ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Muntele unic Roraima 

 

 

Localizat în regiunea Amazonului, Muntele Roraima, cunoscut și ca Tepuy (“tepuy” în limba amerindienilor Pemon semnifică “casa zeilor”), este cel mai înalt din lanțul muntos Pacaraima. Muntele se află chiar la granița dintre Venezuela, Brazilia și Guyana iar culmile sale verticale se înalță la peste 2500 m (2810 m).

Уникальная гора Рорайма

 

De asemenea, muntele este considerat a fi unul dintre cele mai vechi formațiuni gelogice de pe Terra, datând din Precambrian (acum 1,8 miliarde de ani). Sir Walter  Raleigh a fost primul care a descris acest munte deosebit, prin anii 1596, spunând că este un munte cu o suprafață netedă de 31 kilometri pătrați și cu stânci verticale de 400 m.

Уникальная гора Рорайма

Уникальная гора Рорайма

 

Parte din Parcul Național Canaima, Muntele Roraima este considerat un loc unic pe Pămînt unde se pot întâlni plante rare și cascade cu ape limpezi.

Уникальная гора Рорайма

 

Un lucru interesat îl reprezintă faptul că depozitele vechi ce alcătuiesc formațiunea Roraima sunt originare din Scutul Saharian din vestul Africii de nord și explică ideea conform căreia în trecutul geologic a existat un singur uscat. Separarea uscatului a fost posibilă prin intermediul unui rift ce a determinat deschiderea Oceanului Atlantic, acum 200 de milioane de ani.

Уникальная гора Рорайма

 

Muntele Roraima face parte din sectorul central al Podișului Guyanei și reprezintă o mesă abruptă, un martor izolat de gresie roșcată cuarțoasă, așezat pe un soclu de diabaze și prezintă un relief tipic numit tepuy. Acest tip de relief caracterizează platourile înalte cu interfluvii plate și versanți foarte abrupți și a luat naștere prin înălțarea unor sectoare a scutului brazilian supuse unei nivelări în prima fază de evoluție.

În Parcul Național Canaima, mai exact la sudul acestuia, în cadrul formațiunii muntoase Auyan Tepuy, se scurg apele râului Ciurun ce formează cea mai mare cascadă din lume, cascada Angel (979m).

Уникальная гора Рорайма

 

Sursa

ABONAȚI-VĂ
Duminică, 22 iunie 2014 14:11
Vizualizări: 4063

Citiţi de asemenea

Când o persoană deja știe să vorbească, apare nevoia de a împărtăși cu ceilalți ceea ce știe, fie planuri și fantezii. D...
239
Socrate a învățat să cânte la multe instrumente muzicale la vârsta de 70 de ani și a reușit să stăpânească această artă ...
224
În Europa există legende despre femei misterioase care construiau structuri din piatră — dolmene și cromlehuri. Creatoar...
304
Monumentul natural „Suta de Movile” se întinde pe o suprafață de aproximativ 1600 de hectare, la sud-sud-est de satele B...
243