ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Noul beton este la fel de puternic ca și oțelul!

În lumea modernă și, cu atît mai mult, în aproape orice metropolă – betonul ne înconjoară pretutindeni. Din beton se fac garduri, fundații și se construiesc case și cartiere întregi, dar, după cum știm, fabricile care produc acest material de construcție cauzează un enorm prejudiciu mediului.

De exemplu, o tona de producție de ciment eliberează în atmosferă aproximativ o tonă de dioxid de carbon. În consecință, industria cimentului în ansamblu creează aproximativ 7% dintre emisiile de gaze cu efect de seră la nivel mondial.

Pe lîngă impactul său negativ asupra mediului, betonul prezintă un dezavantaj major atunci cînd este folosit în construcții: acesta, de regulă, nu rezistă unor cutremure puternice. Deși, în principiu, ca material de construcție este relativ durabil și ieftin, dar necesită totuși o consolidare suplimentară pentru a rezista undelor de șoc repetate în timpul unui dezastru natural. Cercetătorii de la Universitatea din British Columbia au găsit o soluție eficientă atît pentru mediul înconjurător, cît și pentru oameni: „Compozitul cimentos ecologic ductil (EDCC)” este un material stabil care poate rezista cutremurelor.

Potrivit unuia dintre creatorii noului tip de ciment, profesorului Nemi Bantiya, materialul utilizat pentru EDCC este un amestec de ciment, fibre polimerice, cenușă zburătoare și alți aditivi industriali. Cimentul a fost proiectat la nivel molecular pentru a obține un material similar proprietăților sale cu oțelul, care nu este numai foarte durabil, ci și flexibil. La rîndul său, EDCC s-a dovedit a fi ecologic, deoarece compoziția se compune, în cea mai mare parte, din cenușă zburătoare, care reprezintă principalele deșeuri industriale.

„Industria cimentului produce aproape 7% dintre emisiile globale de gaze cu efect de seră. Înlocuind 70% din amestec cu cenușă zburătoare, putem reduce cantitatea de ciment folosit, spune profesorul. Aceasta este o realizare deosebit de importantă astăzi, deoarece producerea unei tone de ciment aruncă în atmosferă aproape o tonă de dioxid de carbon. Această tehnologie este ușor de aplicat pentru multe obiecte, deoarece este de cîteva ori mai ieftină decît orice altă metodă de construcție sau modernizare.”

Avantajele noului beton ecologic nu se termina aici: poate fi folosit nu numai ca material în construcția de clădiri noi, dar și pentru a le consolida pe cele vechi – poate fi pulverizat și astfel întăriți, de exemplu, pereții caselor. Acest ciment poate fi aplicat la crearea de cutii pentru structuri explozive, precum și la conducte și alte sisteme.

Desigur, creatorii noului material au efectuat deja teste. Prima clădire experimentală a fost școala primară din Vancouver. Cercetătorii au pulverizat EDCC pe pereții blocurilor de beton cu grosimea de aproximativ 10 mm. Apoi au modelat un cutremur cu o magnitudine de nouă puncte, a fost un cutremur puternic ca cel produs în Japonia în 2011. Și cercetătorii doreau să verifice dacă materialul va rezista – a rezistat.

Rezultatul a depășit chiar așteptările creatorilor. Cele mai puternice șocuri care au imitat cutremurul nu au afectat școala în niciun fel. Se pare că un strat de numai 10 mm este suficient pentru a consolida majoritatea pereților interiori în caz de dezastru.

Datorită utilizării EDCC în cazul unui cutremur, pereții nu se vor sfărîma, așa cum se întîmplă de obicei cu betonul, dar se vor îndoi și se vor întinde ca metalul.

Creatorii noului tip de beton speră că materialul lor este capabil nu numai să nu dăuneze naturii, ci și să salveze viețile a milioane de oameni care trăiesc în zone în care dezastrele naturale nu sînt o raritate.

ABONAȚI-VĂ
Joi, 16 noiembrie 2017 11:19
Vizualizări: 2466

Citiţi de asemenea

În lumea contemporană, unde tehnologiile ne despart adesea de natură, practicile vedice oferă metode profunde de restabi...
157
Lumea contemporană se grăbește înainte cu o viteză amețitoare. Tehnologiile cuceresc toate domeniile vieții noastre, sch...
129
Omul este singura ființă de pe această planetă capabilă să își exprime gândurile prin cuvinte.Lumea este plină de mari r...
120
Maimuțele capturate din sălbăticie și aduse la grădina zoologică înțeleg clar că stăpânul și angajații grădinii zoologic...
320