Nu OMG! Top 10 hibrizi gustoşi
Cum să diversificăm bucătăria noastră în noul sezon? Astăzi, puțini oameni sunt surprinși de toate combinațiile posibile ale citricelor, nectarinelor, piersicilor plaţi sau verzei fractale - sortimentul supermarketurilor de mult timp ne-a făcut cunoştinţă cu ele. Cu toate acestea, selecția, de asemenea, nu stă pe loc şi în prezent acordă o atenție specială hibridizării fructelor și legumelor, în rezultat au apărut soiuri cu un amestec de gusturi şi culori!
Cartofii violeţi
Oamenii de ştiinţă de la Universitatea de Stat din Colorado, o perioadă de timp au lucrat cu cartofii din regiunile munţilor Anzi, pentru a obține unele soiuri radicale noi, cu o "umplutură" violetă. Această culoare este posibilă datorită concentrației mari de antocianine (din greacă pentru "albastru", "azur") - vopsele naturale de origine vegetală, asigurând frunzelor și fructelor o gamă de culori de la albastru la violet. Antocianinele au proprietăţi antioxidante și în plus, aceste legume rădăcinoase violete sunt bogate în potasiu, magneziu, fier, zinc, vitaminele C şi B.
Exportul soiului "Majestatea Violetă", se realizează astăzi în Scoţia - clima i-a plăcut cartofului, iar cea mai mare cerere în ultimul an a fost în Anglia. Asta pentru că guru show-ului de gătit - Jamie Oliver - nu s-a temut să experimenteze în faţa camerelor de luat vederi cu piureul de cartofi albastru și gospodinele, în rânduri ordonate au mers la supermarketuri. După gust, produsul exotic pestriţat nu diferă de cartofii obișnuiţi, doar se prepară mai rapid și adesea se răsfierb. Aproximativ aceleași proprietăți au soiurile Französische Truffel-kartoffel și Linzer Blaue. Iar, soiuri Kipfler și Linzer Roze, la încălzire pierd culoarea lor fantastică, dar ele sunt apreciate pentru gustul care reaminteşte nucile şi untul. Interesant, oare vor apărea la McDonalds "săptămânile violete" cu cartofii fri „extratereştri"?
Grapple= struguri+mere
Geneticienii au fost originali, corcind de data aceasta strugurii cu mere. Hibridul obţinut a fost numit „grapple” - de la prima silabă în limba engleză: grape –struguri şi ultima silabă a cuvântului „apple”(măr). Forma și mărimea fructului au rămas de la măr, iar pulpa și coaja sunt foarte delicate, așa că grapple sunt vândute numai în recipiente de plastic. La gust, fructul este un cocktail neobișnuit de mere și de struguri, conține vitamina C în abundenţă.
Plumcot= prune + caise
Daca vreţi ceva incredibil de dulce și de suculent - un hibrid de prună cu cais se va potrivi perfect. Plumcot a fost cultivat în anul 1989 de geneticianul Floyd Sager (California) și a fost numit după prima silabă din limba engleză a prunei – „plum” şi ultima silabă a cuvântului „apricot” (caisă).
Acest fruct mai mult seamănă cu o prună și poate fi de diferite culori - roz, violet, verde, bordo, mov, cu un conținut de zahăr mai mare decât în orice fruct al părinților normali. În interior, plumcot poate fi de la violet la alb, iar pulpa este bogată în vitamina C şi fibre. Din plumcot se prepară suc, vin, deserturi și diferite conserve.
Selecţionarii nu s-au oprit aici și au cultivat hibrizi suplimentari din plumcot - fruct de prună cu un sfert de caisă, numindu-l "pluot", iar cu un sfert de prune - "aprium". Acest soi seamănă cu o caisă „cheală”, cu o pulpă un pic mai densa, foarte dulce, uneori cu o aromă de portocală. Din aprium se prepară gemuri, salate și umplutură pentru copturi.
Harbuz +Ridichi
Desigur, el nu este un harbuz amar care trebuie să fie scos din pământ. Astfel de nume, leguma rădăcinoasă a primit-o datorită culorii interesante: coaja alb-verzuie, iar miezul aspru –de culoarea zmeurei.
Dimensiunea se aseamănă cu un nap mic - 7-8 cm în diametru. Leguma are un gust amestecat - din exterior este amar, dar miezul colorat este destul de dulce. Bucătarii propun să-l adăugaţi în amestecul de legume prăjite sau să-l coaceţi, dar în același timp, el poate fi un decor minunat pentru masă în stare proaspătă.
