ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

O călătorie de-a lungul rîului Botna
 

Continuăm călătoriile noastre de-a lungul rîurilor din Moldova, de această dată am pornit de-a lungul malurilor unuia dintre ele ‒ Botna. Aceasta este unul dintre cele mai mari rîuri interne ale Moldovei, al patrulea ca mărime după Răut, Cogîlnik și Bîc. Lungimea rîului Botna este de 152 km. Rîul izvorăşte în raionul Strășeni, în Codri dintre satele Stejereni şi Horodca, deși în unele publicații, am întîlnit afirmația eronată cum că izvorul rîului Botna s-ar afla între satele Horodca și Ulmu.

Astfel, Botna curge pe teritoriul a trei raioane ale țării ‒ Strășeni, Ialoveni și Căuşeni. Botna este un afluent de dreapta al rîului Nistru, iar gura lui de vărsare se află între satele Chițcani și Mereșeni, raionul Căuşeni.

Deoarece Botna curge pe teritoriul a două regiuni fizico-geografice diferite – Podişul Central din Moldova şi Cîmpia Nistrului Inferior și caracterul lui, şi compoziția apei, și peisajele din jur sînt foarte diferite. Cît curge prin Codri, apele lui se clasifica ca făcînd parte din cea a hidrocarbonaţilor, cu mineralizarea medie de 760 mg/dm³, în timp ce rîul curge pe cursul lui inferior prin Cîmpia Nistrului Inferior, apele lui pot fi clasificate deja ca aparţinînd clasei sulfaţilor de sodiu, iar concentrația sărurilor în apele lui crește pînă la 1,975 mg/dm³.

În partea lui superioară rîul este mai capricios, avînd numeroase meandre, iar pe malurile lui se întîlneşte mai multă vegetație, inclusiv forestieră, în timp ce pe cursul lui inferior, malurile rîului Botna sînt înconjurate, în general, de vegetație de stepă sub forma de plante şi arbuşti mici.

De menţionat că publicaţia noastră nu pretinde a fi ştiinţifică în nici un fel, dar este, în opinia noastră, o descriere a unui traseu turistic extrem de interesant, de aceea vă vom împărtăși ce ne-a atras atenţia şi vom însoți articolul nostru cu un album foto destul de extins.

Vom remarca în treacăt că călătoriile de-a lungul fluviilor mari și mici din Republica Moldova sînt unele dintre cele mai interesante și mai informative. Acest lucru se datorează faptului că, într-o țară săracă în resurse acvatice precum este Republica Moldova, anume de-a lungul rîurilor întîlnim una dintre cele mai bogate flore şi faune, anume rîurile au creat peisajele naturale cele mai spectaculoase, acestea fiind fie văi ale rîurilor, fie defileuri. În afară de acesta, anume de-a lungul rîurilor se stabileau cu traiul oamenii și anume aici au apărut primele așezări, s-au format orașe, centre comerciale, pe malurile rîurilor se construiau fortificaţii. Exista tendinţa de a păstra apa pentru irigarea cîmpurilor și adăparea animalelor, astfel aproape pe toate rîurile apăreau baraje, iazuri și lacuri de acumulare. Botna nu este o excepție în acest sens. Călătoria noastră a început de pe malul primului lac de acumulare din satul Horodca. Acestea sînt nişte locuri foarte frumoase şi sperăm că fotografiile prezentate sînt o dovadă concludentă în acest sens.

După ce am părăsit satul Horodca, la jumătate de cale dintre el și satul Ulmu ne-am pomenit pe malul încă a unui rezervor, de asemenea, foarte frumos, mărginit de pădure dintr-o parte. În treacăt, observăm că de-a lungul întregii lui lungimi, rîul Botna este foarte pitoresc, uneori lăţimea văii lui atinge mai mulţi kilometri, mai ales pe cursul inferior.

După ce am intrat în satul Văsieni din raionul Ialoveni, am observat mai întîi falnicul deal sub formă de cupolă, care se înalţă deasupra satului, pe care localnicii îl numesc în mod tradițional Ţigla, o asemenea practică, am întîlnit în diferite locuri din Republica Moldova. Despre acest deal există o legendă locală care povesteşte cum turcii, care ocupaseră odată aceste teritorii, cînd plecau şi-au îngropat în acest deal comorile. Ca să ne confirme această legendă unul dintre săteni ne-a arătat crestătura (în formă de șa) de pe panta dealului.

Acest lucru dovedește că în interiorul dealului există un spațiu gol și de aceea suprafața dealului s-a lăsat, creînd o cavitate. Cîteva decenii în urmă, arheologii au cercetat acest deal, însă nu am reușit să aflăm nimic despre rezultatele acestor săpături. Ni s-a părut foarte interesant Muzeul Etnografic din localitate, care a fost creat în anii ’60 ai secolului al XX-lea. Pe teritoriul acestui muzeu se organizează anual festivaluri ale meşterilor de artă populară.

O mare surpriză pentru noi a fost complexul turistic, aflat în construcție, de-a lungul albiei rîului Botna din satul Ruseștii Noi, raionul Ialoveni. Chiar de la podul de peste Botna aici este săpată groapa de fundaţie, care e menită să extindă albia rîului, malurile lui sînt pietruite, au fost construite turnuri, ziduri, iar la mal se află un galion stilizat din lemn cu o sirenă pe etravă. În preajmă se construiesc numeroase clădiri pentru viitoarea atracție turistică. Ne-a surprins plăcut amploarea lucrărilor și fantezia autorilor proiectului. Sperăm, că aici vor veni într-adevăr mulți turiști, inclusiv acei din străinătate. De menţionat că un asemenea proiect necesită mijloace băneşti serioase. Cu toate acestea, ce-i drept, nu am reuşit să aflăm nimic despre proprietarii și autorii proiectului, așa că nu ne rămîne decît să admirăm ceea ce am reuşit să fotografiem și să așteptăm sfîrșitul construcției.

река Ботна

река Ботна

река Ботна

река Ботна

река Ботна

река Ботна

 

Sursa

Marţi, 09 septembrie 2014
Vizualizări: 3338

Citiţi de asemenea

Și Pascal, și Pușkin, și Lomonosov, și Mendeleev.Dar o oarecale Lenocika de șaptesprezece ani spune: "Mă cam îndoiesc că...
199
Rezultatele sînt uimitoare!Astăzi, adesea consumăm alimente dăunătoare, prelucrate, precum și numeroase băuturi dulci și...
335
Legumele prezentate în acest articol sînt din ce în ce mai puțin prezente pe mese în zilele noastre. Dar în zadar, pen...
433
Fiecare are nevoie de momente pentru relaxare și detașare de rutina zilnică. Pentru realizarea acestui lucru, fiecare op...
232