New York-ul se va transforma într-o fermă mare
Pe 15 aprilie, a demarat un concurs arhitectural ecologic, organizat de compania americană „Terreform , Inc”, unde sunt invitaţi arhitecţi, arhitecţi peisagişti, designeri urbani, pictori, designeri şi ingineri care împreună vor crea o nouă imagine a megapolisului. Imagine ,scrisă cu literă mare, pentru a marca începutul unui oraş-stat complet auto-suficient, orientat spre o dezvoltare durabilă. Nu contează cine sunteţi: un om de ştiinţă cu diplomă sau un student promiţător sau un emigrant: „Terreform , Inc”, are nevoie de intelecte strălucitoare, care îşi pot asuma o astfel de sarcină globală.
Nu este nici-un secret că timp de aproape un secol, economia americană (ca şi cea din Vest), s-a dezvoltat pe calea unui drum închis: "consumul" nu poate fi veşnic. Cu toate acestea, este imposibil la un moment dat ,să se adapteze pe deplin la careva principii noi: va demara haosul, şomajul, revoltele ... În primul rând ar trebuie să se examineze posibilităţile sociale, economice, ecologice şi cele de regenerare urbană, pentru a utiliza apoi aceste „schelete ale secolului XX” ca fundament, pentru un nou stil de viaţă în secolul XXI, secolul inovărilor.
Astăzi, în Europa şi Asia, se dezvoltă activ sau sunt la o etapă de construire proiectele ecologice, prezentate de firmele locale de arhitectură. În America, există o lipsă de lideri în acest domeniu, în special, având în vedere o concurenţă internaţională înverşunată. Pentru ca în SUA, să se înceapă o tranziţie spre o comunitate umanistă şi durabilă , talentaţii "începători" din toate disciplinele, trebuie să reevalueze infrastructura urbană învechită şi în bază inovărilor s-o "reformeze".
Ce putem aştepta de la aceste schimbări radicale? În primul rând, rezolvarea problemelor critice globale: consumul inutil de resurse, emisiile de dioxid de carbon, consecinţele utilizării petrolului, reciclarea incorectă a deşeurilor, lipsa alimentelor sănătoase, problemele de sănătate în rândul populaţiei ... În cele din urmă toate sferele vieţii urbane vor corespunde necesităţilor reale ale omenirii şi mediului înconjurător. În al doilea rând, reconstrucţia esenţială a megapolisului va pune capăt economiei stagnante şi va asigura o muncă stabilă şi decentă pentru cei care au nevoie de ea.
„Terreform, Inc”, a divulgat un careva proiect de modernizare. Uzinele fumegătoare, depozitele goale, drumurile poluate cu gaze de eşapament şi kilometri de parcări pavaţi cu asfalt, în viitor la sigur, vor fi excluşi din oraşele americane! Acestea vor fi înlocuite cu două categorii de obiecte: fabricarea produselor organice şi instituţiile de cultură şi educaţie.
"Planul verde" al americanilor presupune transformarea oraşului New York, într-o zonă rurală agricolă, în care fiecare sector se specializează în domeniul propriu: creşterea animalelor, cultivarea culturilor alimentare la fermele verticale, acoperişuri şi scuaruri unde arborii obişnuiţi ,cu timpul vor fi înlocuiţi de copaci fructiferi, iar peluzele , cu parcele de varză si alte daruri ale naturii. Fabricile de reciclare a deşeurilor vor fi transferate în mod prevăzător în afara oraşului.
Pentru a nu ne face griji în privinţa calităţii produselor cultivate pe stradă, oraşul va fi nevoit să treacă complet la mijloacele de transport ecologic - tramvaie, vehicule electrice, funcţionarea cărora va fi asigurată de masivele panouri solare. Deşi, multora dintre noi acest plan îndrăzneţ pare utopic, el nu are absolut nimic din ceea ce ar fi fost imposibil sau din cauza lipsei tehnologiilor necesare. În ceea ce priveşte investiţiile, reprezentanţii de succes din mediului de afaceri, în sfârşit au înţeles: merită să se investească în dezvoltarea proprie pentru a ţine pasul cu vremea.
Înscrierea la concursul celor mai "verzi" minţi de pe planetă ,va dura până la 30 iunie. La miezul nopţii, juriul va purcede la evaluarea şi selectarea celor mai reuşite lucrări. Pe 1 august ,vor fi declaraţi finaliştii şi pe 15 septembrie, vom putea afla cu exactitate cum se va transforma în anii următori şi va fi înverzit peisajul din New York.
Sursa: facepla.net