Norvegia a renunţat oficial la tăierea pădurilor!
Se consideră că tăierea sanitară a pădurilor ajută copacii să lupte cu dăunătorii. Dar în ultimele decenii, omenirea a tăiat în asemenea măsură încît au fost defrişate jumătate din pădurile de pe Terra. Este o cifră înfricoşătoare! Pădurile sînt plămînii Pămîntului, iar în lipsa lor au loc diferite cataclisme. E timpul să punem capăt acestui fenomen. Norvegia e prima!
Norvegia a sistat procurarea mărfurilor care sînt produse prin tăierea pădurilor – lemn, carne de vită, ulei de palmier, soia.
Pe parcursul ultimilor ani, Norvegia a promovat o politică consecventă de protecţie a pădurilor. În 2015, ea a direcţionat $1 mlrd. În Brazilia, pe teritoriul căreia cresc 60% din pădurile de ploaie ale Amazonului. Aceste investiţii au contribuit la păstrarea a peste 85 de mii de km pătraţi de păduri tropicale. Iar în total, în ultimii zece ani, datorită susţinerii Norvegiei şi altor ţări, în pădurile amazoniene tăierile s-au redus cu 75%. Din 2011 pînă în 2015, Norvegia a alocat pentru aceste scopuri $250 mil. altei ţări din America de Sud – Guyana.
Acum doi ani, Norvegia a convenit cu Marea Britanie şi Germania să-şi unească eforturile pentru reducerea tăierilor de pădure în toată lume, iar acum ţara a anunţat gradul zero de toleranţă în acest domeniu. În special, aici nu va mai fi procurată producţie silvică. Precum explică ecologiştii, hîrtia poate fi produsă demult din deşeuri, pentru obţinerea carburanţilor şi materialelor de construcţie există o mulţime de alte surse, iar necesitatea uleiului de palmier este foarte dubioasă. Totodată, fondul public de pensii a scos din portofioliul său acţiunile companiilor de celuloză şi hîrtie, de cărbune şi altor companii ce dăunează pădurilor.
Potrivit Fondului Mondial al Naturii (WWF), timp de un an, planeta noastră pierde 120-150 de mii de km pătraţi de pădure. Potrivit WWF, aceasta este comparabil cu dispariţia 48 de terenuri de fotbal în fiecare minut. 15% din toate emisiile de carbon constituie un rezultat al despăduririlor. Tăierea pădurilor provoacă eroziunea solurilor, împiedică circuitul apei şi influenţează asupra vieţii a milioane de oameni.