Ne pregătim pentru iarnă: 10 moduri de a economisi energia electrică şi banii
Ne pregătim pentru iarnă: 10 moduri de a economisi energia electrică şi banii
Vremea devine tot mai rece, şi în multe oraşe a căzut deja zăpada, ceea ce înseamnă că în curând majoritatea cetăţenilor va trebui să plătească mai mult pentru energie electrică. Cu toate acestea, există câteva modalităţi simple pentru a economisi energia şi banii prin izolarea caselor şi apartamentelor.
Procuraţi dispozitiv pentru monitorizarea energiei electrice
Acest lucru vă va permite să înţelegeţi exact unde folosiţi cel mai mare volum de energie. Este foarte dificil să economisiţi energia atunci când nu ştiţi exact cât de mult folosiţi, de aceea vă recomandăm sa cumpăraţi aparatul de control al consumului de energie, cum ar fi Kill-A-Watt, care vă va permite să vedeţi cu ochii proprii, să înţelegeţi şi să calculaţi volumul energiei electrice consumate efectiv. Acest dispozitiv inteligent, care costă în jur de 600 de ruble, va salva mii de ruble, şi este un mod bun de a recupera investiţiile.
Acest dispozitiv nu numai monitorizează consumul constant al energiei, o măsoară, dar şi vă poate, de asemenea, ajuta să controlaţi consumul energiei electrice în timpul zilei. Aparatul calculează consumul energiei de aparatele electrice dvs. în kilowaţi / ore şi poate fi programat pentru a activa sau a dezactiva în orice zi a săptămânii. El are o memorie care stochează toate indicele şi programele, precum şi un display cu cristale lichide. Acesta este un lucru indispensabil pentru orice persoană conştiincioasă ecologic căreia îi pasă nu numai de portofelul, ci şi de mediul înconjurător, prin consumul rezonabil al energiei electrice.
Utilizaţi o bandă de alimentare (prelungitor) sau dezactivaţi aparate şi dispozitive neutilizate
Dacă nu utilizaţi încărcătorul, televizor sau calculator, aceasta nu înseamnă că ele nu folosesc energie şi, prin urmare, banii. O modalitate de a rezolva această problemă este pur şi simplu să deconectaţi echipamentul de la priza, daca nu-l utilizaţi, puteţi cumpăra powerstrip, care în mod automat întrerupe complet puterea la computere şi alte gadget-uri atunci când acestea sunt oprite.
Înlocuiţi toate becurile cu LED-uri sau de economisire a energiei
În Rusia, au început să producă lămpi cu LED. Acestea costă de la câteva sute până la o mie de ruble,însă durata lor de exploatare este foarte mare - peste 10 ani (mai mult de 100 000 de ore) şi ele consumă cu 80% mai puţină energie şi funcţionează până la 25 ori mai mult, decât becurile incandescente convenţionale. Asortimentul lămpilor cu LED atât importate,cât şi autohtone, este suficient de mare şi se extinde rapid. În vânzare au apărut lămpile foarte convenabile, cu senzor de mişcare infraroşu incorporat, cum, de exemplu, în această imagine. Aceste becuri vă vor ajuta nu numai să salvaţi energia, dar, de asemenea, să faceţi acest lucru de două ori mai eficient, oprindu-se fără ajutorul dvs., dacă veţi uita s-o faceţi.
Investi într-un termostat inteligent
Cu un termostat inteligent, cum ar fi Ecobee, aveţi posibilitatea să programaţi sisteme de încălzire şi de răcire doar atunci când aveţi nevoie de ele. Puteţi, de asemenea, folosi un dispozitiv numit Nest (Cuib) de la producătorii iPhone. Nest aminteşte un pic iPod. El are o roată, care prin rotaţie selectează temperatura dorită. Aveţi posibilitatea de a controla aparatul de la distanţă, folosind un smartphone sau un laptop, prin intermediul Wi-Fi. Termostatul poate fi, de asemenea, sincronizat cu un rezumat al condiţiilor meteorologice actuale.
