Nivelul oceanelor ar putea creşte cu 3 metri, odată cu topirea gheţarilor din vestul Antarcticii
O echipă de oamenii de ştiinţă germani avertizează că destabilizarea întregii calote glaciare din vestul Antarcticii va începe în următorii 60 de ani, dacă nu reducem nivelul poluării actuale. Pe de cealaltă parte, date furnizate recent de NASA arată că masa totală de gheaţă a crescut în perioada 2003 – 2008. Cine are dreptate?
În 2014, cercetătorii de la Universitatea din Washington estimau că topirea a doi gheţari din zona vestică a Antarcticii va destabiliza calota glaciară din care aceştia fac parte.
Ieri, un nou studiu realizat de institutul german „Potsdam Institute for Climate Impact Research” a confirmat ipoteza, arătând că destabilizarea întregii calote glaciare din vestul Antarcticii va începe în următorii 60 de ani, dacă nu reducem nivelul poluării actuale. Cercetătorii avertizează că fenomenul ar putea duce la creşterea nivelului mărilor şi oceanelor cu 3 metri în următoarele câteva secole.
Spre deosebire de studii anterioare, care estimau evoluţia pe termen scurt a regiunii, studiul institutului german se bazează pe o simulare computerizată a topirii calotei glaciare din vestul Antarcticii pe parcursul următorilor 60 de ani.
Johannes Feldmann, unul dintre autorii principali ai studiului, a precizat însă că evoluţia este imprevizibilă:
Odată ce masa de gheaţă este perturbată, fenomen la care asistăm deja, răspunsul e non-linear: se poate înregistra o prăbuşire bruscă după o perioadă lungă de stabilitate, în care nu s-au înregistrat mari schimbări.
Estimările cercetătorilor sunt însă contradictorii. Recent, NASA a anunţat că, în perioada 2003 – 2008, masa calotei glaciare a crescut în unele zone precum estul Antarcticii şi interiorul Antarcticii de Vest, compensând perderile din alte părţi.
În reacţie, climatologul Michael Mann, şi el implicat în realizarea studiului german, a declarat că datele NASA sunt pentru o perioada de acum 7 ani, ceea ce nu reflectă pierderile în ritm accelerat mai recente.
Sursa: green-report.ro