece şi afînat.
După aceasta am găsit confirmarea observaţiei noastre în cărţile lui Kurdiumov N.I.
Aş dori să acopăr pămîntul de soarele arzător.Această acţiune simplă, reduce munca noastră de multe ori, dar ce efect! Când temperatura aerului se ridică la 37-39 ° C la umbră, solul de la suprafață se încălzește până la 56 ° C. Cum pot să crească plantele?
Pe paturi plantele sunt istovite. În schimb sub mulci dacă pui mâna parcă ai nimerit intr-o odaie cu aer condiţionat, temperatura e de 29° C, umed şi comfortabil! Şi plantele sunt vesele!
Beneficiul mulciului
Mulciul ne salvează de la o mulţime de lucrări: udaţi mai puţin, nu trebuie să afînaţi, nu va trebui să îndepărtaţi buruienile, deoarece prin stratul de mulci ele nu patrund. Astfel, mulciul la putrezire totodată hrăneşte plantele.
Mulciul acţionează tot anul împrejur. Iată dovada: trei săptămâni în luna decembrie au fost geruri de până la -25 ° C, fără zăpadă, însă sub stratul gros de frunze, pe paturi, temperatura era de -5 ° C. Plantaţiilor le este comfortabil, dar noi liniştiţi!
Folosiţi mulciul şi fiţi fericiţi!
Autori: Lilia și Andrei Juravliov
Sursa: vashe-plodorodie.ru