În afară de senzor de temperatură, Nest este echipat cu fotocelule şi un senzor de mişcare, care permită să stabiliţi dacă este cineva în casă sau nu.
Îmbrăcaţi-vă mai cald în timpul iernii şi regulaţi temperatura pe termostatul dvs. cu câteva grade mai jos.
Poate părea neobişnuit, dar aveţi posibilitatea să economisiţi o mulţime de bani doar îmbrăcându-vă mai cald, decât de obicei, în timpul lunilor reci. Dacă veţi căpăta un obicei să purtaţi pulovere, papuci de casă şi să vă acoperiţi cu pături calde la domiciliu, atunci veţi putea scădea temperatura termostatului, păstrând totodată condiţii confortabile. La urma urmei - este iarnă. Pregătiţi-vă pentru ea mai bine!
Realizarea unui audit energetic cu ajutorul companiei energetice (sau de sine stătător, folosind un termometru / pistol infraroşu).
Un auditor profesionist poate verifica toată casa şi identifica orice zonă cu probleme, în care căldura poate se scurge si recomanda modalităţi de a le elimina.
Eliminaţi toate scurgerile de căldură şi izolaţi toate decalajele
Dacă doriţi să economisiţi energia în lunile de iarnă, ar trebui să inspectaţi cu atenţie toată casa şi, în special, acele locuri unde pot exista scurgeri de căldură. Aceasta înseamnă că ar trebui să găsiţi locuri unde căldura dispare şi trece aerul rece în casă. Izolaţi aceste locuri cu ajutorul unor materiale de construcţii pe care le veţi găsi în orice magazin de mărfuri de uz gospodăresc.
Instalaţi ferestre izolatoare care se închid bine
Pentru a minimiza scurgerea căldurii, asiguraţi-vă că ferestrele dvs. sunt cel puţin de două camere. Ferestrele din PVC (policlorura de vinil) nu sunt destul de sigure şi pe parcurs a câtorva ani pot emana substanţe dăunătoare în aerul din jur. În acest caz, sfatul de a închide mai strâns ferestrele, înrăutăţeşte situaţia. Multe companii încă mai produc ferestre ecologice din lemn.
Utilizaţi materialele ecologice de izolare, care sunt disponibile pe piaţa rusă: din paie, in, din muşchi sphagnum, care în timpurile vechi se utiliza pentru izolarea termică a caselor şi băilor din sate. Studiaţi cu atenţie compoziţia materialelor de izolare moderne, acestea nu ar trebui să conţină impregnaţii şi substanţe contaminante.
Folosiţi în mod eficient jaluzele, perdele şi draperii
În timpul verii puteţi lipi pe fereastră o peliculă obscură sau transparentă, să ataşaţi pe partea exterioară a ferestrelor panouri de oglindă speciale pentru protecţie împotriva soarelui. Dacă doriţi o răcire suplimentară în căldura verii, nu folosiţi aerul condiţiona. În primul rând, se consumă cantităţi mari de energie şi, pe de altă parte, climatizorul produce CFC (clorofluorocarburi). În al treilea rând, aparatele de aer condiţionat sunt cauza mai multor răceli. Ca alternativă, puteţi utiliza un ventilator de podea regulat. Consumul de energie este de numai de 45-80 W, spre deosebire de cel mai eficient energetic climatizor - 2,5 kW.
Asiguraţi o temperatură mai scăzută în casă în timp ce gătiţi alimente la bucătărie
Nu este un remediu mai mult bun împotriva depresiei de iarnă, decât o supă fierbinte sau copturi delicioase. În antichitate mulţi oameni se încălzeau lângă şemineuri, deci nu exista nici un motiv pentru care voi n-aşi face acelaşi lucru astăzi. Pe bună dreptate, aragazurile noastre şi sobe electrice necesită energie electrică (sau gaze), dar dacă vă decideţi să vă răsfăţaţi cu copturi proaspete, cel puţin, folosiţi această căldură. Iar, banii pe care le veţi economisi, fără a încălzi casa de două ori, şi mirosuri plăcute vor deveni un bonus minunat!
Sursa: zelife.ru