ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Noi, moldovenii

Moldovenii reprezintă populaţia autohtonă a Republicii Moldova, a Moldovei, regiune istorică din estul României contemporane (8 judeţe) şi a regiunilor din Ucraina (Bucovina de nord, Bugeacul de sud și la est de Nistru) care au aparţinut în trecut Statului moldovenesc. Statul moldovenesc a existat în Europa timp de circa 500 de ani, avînd o suprafaţă de aproximativ 100 000 de km pătraţi, la moment teritoriile acestuia aflîndu-se în componenţa Republicii Moldova (36%), România (46%), Ucraina (18%).

Conform datelor statistice în lume locuiesc peste 10,3 milioane de moldoveni. Astfel, în teritoriile Statului moldovenesc istoric locuiesc mai mult de 8,87 milioane de moldoveni: în Republica Moldova — 2 741 849 (la această cifră se adaugă 177 382 de moldoveni locuitori în raioanele de est ale Moldovei); în România — cca. 5,5 milioane; în Ucraina — cca 0,45 milioane.

Diaspora moldovenilor există în mai multe ţări ale lumii unde, locuiesc permanent sau temporar mai mult de 1,5 milioane de moldovenii. Importante comunităţi de moldoveni, conform datelor oficiale există în Federaţia Rusă — 172 330, Italia - 68 591, Portugalia — 21 147, Kazahstan — 19 458. Moldovenii locuiesc şi în alte state cum ar fi Belarusi, Spania, Kirghizstan, Lituania, Letonia, Estonia, Tadjikistan, Suedia, Danemarca, Austria, Belgia, Bulgaria, China, Franţa, Grecia, Germania, Israel, Polonia, Marea Britanie, SUA, Canada, Turcia, Ungaria, Uzbekistan, Australia, Cehia, Slovaci, Cipru etc.

Moldovenii din Republica Moldova

În conformitate cu datele Biroul Naţional de Statistică al Republicii Moldova componenţa naţională a populaţiei Republicii Moldova înregistrată la recensămîntul din 2004 relevă faptul că moldovenii, populaţia majoritară, constituie 75,8% din totalul populaţiei, marcînd o creştere cu 5,9% faţă de 1989. Alături de moldoveni, în ţara noastră convieţuiesc ucraineni, reprezentînd 8,4%, ruşi cu o pondere de 5,9%, găgăuzi — 4,4%, români — 2,2%, bulgari — 1,9% şi alte naţionalităţi, cu o pondere de 1,0% din numărul total al populaţiei ţării. Pentru 0,4% din locuitori naţionalitatea nu a fost înregistrată.

Dinamica populaţiei pe principalele naţionalităţi (conform recensămintelor populaţiei)

Мы молдаване

Structura populaţiei după naţionalităţi reflectă modificările care au avut loc în societatea noastră în ultimii 15 ani, impunîndu-se a fi menţionată intensitatea emigrării populaţiei. La recensămîntul din 2004, 78,8% din populaţia ţării a declarat ca limbă maternă (prima limbă care a însuşit-o în frageda copilărie) este limba naţionalităţii sale, iar 20,8% au indicat o altă limbă, care nu coincide cu naţionalitatea.

Din rîndul moldovenilor, 78,4% au declarat ca limbă maternă — limba moldovenească, 18,8% - limba română, 2,5% — limba rusă şi 0,3% au declarat alte limbi materne. Ucrainenii, care au declarat ca limbă maternă limba ucraineană, reprezintă 64,1% din total, iar 31,8% au declarat ca limbă maternă limba rusă. Din rîndul minorităţilor etnice, 6,2% de ucraineni, 4,4% de ruşi, 1,9% de găgăuzi, 2,2% de români şi 7,1% de bulgari au declarat că vorbesc de obicei limba moldovenească.

Мы молдаване

Мы молдаване

Мы молдаване

Мы молдаване

Мы молдаване

Мы молдаване

 

Sursa: moldovenii.md

ABONAȚI-VĂ
Vineri, 18 martie 2016 9:00
Vizualizări: 2378

Citiţi de asemenea

În lumea contemporană, unde tehnologiile ne despart adesea de natură, practicile vedice oferă metode profunde de restabi...
157
Lumea contemporană se grăbește înainte cu o viteză amețitoare. Tehnologiile cuceresc toate domeniile vieții noastre, sch...
129
Omul este singura ființă de pe această planetă capabilă să își exprime gândurile prin cuvinte.Lumea este plină de mari r...
120
Maimuțele capturate din sălbăticie și aduse la grădina zoologică înțeleg clar că stăpânul și angajații grădinii zoologic...
320