ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

NASA: civilizația industrială se îndreaptă spre o catastrofă iminentă




 

Civilizația globală se apropie de o catastrofă care ar putea avea loc în următoarele decenii.
Având în vedere că avertismente privind catastrofe globale iminente sunt adesea percepute ca fiind controversate și exagerate, cercetătorii citează datele istorice care indica "perioadele ciclice de creștere și declin ale societății. Cazuri de distrugere ale imperiilor care de multe ori au durat timp de secole în istorie nu sunt rare".

Cercetările se bazează pe un nou model HANDY, creat la intersecția științei de matematicianul Safa Motesharri de la Centrul Național de sinteză socio-ecologică din SUA. Rezultatele studiului sunt publicate în revista științifică Ecological Economics.

În raportul științific se spune că chiar și cele mai avansate și sofisticate civilizații sunt vulnerabile la distrugere, ceea ce pune sub semnul întrebării sustenabilitatea lumii moderne:
"Căderea Imperiului Roman și a civilizațiilor nu mai puțin avansate Han, Mauryan, Gupta, Mesopotamia arată că, chiar și cele mai sofisticate, educate și avansate civilizații în cele din urmă pot deveni fragile și de scurtă durată".

Analizând dinamica distrugerii civilizațiilor trecute, experții au identificat mai mulți factori de risc: numărul de populație, climă, apă, agricultură, energie.

Acești factori pot duce la dezastru cu două condiții: în primul rând, dacă viteza cu care sunt cheltuite aceste resurse depășește rata de reproducere, iar al doilea - în cazul în care există o stratificare clară a societății în elita (bogați) și masa totală (săraci) . În ultimii cinci mii de ani adevărate cauze, care au stat la baza decesului civilizațiilor au fost anume aceste fenomene sociale.

În ultimii ani, aprofundarea procesului de stratificare socială este asociată anume cu un consum excesiv de resurse, iar responsabilitatea pentru motivele de mai sus revine pe seama "elitei", care trăiește în țările cele mai industrializate.

Excedente de producție nu sunt distribuite uniform în societate, ci controlate de elite. Cea mai mare parte a populației, care produce bunurile materiale, primește doar firimituri de la aceste bogății. Adesea, ele sunt suficiente doar pentru supraviețuire.
Rezultatele studiului contravin opiniei populare, conform căreia progresele tehnologice pot rezolva aceste probleme prin creșterea eficienței utilizării resurselor:
" Progresele tehnologice într-adevăr pot îmbunătăți eficiența utilizării resurselor. Însă există de asemenea o tendință de creștere a consumului de resurse pe cap și o creștere de extragere. Astfel, eficiența crescută este compensată cu o creștere a consumului". Ultimele două secole productivitatea în industrie și agricultură este în creștere, mai ales datorită sporirii volumelor de producție.
Analizând diferite scenarii de dezvoltare ale civilizației, cercetătorii au ajuns la concluzia că ar fi extrem de dificil de a evita dezastru.
În conformitate cu primul dintre aceste scenarii, elita va consuma atât de mult, încât va provoca foametea în rândurile populației principale (care produce bunuri materiale), ceea ce în mod inevitabil se va încheia cu distrugerea societății. În acest caz cauza dezastrului  va fi lipsa de forță de muncă, ci nu cataclismele naturale.

Al doilea scenariu este asociat de utilizarea nesustenabilă a resurselor naturale, care trebuie să asigure nevoile în creștere ale elitei și existența mai mult sau mai puțin tolerabilă de săraci. Apoi cea mai mare parte a populației va începe să moară, și elitele nu vor prospera prea mult timp.

În ambele aceste scenarii elita va observa semnele de dezastru în apropiere mult  mai târziu decât populația principală și până la ultimul moment va continua să trăiască "ca de obicei".

Potrivit cercetătorilor, același mecanism explica modul în care elita a permis distrugerea mai multor imperii, care în mod evident se apropiau de dezastru (acest exemplu este evident mai ales în cazul pieririi Romei antice și civilizației maya).
Cât privește situația din lumea de azi, cercetătorii spun următoarele:
" Puțini membri ai societății sunt conștienți de pericolul catastrofei ce se apropie, și sunt doar câțiva care insista asupra efectuării reformelor structurale, care ar face posibilă evitarea celor mai grave consecințe. Însă elita nu dorește nici un fel de modificări și preferă să amâne soluționarea problemelor până la infinit".

Cu toate acestea, cercetătorii  spun că cele mai rele cazuri pot fi evitate. Cu modificările structurale rezonabile catastrofele pot fi evitate.

Pentru a face acest lucru există două caracteristici cheie: o distribuție mai echitabilă a bunurilor materiale și o reducere semnificativă a consumului de resurse datorită dezvoltării surselor regenerabile. În plus, este necesar de a limita creșterea populației lumii.

Deși acest studiu este teoretic, rezultatele altor analize, inclusiv cercetărilor aplicate, de asemenea arată că crizele asociate de lipsa de hrană, apă și energie în următorii cincisprezece ani pot veni împreună la un moment dat, provocând un fel de "furtună perfectă" . Dar elita, probabil, va observa furtuna în ultimul moment.

ABONAȚI-VĂ
Sâmbătă, 22 martie 2014 15:29
Vizualizări: 2509

Citiţi de asemenea

La Detail Garage oferim o gamă completă de servicii de detailing auto, pentru ca mașina dvs. să arate mereu ca nouă și s...
209
Deși toamna este în plină desfășurare, la XOstudio FLOWERS am început deja să ne pregătim pentru magia sărbătorilor de i...
326
Astăzi dorim să vă prezentăm o băutură naturală de casă, care este excelentă pentru organismul dumneavoastră. Dacă beți ...
437
Pentru toți amatorii de muzică bună! Pe 15 noiembrie, la Arena Chișinău, la ora 18:30, va avea loc mult-așteptatul conce...
291