Noua aeronavă fără pilot Silent Falcon alimentată de baterii solare
Aeronavele solare fără pilot, devin tot mai populare în diferite domenii, ele sunt de toate mărimile - de la giganții reactivi pînă la pitici care se potrivesc în palmă.
Recent, compania Silent Falcon UAS Tehnologies din Alburquerque, New Mexico, a prezentat un alt aparat de zbor de clasă mică. Acesta se numește Silent Falcon (şoimul silenţios) şi zboară pe energie solară.
Construit în parteneriat cu compania Bye Aerospace, Silent Falcon reprezintă un sistem aerian fără pilot, portabil şi mic (sUAS), proiectat pentru misiuni de recunoaştere și de observare (ISR). Dispozitivul este construit dintr-un material compozit de carbon uşor şi este dotat cu propulsie electrică, a cărei puterea este suficientă pentru un zbor non-stop timp de 14 ore. Aparatul zburător fără pilot poate zbura chiar și pe timp de noapte, 6 ore, obținînd putere de la baterie.
Electricitatea produsă de panourile realizate din celule fotovoltaice subţiri este stocată, la necesitate, în bateriile litiu-polimer. Aparatul are o greutate de 12,3 kg și este lansat manual, însă compania, în prezent lucrează la o versiune cu auto-decolare, care poate fi utilizată atît în militărie, cît și pentru scopuri civile.
În plan constructiv, acest aparat zburător de 1.77 m este modular: el are un set de trei perechi de aripi interschimbabile de lungime diferită, datorită cărora anvergura lor poate varia de la 2,1 metri la 5,2 metri. Silent Falcon, poate atinge o viteză maximă de 112 km / h (60 noduri) şi se ridica la o înălțime de 30,5- 6096 m. Distanţa de zbor la o singură încărcare a bateriei este de 25 km. Zgomotul produs de motorul electric este atît de mic, încît este aproape imperceptibil la o distanță de 30 m (pentru care aparatul zburător a fost poreclit "silenţios").
Una din caracteristicile Silent Falcon, este un sistem electrooptic de vizualizare retractabilă, FalconVision, montat pe o suspensie cardanică, motorizată a aeronavei. Acest sistem stabilizat într-un mod inerțial include un detector de o viziune dublă de înaltă definiție cu o capacitate de vizualizare nocturnă, indicii de laser și un procesor video de bord de înaltă definiţie, ceea ce îi permite să trimită imagini stabile, foarte clare, precum şi să identifice și să urmărească diferite obiecte.
Conform producătorului, Silent Falcon va fi lansat în serie, la începutul anului 2013.
Sursa: ekopower.ru