Varza de culoarea curcubeului
Puteţi să vă imaginaţi o floare cu şapte petale multicolore (rainbow flower magic) ? Nu, dar selecţionarii elvețieni sunt mai interesaţi de conopidă, decât de varza obişnuită. Soiul a fost numit - Rainbow Cauliflowers, iar compania producătoare spune că este rezultatul selecției naturale, ci nu de inginerie genetică.
Varza pentru toate gusturile – căpăţinile verzi, portocalii sau violet deschis, nu pierd din culoare, chiar și după tratamentul termic și prin urmare, au un aspect original.
În afară de terapia culorilor, legumele de curcubeu au un avantaj imens: varza diferită are proprietăţi utile diferite! Varza violetă, ca şi cartoful violet, conţine antocianine care încetinesc coagularea sângelui și prin urmare, ajută la maladiile de inimă, iar varza portocalie conține cantități mari de beta-caroten.
Sfeclă galbenă
Acest lucru este într-adevăr o revoluție în bucătăria tradiţională – borş galben, salata exclusivă cu scrumbie şi o vinegretă cu un aspect ciudat! Sfecla "aurie (gold)" nu se murdărește în timpul preparării, are mereu un gust dulce, conţine potasiu, acid folic, vitamina A şi fibre. Gospodinele americane au întâmpinat produsul nou cu entuziasm: ele adaugă frunzele proaspete de sfeclă solară în salată, iar din rădăcină, coc chips-uri picante cu un conţinut mic de calorii.
Şalota în formă de banană
Leguma picantă a fost numită exotic din cauza gustului neobișnuit de dulce și bogat, precum și dimensiunilor: cepele alungite pot concura ușor cu bananele. Şi din nou, Jamie Oliver s-a străduit, demonstrând în mod clar toate plusurile cepei eşalot în formă de banană. La promovarea ei, a ajutat și faptul că ceapa nu este solubilă în bulion și se caramelizează bine. Un alt hibrid popular astăzi în Marea Britanie, este rodul iubirii între şalotă și usturoi.
Broccolini
Apariţia altor soiuri de varză: corcind broccoli obișnuit cu broccoli chinezesc (numit "gai lan”), selecţionarii au primit o legumă asemănătoare cu sparanghel, dar cu un cap de broccoli. Cultivatorii au numit opera lor tandru "broccolini", deoarece aroma verzei este foarte delicată, iar gustul - dulce pipărat. Din broccoli se prepară bucate utile cu un conţinut scăzut de calorii (proaspete și coapte), bogate în acid folic, calciu, fier, vitamine A și C.
Morcov violet
Tot noul este vechiul bine uitat, aşa că apariția unor astfel de frumuseți pe rafturile din Marea Britanie, în realitate nu este o noutate. Desigur, morcovul pare neobișnuit în felii, bucură cu un gust dulce plăcut şi în general, potrivit afirmațiilor nutriţioniştilor, este foarte util. Dar, apariția lui pe masa noastră este, de fapt, un "boomerang" al istoriei.
Cu două mii de ani înainte de Hristos oamenii consumau morcovii violeţi, de culoarea zmeurei, galbeni, verzi, albi şi negri (așa sugerează frescele în templele egiptene). Iar, morcovul convenţional de culoare portocalie a apărut abia în secolul al XVI-lea, în timpul revoluției de eliberare în Țările de Jos (1566-1609). Conducătorul mişcării a fost Prințul William de Orange, heraldica dinastiei a fost portocalie. Sentimentele patriotice au inspirat fermierii să cultive morcovul simbolic.
Măr+ pară= nashi
Acest hibrid este încă numit para de nisip, para japoneză, asiatică sau acvatică, deși a fost introdus recent pe rafturi, se cultivă eficient în Asia, timp de multe secole. Un fruct rotund de la verde pal la portocaliu, la gust este o pară tradiţională, dar mult mai suculentă și mai crocantă. Nashi se transportă uşor, pentru că sunt mai tari decât perele coapte. Fructul se recomandă pentru consum în stare proaspătă, cum ar fi salate, deoarece din cauza conţinutului ridicat de apă, tratamentul termic nu este cea mai bună opțiune culinară. Nashi conţine calciu, fosfor și o grămadă de antioxidanţi.
Se spune că acum oamenii de ştiinţă încearcă să creeze o "limodoră", se prea poate că a rupe roșiile acre din copacii citrici va fi mai interesant? Oricum, nu ne vom plictisi ce ele.
Sursa: moe-net.livejournal.com