ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Noua instalaţie solară produce energie de 2 ori mai mult, la costuri mai mici (+Video)
 

 

Luînd ca bază tehnologia fabricării oglinzilor complexe pentru telescoape şi celule solare de înaltă eficienţă pentru cercetări spaţiale, un grup de studenţi şi cercetători de la Universitatea din Arizona, au dezvoltat o nouă centrală electrică, care are o capacitate de două ori mai mare, de generare a energiei electrice.

 

Potrivit cercetătorilor, noua instalaţie solară va fi economic viabilă şi va avea un impact minim asupra mediului înconjurător.

Oglinzile curbate la centralele electrice solare sunt necesare pentru a concentra lumina soarelui asupra unui rezervor cu lichid care se încălzeşte şi se transformă în aburi, pornind turbinele generatoare de putere. Cercetătorii de la Universitatea din Arizona, au adoptat o abordare complet diferită. Cu ajutorul oglinzilor, ei concentrează energia solară asupra mingii de sticlă mică cu o dimensiune de 12,7 cm în diametru.

Mingea este acoperită cu lentile speciale care redirecţionează lumina pe un masiv din 36 celule solare de înaltă performanţă, iniţial dezvoltate pentru aplicaţii spaţiale. Aceste celule solare pot absorbi lumina într-un spectru mai larg decît elementele standard şi în consecinţă, produce mai multă energie electrică.

 

Новая солнечная установка вырабатывает в 2 раза больше энергии при более низких затратах 

 

Pentru ca oglinzile să concentreze lumina asupra unui punct destul de mic în spaţiu, oamenii de ştiinţă au dezvoltat şi deja, au patentat o tehnologie de fabricare a oglinzilor cu forme speciale. Şi pentru că razele sunt concentrate într-o zonă mică, procesul generează temperaturi foarte ridicate, atît de ridicate, încît pot topi panourile solare în cîteva secunde. Pentru a evita acest lucru, oamenii de ştiinţă au dezvoltat un sistem eficient de răcire, care reprezintă un bloc de ventilatoare şi de radiatoare, care menţin temperatura ambiantă în apropierea panourilor solare la nivelul de 20 grade Celsius.

Prototipul de instalaţie solară, se compune din două oglinzi curbate cu o reflexie ridicată, de o dimensiune de 3 x 3 metri, instalate pe o structură de oţel. Modulul urmăreşte în mod automat soarele pentru a obţine performanţa maximă. În timpul testelor, s-a demonstrat că acesta poate genera 2,5 kilowaţi de electricitate, suficientă pentru a alimenta două gospodării americane medii. Cu toate acestea, cercetătorii au de gînd să ridice capacitatea instalaţiei prin creşterea oglinzilor într-un modul pînă la numărul opt. În opinia lor, gama de module pe o suprafaţă de 11 x 11 km poate genera 10 gigawaţi de energie.

 

 

 

 

Sursa: ekopower.ru

 

ABONAȚI-VĂ
Miercuri, 25 iulie 2012 15:31
Vizualizări: 2761

Citiţi de asemenea

Un copac frumos banyan pe plaja Waikiki, Hawaii...
80
Nu există oameni care nu au nimic bun în ei, la fel cum nu există oameni absolut răi. În fiecare suflet există și bune ș...
82
Lansarea incitantă a Inițiativei pentru antreprenoriatul feminin la începutul lunii octombrie a oferit femeilor o ocazie...
87
Doar că majoritatea oamenilor nu știu despre acest lucru, motiv pentru care apar toate nenorocirile lor. Și primul mirac...
81