O căsuță pentru păsări — cei mai buni ajutori ai grădinarului! (+Foto)
Pentru a fi siguri că păsările vor veni în ajutor, trebuie să avem grijă în avans de locuința lor confortabilă! În timpul iernii putem aborda creativ această cauză și face nu doar o colivie, ci și un decor pentru grădină.
Rândunele, grauri, pițigoi, codobaturi, muscari și alte păsări consumă o cantitate mare de dăunători ai pomilor și arbuștilor fructiferi. De exemplu, un pițigoi timp de o zi poate mânca la fel de multe insecte cât cântărește însuși. O familie de grauri nimicește pe zi mai mult de 350 de omizi și gândaci. Cei mai lacomi sunt puii, așa că în timpul creșterii lor păsările adulte literalmente scotocesc grădina în căutarea insectelor. De exemplu, pasărea codroș, crescând puii, le aduce până la 7500 de omizi. Și nu numai păsările insectivore, dar și granivore - cintezoi, sticlete, odos și altele - cresc puii cu insecte.
În zona de gradina cu o suprafață de aproximativ 10 are este suficient de a instala 3-4 căsuțe pentru păsări sau știubei(buduroi) la o distanță de cel puțin 15-20 m una de cealaltă. O vecinătate mai apropiată păsările nu suportă. Buduroiul sau știubeiul se face din buturugi, căsuțe - din scânduri. Buduroiul se scobește într-o buturugă scorburoasă veche sau într-un copac sănătos. Iar căsuțe se fac din scândurile necioplite, ca păsările să iasă mai ușor din cuiburi. Fundul se face inserat, iar acoperișul orizontal - amovibil. Căsuțe din scânduri mai mari sunt numite “graurnițe”,mai mici - „pițigoinițe”. În grădină se atârnă mai multe cuiburi pentru pițigoi, apoi pentru grauri și cuiburi semi-deschise în care locuiesc codroșii și muscarii. Cuiburile semi-deschise sunt instalate la hotarele grădinii, iar cuiburile pentru pițigoi – în interiorul grădinii.
Cuiburile sunt instalate în primăvara devreme, înainte de sosirea păsărilor. Căsuțele sunt atașate pe verticală sau cu o ușoară pantă, gaura ar trebui să fie îndreptată în direcția în care în zonă suflă vânturile dominante.
Într-o grădină veche mai bune să instalăm căsuțe de cuibărit în partea de sus a copacilor, iar în grădina tânără - la o înălțime de 1,5-3 m. Fiecare cuib ar trebui să fie fixat solid pentru a nu balansa după cum bate vântul. În fiecare iarnă cuiburile vechi sunt inspectate și curățate de gunoaie și resturi de materiale pe care au folosit păsările. Cuiburile vechi necurățate păsările nu populează. Numai graurii curăță cuiburile lor, întorcându-se acasă.