O descoperire de lîngă Moscova de 4,5 mii de ani ar putea produce o revoluție în istoria Europei și a Rusiei
În raionul Istrinski din regiunea Moscovei, arheologii Academiei de Științe din Rusia au descoperit o necropolă aparținînd culturii Fatianovo - primii păstori și agricultori din cîmpia rusă, care, după toate probabilitățile, cu mii de ani înainte de Chril și Metodiu, au inventat scrisul comun pentru popoarele din Europa Centrală pînă la Ural. Obiectele de uz găsite în timpul săpăturilor datează din 2600-2500 î.H., adică au cel puțin 4,5 mii de ani.
În zilele noastre, atunci cînd cuvîntul "Vest" a devenit o înjurătură pentru ruși, puțini cred că strămoșii actualilor germani, pribaltici și slavi vorbeau aceeași limbă, aparțineau unei culturi comune - așa-numitor "topoare de luptă". Oamenii de știință au numit aceasta civilizatie "Fatianovo", după mărmîntul descoperit în 1873 în apropierea satului Fatianovo. Triburile culturii Fatianovo locuiau pe un teritoriu uriaș: din Danemarca în vest pînă la Kama în est, de la Vologda la nord pînă la izvoarele Oka și Nipru din sud. Descoperirile făcute în ultimii ani de către oamenii de știință sînt capabile să producă o adevărată revoluție în închipuirile moderne despre perioada Rusiei "întunecate", despre care se supune că nu avea un limbaj scris și care a luat calea iluminării odată cu adoptarea creștinismului.
Necropola din suburbia Moscovei a fost găsită de angajații Institutului de Arheologie al Academiei de Științe din Rusia, în timp ce explorau teritoriul unei școli private. În timpul săpăturilor au fost găsite topoare de luptă și ritualice, vîrfuri de darts, cuțite și vase de înmormîntare. Aceste descoperiri sînt în stare excelentă, deși sînt considerate foarte vechi - sînt de aceeași vîrstă ca și piramidele lui Kheops și mormintele regale din Ur în Mesopotamia antică.
Aș vrea să sper că descoperirile nu numai că vor ajuta la înțelegerea mai bună a vieții anticilor, ci și vor arunca lumină asupra uneia dintre principalele mistere ale istoriei rusești - scrierea ei antică. Încă din copilărie am fost învățați că scrierea în Rusia a apărut după botezul prințului Vladimir. Iar alfabetul a fost creat pentru noi de către Chril și Metodiu. Pînă atunci, strămoșii noștri aveau "semne și tăieturi", linii neînțelese care nu puteau fi descifrate.
Rămîne să sperăm că descoperirea cimitirului străvechi din Istra va contribui la înțelegerea și mai mult a culturii secrete Fatianovo.
Serghei Putilov