ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

O călătorie în valea pîrîului Bîrnova (+Foto)
 

Această publicație este continuarea povestirii noastre despre locurile pitoreşti ale satului Naslavcea și împrejurimilor lui. În materialele anterioare v-am povestit despre rîuleţul Cosărău, despre malul abrupt al Nistrului, Rîpa lui Carp şi Rudi, dar și despre multe altele în publicația de sinteză „Minunile Naslavcei". Satul Naslavcea și împrejurimile acestuia fac parte însă dintr-o regiune atît de uimitoare și bogată în monumente ale naturii, încît poţi vorbi la nesfîrşit despre ele. Varietatea uimitoare a acestor locuri, după cum am menţionat deja, este determinată, în primul rînd, de originalitatea configuraţiei geologice, dar şi de mișcările tectonice gigantice care au loc aici din cele mai vechi timpuri. Ca urmare, anume aici, putem observa landşafturile uimitoare și diversitatea mineralogică care nu se mai repetă nicăieri în altă parte în Republica Moldova.

Dar să începem mica noastră călătorie. Aşadar, pîrîiaşul Bîrnova izvorăşte la marginea satului Bîrnova, la aproximativ 5-6 km de satul Naslavcea. Acesta curge întîi printre cîmpuri, iar odată ce se apropie de Naslavcea formează un defileu şerpuitor, foarte pitoresc, printre rocile sedimentare de calcar. Din fotografii puteţi vedea pantele de conglomerate calcaroase ale văii, ale căror culori variază de la alb-imaculat pînă la nuanțe de ocru. În afară de depuneri calcaroase, putem observa aici numeroase aflorimente de depozite naturale de cremene, ieşite la suprafaţă, de la negru pînă la opal, roz, ocru şi chiar roşu.

Mergînd pe cursul superior al pîrîului am observat că pe alocuri albia lui devine pustie, ca după după cîţiva zeci de metri să se umple din nou cu apă. Acest lucru se datorează, probabil, porozităţii rocilor printre care curge pîrîul. Pîrîul se varsă în rîuleţul Cosărău, însă chiar înainte de gura de vărsare el dispare din nou, ca apoi să apară sub forma unui izvor, îndreptat să curgă printr-o ţeavă. Acest lucru este legat, cel mai probabil, de activitatea umană, atunci cînd mai multe izvoare de apă și pîraie sînt folosite de către localnici pentru nevoile casnice (de exemplu, în Rîpa Rudi şi pe cursul superior al rîuleţului Cosărău).

În partea de jos a văii pîrîul curge, în general, printre malurile argiloase, dar pe măsură ce înaintezi amonte, tot mai des cursul acestuia trece printre depunerile calcaroase şi de siliciu. În partea de mijloc a văii am întîlnit în cale cîţiva bolovani mari și foarte frumoşi, care în cele mai vechi timpuri au fost spălate din rocile poroase de calcar. Depozite de șisturi de-a lungul pîrîului nu am întîlnit. În partea mediană a cursului său prin vale se deschide priveliştea spre o rîpă nu foarte mare, dar adîncă, versantul drept al căreia este dezgolit și putem vedea imenşii bolovani cu conglomerate de cremene. Iar pe vîrful pantei stîngi se întinde un drum abrupt de "munte", de pe care poate fi văzută o parte a văii pîrîului.

Am întreprins călătoria noastră prin valea pîrîului pe la mijlocul lunii aprilie, atunci cînd nu apăruseră încă frunzele, iar copacii de-a lungul versantul stîng erau în floare. Pîrîul în sine este destul de în faţă și îngust, lățimea lui nedepășind un metru. Este posibil ca acest lucru să se datoreze cantităţii reduse a precipitațiilor în primăvara anului 2014. Dar nu atît pîrîul în sine prezintă interes, cît împrejurimile acestuia. Anume acest lucru am încercat să-l ilustrăm în fotografiile noastre.

Sperăm că aceasta nu va fi ultima întîlnire cu natura Naslavcei, de aceea nu ne luăm rămas bun și vă dorim să aveţi parte de propriile călătorii uimitoare pe întinderile Moldovei.

долина ручья Бырнова

долина ручья Бырнова

долина ручья Бырнова

долина ручья Бырнова

долина ручья Бырнова

долина ручья Бырнова

 

Sursa

ABONAȚI-VĂ
Joi, 29 mai 2014 17:09
Vizualizări: 2200

Citiţi de asemenea

Cîteva locuri confortabile în pădure, care cu siguranță nu vor dezamăgi:- glamping "Лес", satul Civijepse, Ținutul Krasn...
79
Apa este folosită peste tot – în consumul personal al oamenilor, nevoile urbane, în producerea energiei, în industrie. C...
277
La inițiativa echipei ecology.md, Fundația pentru dezvoltare ecologică Ecodava din R.Moldova împreună cu echipa Taborul ...
389