ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Nouă ne face plăcere o astfel de viață

Mutându-se în satul Isakovo, în raionul Bezhanițk din regiunea Pskov, familia Katkov a devenit ideologii noilor coloniști. Acum, fiecare pas al familiei lor este urmărit cu admirație de mii de abonați. Capul familiei, Piotr Katkov, a povestit revistei „Revista Tatălui” despre regulile vieții pe pământ.

- De cât timp locuiește familia voastră în sat?

De patru ani. Dar ne-am mutat treptat. Trăiam și lucram în Sankt Petersburg, apoi am cumpărat o casă și veneam aici ca la o casă de vacanță. Abia în al treilea an ne-am mutat definitiv.

- Erați familiarizat cu viața la țară înainte de asta?

Eu sunt de la țară, am crescut într-o familie de fermieri, în satul Kostychevo din Kazahstanul de Nord. Am avut două surori, iar părinții considerau că este de datoria lor să ne ofere tuturor o educație superioară. Ei nu ar fi fost împotrivă să continui afacerea de familie, dar totuși ne încurajau să mergem la oraș. În cele din urmă, am mers să studiez la o universitate care nu avea nicio legătură cu agricultura. Am absolvit Voenmeh, am lucrat, dar viața aceasta de oraș nu mă interesa deloc. Deja mă pregăteam să mă întorc la părinți pentru a prelua experiența lor. Dar atunci am cunoscut-o pe Anna. Am început să ne întâlnim, apoi ne-am căsătorit. Și s-a dovedit că și Anna visa din copilărie să trăiască la țară cu o familie mare. Gândurile noastre s-au potrivit și am început să ne îndreptăm în aceeași direcție.

- De ce ați ales tocmai Isakovo?

De fapt, din întâmplare. Odată am căutat pe internet „cel mai ecologic loc din Rusia” și pe primul loc a apărut regiunea Pskov, deoarece aici nu există nicio industrie poluantă. Am început să ne uităm în această direcție. În Sankt Petersburg ne ocupam de activități care ulterior ne-au fost de folos – organizam ateliere, adunam grupuri de participanți prin rețelele sociale. Nu avea rost să plecăm departe: părinții Annei sunt în oraș, eu am și eu niște legături acolo. În general, am decis că regiunea Pskov este varianta ideală.

- Ați căutat mult timp casa?

Am găsit un anunț pe Avito, am văzut-o o dată și am cumpărat-o imediat, nu am luat în considerare alte opțiuni. Pe atunci nu aveam încă mașină, așa că nu puteam să ne plimbăm prea mult. Ne-am făcut doar un plan cu cerințele noastre și am acționat conform lui.

- Și ce puncte erau în plan?

Un sat mic, nu pe un drum mare. Apropierea de centrul raional – fiica cea mare, Divna, frecventează iarna școala de arte pentru copii din Bezhanițk. Accesibilitate la transport – de la noi se poate pleca ușor cu autobuzul sau cu trenul. Pădure de conifere. Un râu. Un lac în apropiere. Și un preț rezonabil.

- V-ați mutat. Și ce ați făcut în primul rând?

Primul lucru a fost să săpăm o fântână. Am adus apa în casă, am instalat o cadă și un boiler – deocamdată nu avem o saună, dar plănuim să construim una. Sobele din casă nu ne conveneau. Faptul este că soba rusească clasică este foarte mare, deoarece în trecut în ea se gătea mâncare pentru animale și se cocea pâine. Ea stă pe o structură de lemn, iar căldura începe la o înălțime de 40-45 cm de la podea. Mulți care au o astfel de sobă încă umblă iarna în casă în valenki, deoarece la nivelul podelei este rece. Eu am construit două sobe noi în diferite camere, ele încălzesc de jos. Și am făcut o podea dublă caldă, deoarece la început nu aveam pat și dormeam pe podea, iar când ea este rece, nu poți trece iarna cu copiii, toți se vor îmbolnăvi. Acum trăim toți împreună într-o cameră, pe care o numim izba-studio, terminăm a doua și toamna ne vom extinde. Ne organizăm treptat viața.

- Deci, literalmente, singuri? Nu angajați pe nimeni?

Da, ne descurcăm singuri. În primul rând, am o educație inginerească. În al doilea rând, sunt prieten din copilărie cu ciocanul, cheile și alte unelte. Plus că tatăl meu este fermier, știu să lucrez și cu echipamente. Știu să lucrez cu lemnul, pentru că bunicul meu, care a fost tâmplar și sobar, m-a învățat. Dacă mă apuc de o sarcină, încerc să o studiez pe toate părțile – internetul îți spune totul. De aceea viața la țară merge bine pentru noi.

- Aveți o grădină excelentă și multe animale.

Grădina a fost importantă de la început. Am înțeles că venim aici pentru a ne cultiva propria hrană. Să cumpărăm din magazin – atunci mai bine am trăi în oraș. Acum ne asigurăm singuri alimente în proporție de 90%.

