Naveta pe jos sau cu bicicleta ajută la reducerea stresului
Dacă eşti stresat când îţi începi ziua la lucru, o parte a problemei s-ar putea să fie modalitatea în care ajungi la birou. Navetiştii care merg cu bicicleta sau pe jos au 40% şanse să fie mai puţin tensionaţi în prima oră după ce ajung la birou, spre deosebire de cei care merg cu maşina sau cu transportul public. Iar dacă prima oră de muncă e tensionată, nici celelalte nu vor merge prea bine.
„Oamenii se gândesc în mod normal la stres ca la ceva care se întâmplă chiar la locul de muncă, şi cu siguranţă aşa e. Dar drumul spre lucru e locul în care eşti responsabil de mediul din jurul tău – de obicei eşti pe cont propriu, în control, şi poţi seta tonul zilei care-ţi stă în faţă”, a explicat Neema Moraveji, co-fondator Spire, un dispozitiv portabil care măsoară nivelul de stres, şi şef al Calming Technology Lab de la Universitatea din Stanford. „Ne-am dorit să vedem în ce fel de stare se pun oamenii”, a spus cercetătoarea.
Datele companiei, colectate cu ajutorul a 1.000 de navetişti care purtau cu ei dispozitivul dezvoltat de Spire, confirmă cercetări anterioare. Un studiu masiv, de 18 ani, publicat anul trecut în Marea Britanie, arată că navetiştii care merg pe jos sau cu bicicleta sunt mai fericiţi, dorm mai bine şi sunt mai capabili să îşi gestioneze problemele decât oamenii care conduc autoturisme.
O navetă activă pare să fie la fel de utilă şi în ce priveşte drumul înapoi spre casă; datele colectate de Spirearată că starea de stres a oamenilor e chiar mai accentuată în primele ore ale serii. Situaţia e mai rea pentru bărbaţi, care sunt cu 50% mai tensionaţi decât femeile, după ce se întorc acasă de la lucru.
Dacă totuşi condiţiile te obligă să iei transportul public sau să conduci în drum spre lucru, dispozitivul dezvoltat de Spire ţi-ar putea fi de folos, spune Neema Moraveji. Acesta vibrează atunci când eşti stresat, ca să îţi amintească să respiri adânc, fără a provoca disconfort sau distragerea atenţiei.
Sursa: green-report.ro