ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

NASA a anunţat descoperirea majoră: există apă în formă lichidă pe Marte (+Video)

NASA a anunţat descoperirea majoră: apă sărată în formă lichidă pe Marte care lasă pete lungi în lunile de vară. Existenţa apei în formă lichidă ar putea fi o dovadă că pe planeta roşie ar exista forme de viaţă.

Imagini făcute de pe orbita planetei de nava Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) arată urmele lăsate vara de apă. Aceste pete lungi şi întunecate, în realitate fluxuri de apă, au în unele cazuri lungimi de sute de metri. Ele dispar însă toamna, pe măsură ce temperatura scade la suprafaţa planetei.

Imagini luate de pe Marte arată şi stânci şi pereţii abrupţi ai versanţilor şi craterelor.

Oamenii de ştiinţă nu sunt siguri de unde vine apa, poate fi de la gheaţă, din acviferele subterane sărate, care se desgheaţă în lunile de vară, sau de la condensul format în atmosferă.

"Este apă lichidă astăzi pe suprafaţa lui Marte", a anunţat Michael Meyer, cercetător principal pentru programul de exploare al planetei Marte, citat de The Guardian.

Cercetătorii NASA au efectuat şi analize chimice care confirmă că pe Marte există apă în formă lichidă. S-a descoperit existenţa unor săruri (perclorat) îmbibate cu apă lichidă, potrivit New York Times.

Percloratul, un tip de sare similar celui evocat astăzi, este foarte absorbant şi scade punctul de îngheţare al apei, astfel încât aceasta rămâne lichidă la temperaturi reduse.

Cercetătorii ştiau că apa există sub formă de gheaţă la polii planetei Marte, dar nu a fost descoperită până acum în formă lichidă.

Încă din 2011, cercetătorii NASA au văzut pete pe Marte datorită imaginilor suprinse de MRO, însă aceştia nu au făcut însă anunţul în privinţa existenţei apei lichide înainte să le analizeze amănunţit. Totodată au folosit un spectrometru care a atestat existenţa unor molecule de săruri îmbibate cu apă lichidă.

Conform calculelor făcute de oamenii de ştiinţă, apa în stare pura atinge punctul de fierbere pe Marte la doar 10 grade Celsius, faţă de cele 100 de grade Celsius necesare pe Pământ, fapt ce arată că că apa lichidă este extrem de instabilă pe Marte.

În conferinţa de presă, oamenii de ştiinţă de la NASA au anunţat că pe Marte există viaţă. "Pentru că noi am trimis-o acolo", au argumentat ei. Potrivit acestora, oricât de bine ar fi curăţat roverul înainte de fi trimis pe Marte, există bacterii de pe Pământ care supravieţuiesc drumului şi care au ajuns pe Planeta Roşie. Cercetatorii NASA spun însă că fac tot posibilul pentru a proteja planeta.

Aceste urme ale scurgerii apei pot ghida NASA şi alte organizaţii spre zonele în care există cele mai mari şanse să fie descoperite forme de viaţă. De aceea, ele vor fi puncte de aterizare pentru viitoarele rovere care vor fi trimise pe planetă.

Un nou rover, numit temporar Mars 2020, va pleca către Planeta Roşie peste cinci ani. Curiosity, roverul care se află pe planetă din august 2012, a făcut mai multe descoperiri importante de la sosirea pe planeta Marte, începând cu găsirea dovezii unei albii vechi de apă şi continuând cu detectarea unor mari emanaţii de metan (un element care ar putea fi asociat cu viaţa) şi găsirea de roci formate în prezenţa apei.â

Joe Michalski, cercetător la Muzeul de Istorie Naturală din Londra, consideră că anunţul făcut de NASA, luni seară, este deosebit de interesant, în special datorită implicaţiilor sale asupra existenţei potenţiale a coloniilor de microbi pe Marte, în perioada actuală.

"Ştim, din studii efectuate pe extremofilele de pe Terra, că formele de viaţă pot nu doar să supravieţuiască, ci şi să se dezvolte în abundenţă în condiţii care sunt extrem de aride, foarte saline sau în orice alt tip de mediu 'extrem' în comparaţie cu habitatul oamenilor. De fapt, pe Terra, oriunde găsim apă, găsim viaţă. Acesta este motivul pentru care descoperirea apei pe Marte, după cercetări de peste 20 de ani, reprezintă o chestiune atât de interesantă", a spus savantul britanic.

O consecinţă interesantă a acestei descoperiri constă în faptul că agenţiile spaţiale vor trebui să analizeze o serie de chestiuni suplimentare şi să ţină cont de locul în care vor trimite în viitor alte sonde şi rovere marţiene.

Normele acceptate în prezent pe plan internaţional precizează că misiunile spaţiale ar trebui să fie extrem de atente în legătură cu locurile de pe Marte în care vor să plaseze sonde şi roboţi şi în care există probabil apă lichidă.

Peter Grindrod, cercetător la Agenţia spaţială britanică, a explicat: "Principiile de protecţie planetară stipulează că nu putem să mergem oriunde se află apă lichidă, deoarece nu putem să sterilizăm navele noastre spaţiale suficient de bine, pentru a garanta că nu vom contamina acele zone. Aşadar, dacă un RSL este descoperit în zona de plasare a unui rover, atunci roverul nu poate coborî acolo. Este destul de ironic, mai ales pentru următorul rover al Agenţiei Spaţiale Europene, ExoMars, deoarece el a fost conceput pentru a căuta forme de viaţă".

 

 

Sursa: descopera.ro

ABONAȚI-VĂ
Duminică, 11 octombrie 2015 13:00
Vizualizări: 1938

Citiţi de asemenea

Unguentul "Steluța" este unul dintre cele mai cunoscute unguente. A devenit vestit datorită eficacității sale în trata...
505
1. Shosha. Hibridul se autopolenizează. Începe să dea roadă în a 40-a zi. Coaja este subțire, cu spine și pubescență. Ca...
493
"Vă prezint mărul fericit (stînga) și mărul trist (dreapta). Acestea sînt două jumătăți ale unui măr. Pe 20 mai le-am pu...
518
O companie rusească care prestează servicii de telecomunicații, servicii digitale și media în Rusia, Armenia și Belarus ...
244