Culegem o recoltă bună de castraveți, roșii, ceapă, usturoi, ardei. Cartofi nu plantăm în cantități mari – aici se plantează hectare întregi, dar noi modest, o sută de metri pătrați. La noi pe primul loc nu sunt cartofii, ci dovleacul, care se păstrează mai bine. Anul acesta am plantat amarant și porumb, din care se poate face popcorn: am semănat – a crescut. Dintre fructe de pădure avem agriș, coacăz negru și roșu, zmeură, căpșuni, prun, physalis. În pădure culegem afine. Și mere – regiunea Pskov este faimoasă pentru merele sale.

Ținem capre, așa că avem lapte, chefir, brânză, smântână, brânză de casă. Găinile fac ouă. Albinele ne dau miere.

Și pentru suflet avem Rodina – un cal din rasa rusească grea. În sat este cel mai rentabil tip de transport.

Singurele lucruri pe care le cumpărăm acum sunt făina, uleiul vegetal, orezul, hrișca.

- Pentru a asigura toată această animale, cultivați propriile furaje?

Când aveam doar două capre, puteam ieși și să le cosesc fânul fără prea mare efort. Acum avem o întreagă turmă de capre, plus calul, care are nevoie de cel puțin patru tone de fân. De aceea, deocamdată, cumpărăm fânul și cerealele, dar în viitor dorim să trecem la furaje proprii.

- Sună fantastic. Cum reușiți să faceți totul? Dați-ne o lecție de time-management eficient la țară.

Cum scria Stephen Covey, trebuie să acorzi atenție principalelor lucruri. Fânul este sarcina principală, deoarece iarna trebuie să hrănești animalele. Dar există o sarcină și mai importantă – recoltarea ceaiului de Ivan, economic vorbind, este mai rentabil. Stabilim priorități: am strâns fânul – am eliberat timp pentru o activitate mai profitabilă.

Grădina trebuie gestionată și ea eficient. Pentru că în mai, când înflorește cireșul sălbatic, sunt foarte mulți țânțari, iar munca în grădină devine o corvoadă. De aceea, încercăm să plantăm totul până în această perioadă.

Dacă facem conserve, atunci în cantități mari, în oale mari – în ceea ce privește timpul, nu este o mare diferență. Mulgem caprele de două ori pe zi, dar nu prelucrăm laptele imediat, îl acumulăm în frigider trei-patru zile, apoi facem smântână, brânză de casă, brânză.

Construcțiile trebuie făcute și ele la timpul lor. În august strângem recolta, ne ocupăm de albine, extragem mierea. Așadar, lucrările de construcție le amânăm pentru iarnă, când suntem mai liberi. Din nou, toate acestea vin cu experiența. În primii ani am făcut atâtea greșeli. Trebuie să crești treptat. Nu te poți apuca de multe lucruri deodată – mai întâi trebuie să pui procesele la punct și apoi să te extinzi.

- Cum distribuiți responsabilitățile pentru îngrijirea copiilor?

Când Anna se ocupă de ceva în grădină, eu o eliberez și mă ocup de fetițe. Și invers, când eu sunt adâncit în muncă și pot face un salt, Anna se ocupă de fetițe. Suntem ca doi educatori la grădiniță, care se schimbă unul pe altul.

- Deci a trăi complet din gospodăria proprie nu este o utopie?

Desigur că nu. Dar și banii sunt necesari – nimeni nu a anulat plata pentru electricitate, benzină, comunicații. De aceea, vindem miere, ceai de Ivan, mere uscate, lumânări din ceară. Iar toată producția de lapte o consumăm noi. Ne răsfățăm, cum glumim noi cu Anna. Putem să cinăm cu brânză de capră – în oraș nu ne-am fi putut permite așa ceva.

- Oamenii care trăiesc la țară spun că una dintre probleme este socializarea copiilor. Cum stați voi la acest capitol?

Prima iarnă a fost tristă. În Isakovo sunt doar șase case, locuiesc numai pensionari. Apoi am cumpărat o mașină, am obținut libertatea de mișcare. S-a născut sora Divnei, Rada. Vara vin locuitori de la oraș cu copiii. Avem vecini noi, s-a mutat o familie cu un copil. Acum cercul nostru social este destul de larg și nu doar în satul nostru – mulți oameni se mută acum din orașe. Deci nu avem probleme speciale.

- În acest ritm intens al vieții aveți timp pentru altceva?

Nu e chiar așa de intens. Ne place această viață. Ești mereu în mișcare, seara cazi de oboseală, dar e plăcut. Da, în mai mă trezesc la șase dimineața și mă culc la miezul nopții. Dar iarna avem destul timp să ne odihnim și să ne facem planuri pentru vara următoare.

Familia Katkov

ABONAȚI-VĂ
Vineri, 14 iunie 2024 10:57
Vizualizări: 146

Citiţi de asemenea

Construiesc în interiorul copacului pentru a economisi materiale de construcție....
122
Filmele despre prostituate, uneori, sunt difuzate ziua, sunt difuzate devreme seara, la fel ca și filmele cu dezbrăcări,...
100
Știți că un sunet de o secundă poate să vă schimbe dispoziția pentru o zi întreagă? Pentru a profita de această propriet...
139
Bine ați venit în showroom-ul nostru, unde veți găsi cele mai bune oferte pentru casa dumneavoastră! Compania noastră, s...
131