ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Napii vor restabili nivelul de calciu și vor întări articulațiile, oasele și dinții.

Aceasta este una dintre cele mai vechi plante cultivate. Napii au fost introduși în cultură pe teritoriul Rusiei antice acum mai bine de 40 de secole...

Napii pot fi copți, fierți, umpluți, se pot face caserole și tocănițe din ei, fiind potriviți și pentru prepararea salatelor.

În Rusia, expresia „mai simplu ca napii fierți” este cunoscută de mult timp, reflectând utilizarea frecventă și pe termen lung a napilor, pregătiți în cuptorul tradițional rusesc în vase închise, în propriul suc. Doar din mijlocul secolului al XIX-lea acestă legumă a început să fie treptat înlocuită în dieta rușilor de cartofi.

Datorită conținutului ridicat de calciu, napii au fost principalul mijloc preventiv împotriva rahitismului, artritei, bolilor oaselor și sângelui. Bunicile rusești purtau juguri cu 2 găleți (20-30 kg!) pe umeri până la bătrânețe, fără dureri de mâini și picioare. Este important să consumați napi dacă aveți oase fragile și probleme articulare, pentru recuperare după fracturi, pentru restabilirea nivelului de calciu după sarcină, pentru întărirea dinților și pentru creșterea sănătoasă a smalțului dentar.

Există varietăți cu carne galbenă și albă. Rădăcina napilor poate fi plată, rotundă sau alungită.

Semințele de napi se seamănă în teren deschis în aprilie (semințele de napi pot începe să germineze la temperaturi de doar câteva grade peste zero), în iulie (pentru consum proaspăt și depozitare) și în octombrie (semănat de iarnă).

În ceea ce privește plantele premergătoare, napii vor crește bine pe terenul unde au crescut anterior orice leguminoase, roșii, castraveți sau cartofi.

Napii, în orice formă, vor ajuta la îmbunătățirea sănătății organismului. Proprietățile benefice ale acestui produs sunt caracterizate de compoziția sa. Și anume, prezența vitaminelor și elementelor necesare omului.

Compoziția vitaminică și elementară la 100 g:

- Numele vitaminei și Cantitatea

- A - 17 µg

- B1 (tiamină) - 0,05 mg

- B2 (riboflavină) - 0,04 mg

- C (acid ascorbic) - 20 mg

- E (alfa-tocoferol) - 0,1 mg

- PP - 1,1 mg

- Fier - 0,9 mg

- Calciu - 49 mg

- Fosfor - 34 mg

- Magneziu - 17 mg

- Potasiu - 238 mg

- Sodiu - 17 mg

În 100 g de napi se găsește aceeași cantitate de vitamina C ca într-o jumătate de lămâie mică.

Proprietățile benefice ale napilor includ:

- protejează organismul împotriva infecțiilor;

- mențin frumusețea părului și unghiilor, acuitatea vizuală;

- contribuie la normalizarea activității stomacului și pancreasului;

- au un efect benefic asupra mucoasei intestinale;

- contribuie la reducerea tensiunii arteriale;

- au un efect dezinfectant, curăță sângele;

- au un efect benefic asupra rinichilor;

- contribuie la dizolvarea pietrelor din tractul urinar;

- intensifică procesul de secreție biliară, curăță ficatul;

- previn cancerul de stomac;

- tratează gâtul inflamat și tusea.

Tipuri de napi și utilizarea lor:

Napii au o formă rotundă turtită, coaja de obicei galbenă și carne albă suculentă. În funcție de soi, în scopuri medicinale, se consumă nu doar pulpa rădăcinii curățate, ci și frunzele, adăugate în salate.

Cei mai populari sunt napii galbeni clasici. Aceștia se caracterizează prin carne suculentă, bogată în uleiuri esențiale. În napii galbeni se găsește mai mult beta-caroten decât în alte tipuri. Prin urmare, au proprietăți antioxidante pronunțate, îmbunătățesc starea pielii, părului și unghiilor.

Dacă scopul consumului de napi este normalizarea funcționării tractului gastro-intestinal (GIT), eliminarea constipațiilor, curățarea organismului, este mai bine să alegeți soiurile albe, care au un conținut caloric redus și conțin o cantitate maximă de fibre.

Se consideră că soiurile negre de napi sunt cele mai benefice, deoarece în timpul selecției au obținut nu doar coaja exotică întunecată (neagră sau violet), ci și întregul set de elemente și compuși chimici utili.

Napii negri conțin o cantitate mare de vitamine și minerale, în special napii negri ajută la tuse.

Cei care suferă de hipertensiune arterială sunt sfătuiți de medicina populară să consume regulat napi cu miere. Aceasta va ajuta la eliminarea manifestărilor hipertensiunii și va îmbunătăți starea generală a bolnavului.

Pentru diabetul zaharat:

Napii stimulează bine pancreasul (din acest motiv, sunt limitați în pancreatită).

Tratamentul diabetului cu ajutorul napilor trebuie efectuat doar sub supravegherea unui medic.

La cursul tratamentului diabetului cu napi se pot adăuga și rădăcinile de păpădie, rădăcinile și frunzele de brusture.

Pentru a obține cel mai bun rezultat, este bine să completați tratamentul cu rețete din medicina populară. Napii au un efect benefic asupra tractului gastro-intestinal neafectat de inflamații, conțin multe vitamine și compuși chimici utili, reduc tensiunea arterială.

În timpul alăptării, mama are nevoie de sprijin vitaminic, astfel că consumul de napi îi va fi extrem de benefic. Pentru a evita colicile la sugari, leguma trebuie preparată termic.

Consumați napi pentru sănătate!

ABONAȚI-VĂ
Marţi, 18 iunie 2024 12:00
Vizualizări: 270

Citiţi de asemenea

În lumea contemporană, unde tehnologiile ne despart adesea de natură, practicile vedice oferă metode profunde de restabi...
152
Lumea contemporană se grăbește înainte cu o viteză amețitoare. Tehnologiile cuceresc toate domeniile vieții noastre, sch...
125
Omul este singura ființă de pe această planetă capabilă să își exprime gândurile prin cuvinte.Lumea este plină de mari r...
115
Maimuțele capturate din sălbăticie și aduse la grădina zoologică înțeleg clar că stăpânul și angajații grădinii zoologic...
317