Nu ridica puii care au căzut din cuib
Vara este perioada în care există multe apeluri din partea locuitorilor care fie au ridicat puii căzuți, fie au cerut specialiștilor să facă acest lucru. Din păcate, mulți oameni pur și simplu nu au suficiente cunoștințe în domeniul biologiei și li se pare că dacă puiul "a căzut" din cuib, el trebuie imediat salvat. Unii chiar iau puii acasă și încearcă să-i hrănească, drept rezultat majoritatea păsărilor mor.
Ornitologii explică: la majoritatea păsărilor cîntătoare, puii părăsesc cuibul la o vîrstă în care ei încă nu știu să zboare. Așa a fost creat de natură – pentru ca prădătorul care a descoperit cuibul cu pui să nu-i poată distruge pe toți odată. De aceea este important ca puii să părăsească cuibul cît mai curînd posibil.
Cum ar trebui să te comporți dacă găsești un astfel de pui în parc? Cel mai bine ar fi să vă îndepărtați și să nu deranjați pasărea, părinții o vor găsi și o vor hrăni. Dacă locul este prea periculos, de exemplu, puiul stă pe aleea din parc sau pe carosabil, îl puteți duce în cel mai apropiat tufiș sau să îl puneți pe o ramură nu prea înaltă. Dar există și excepții - dacă cuibul este stricat și puiul a căzut prea devreme sau dacă găsiți o pasăre rănită. În acest caz, trebuie să sunați la telefonul Serviciului Unic de Informații din Moscova.
GPPU "Mospriroda" din cadrul Departamentului de Gestionare a Naturii a elaborat o notă specială cu privire la ceea ce trebuie să faceți dacă găsiți un pui de pasăre în parc. În plus, ar trebui să respectați anumite reguli de comportament în zonele naturale, astfel încît să nu provocați moartea păsărilor în perioada de cuibărit: să mergeți numai pe cărări, să plimbați cîinii numai de lesă, să nu faceți zgomot și să nu aprindeți grătarul în zonele interzise.