Noua pompă de căldură Limnion LIMA-1
Noua pompă de căldură Limnion LIMA-1
Probabil că aţi auzit cu toţii despre aşa-numitele pompe de căldură, dar puţinii s-au angajat serios în aplicarea acestei tehnologii de economisire a energiei în casele dvs. din cauza complexităţii de proiectare şi investiţiilor mari. Compania Limnion a propus o soluţie simplă şi compactă a aceastei probleme, începând livrările de “know-how” al său - "schimbator de caldură LIMA-1.
Pompele de caldură reprezintă un schimbator de caldură, instalat sub pământ, în apă sau în aer. Acesta vă permite să luaţi sau să daţi energia termică mediului înconjurător în funcţie de sezon, ajustând temperaturi în încăperea de locuit.
În cazul dat vom examina o pompă de caldură, care este proiectată pentru plasare în iazul cel mai apropiat de locuinţă. Prin urmare, vom examina principiul folosirii pompei de căldură, schimbătorul de căldură al căreia (radiator, sistemul de tuburi) este instalat în mediul acvatic.
Cum funcţionează o pompă de caldura?
Temperatura apei din bazin este întotdeauna diferită de temperatura aerului, dacă acesta nu este îngheţat până în partea de jos sau nu a secat complet. De exemplu, în timpul iernii, în cele mai cumplite geruri, apa menţine temperatura de 4 grade Celsius. Astfel, după fereastra -30, în apă +4, în cameră vrem să ajungem până la +20.
O soluţie obişnuită: instalăm un sistem de încălzire tradiţional şi ncălzim aerul la 50 de grade = 20 + 30.
Comparativ cu temperatura aerului, temperatura apei în iaz sau în râu pare a fi destul de caldă, de ce oare să nu folosim această energie "în scopuri paşnice"? Şi în acest lucru ne va ajuta anume pompa de căldură.
Instalăm radiatorul în apa râului şi trecem prin el aerului din afară temperatura căruia este egală cu -30. La ieşire vom obţine aerul, care în mod ideal, va fi la fel de cald ca şi apa, care este +4 C. Chiar dacă acest lucru nu se va întâmplă, şi la ieşire din radiator vom obţine 0 grade, apoi încălzirea interioară a acestui aerul pentru a crea o temperatură confortabilă, ar trebui să fie încălzită nu la 50, ci la 20 de grade = 20 + 0! Economia energiei va fi mai mult de 50%.
Aceeaşi lucru se petrece vara - apa din rezervor este întotdeauna mai rece şi pompa de căldură vă va permite să răciţi foarte eficient camera, numai de această dată căldura suplimentară din cameră va fi dată în apă.
De fapt, pompele de căldură sunt aranjate mult mai complicat, dar o astfel de simplificare ajută să înţelegem principiul lor de lucru şi necesitatea aplicării.
Dacă totul este atât de bine, de ce pompele de căldură încă nu sunt "echipament standard"? Problema este că transferul de căldură efectiv necesită o suprafaţă mare de radiator de schimb, altfel agentul termic nu ar “reuşi” să dea sau să primească suficientă energie. În cazul de instalaţie subterană, va trebui să faceţi o gaură adâncă sau şanţuri în întreaga zonă a ogrăzii.
Instalarea schimbătorului de căldură voluminos în iaz, de asemenea, implică o mulţime de neplăceri şi perturbează ecosistemul natural.
De aceea compania Limnion a creat această pompă de caldură compactă, protejată de coroziune, care este plasată într-o carcasă de protecţie, nu are părţi în mişcare şi se instalează ca o geamandură ( corp plutitor – trad.) obişnuită. Radiatorul schimbătorului de căldură, plasat în cadrul corpului, reprezintă o bobină cu un furtun flexibil de o lungime de 800 de metri. Aceste balize pot fi interconectate cu furtun, crescând astfel eficienţa schimbătorului de căldură.
LIMNION LIMA-1, aşa se numeşte această pompă de căldură, care poate fi utilizată şi în mediul de aer, dar cea mai mare eficienţă ea poate realiza anume în mediul acvatic. Furtunul din interiorul rezervorului este ambalat astfel, încât apa sau aerul sa treaca liber între spiralele furtunului. Anume acest aranjament a permis inginerilor să facă dispozitivul foarte comod la instalare şi inofensiv pentru mediul înconjurător.