O economie verde. Partea 1
Lumea modernă pur și simplu s-a îmbolnăvit de construcții verzi și tehnologii curate. Tot mai multe sectoare de economie se înverzesc și devin mai populare în viața de uz casnic și practica de producție și de construcții. Așezări și orașe, clădiri de birouri, complexe industriale și rezidentiale primesc astăzi certificate de conformitate la standarde verzi. Adepții abordărilor și tehnologiilor verzi sunt susținuți de către stat și beneficiază de sprijinul financiar din partea organizațiilor internaționale și a fundațiilor ecologice. Puțina experiență arată că businessul verde nu este doar ecologic și social responsabil, dar și justificat din punct de vedere social și economic.
Care este esența fenomenului economiei verde?
Natura și omul sunt considerați de economia verde ca o pereche de concepte interdependente și inseparabile. Omul singur nu poate exista, el exista ca un element organic al universului și al naturii.
Ecologizarea economiei este inevitabilă
1. Inevitabilitatea demografică. Deja azi devine clar că principalul motiv pentru scăderea natalității este urbanizarea. Industrializarea și urbanizarea în întreaga lume, indiferent de religie, condiții climatice și nivelul de viață, duc la o scădere a indicelor demografice ale natiuni, se reflectă asupra stării ei de sănătate ecologică și socială.
Orașul modern este un mare factor mutagen. Clădiri cu mai multe etaje, mai multe apartamente dens populate sunt "jungla de beton" care desparte aproape complet oamenii de la biocenoze naturale și afectează negativ creșterea biologică a populației. Imunitatea scazută a generației actuale, produsele alimentare de calitate proastă, apa și aerul contaminați, câmpuri electrice, zgomotul în zonele metropolitane înmulțite la criminalitatea în creștere, traume, alcoolism, accidente rutiere și creșterea eventuală a dezastrelor provocate de om - transporturi, energie, produse alimentare, etc.
În ultima jumatate de secol situația demografică din Rusia s-a schimbat dramatic. Dar aceste modificări nu ar trebui să fie etichetate ca o catastrofă demografică. Accentul principal în acest domeniu nu este reducerea numărului populației, ci diferențele administrative, educaționale și geografice în distribuirea locurilor de muncă, forței de muncă și a locuințelor.
Pe de o parte, există un deficit de forță de muncă în Orientul Îndepărtat și Siberia, pe de altă parte - surplusul de resurse umane și lipsa de forță de muncă calificată în partea europeană a țării. Există problema mobilității forței de muncă și lipsa unei infrastructuri sociale normale pentru a crea condițiile de mobilitate.
Există chiar și un aforism trist: " Orașele sunt tumori pe corpul pământului". Cu toate acestea, cifrele reflectă faptul că suntem atrași, zombați de stilul de viață urban la nivel mondial: rata de urbanizare mondială în 1950 a fost la 28.8 %, în perioada 2005 - 48,6%. Aceleași cifre reflectă situația în țările dezvoltate: 52,6% și 73,9 %, în Rusia - 44,1 și 72,9 %, în Ucraina - 35,5 și 67,8 %. Tot mai mulți oameni își trăiesc viața într-o lume artificială creată de om, care devine ostiă pentru existența omului însuși.
În anii de după război infrastructura și arhitectura formată în mod istoric în mai multe orașe din Rusia nu este un mediul de habitat potrivit pentru oameni - și ca populație, și ca indivizi, și ca societate. Noua strategie a statului privind implimentarea politicii demografice trebuie să se concentreze asupra intereselor omului, nevoilor sale, calității și modului de viață.
De –urbanizarea este o direcție necontestată a dezvoltării urbane din întreaga lume, o metodă alternativă de rezolvare a problemelor în domeniul demografiei.
Experiența stramosii nostri dovedește că copiii sanatoși și o familie completă se dezvoltă normal într-casă cu dependințe și o gospodărie dezvoltată pe un teren mare cu pădure, lac, grădină sau livadă sub ferestre în zonele rurale, orașe mici, protejate de diverse cataclisme sociale.
Acesta este locul cel mai potrivit pentru a educa copiii. Următoarea generație de oameni care sunt născuți și crescuți în așezările verzi similare, cu un nivel înalt de dezvoltare spirituală, va începe o nouă etapă în dezvoltarea societății umane.
2 . Crize comunale și de constructii ale locuințelor. Numărul de locuințe vechi ieșite din uz este egal cu numărul locuințelor date în exploatare. Ies din uz locuințe de tip"Hrușciov", scoaterii lor din exploatare coincide cu anii 2010-2020. Ne așteaptă o criză de locuințe fără precedent. Costul reparațiilor de locuințe va fi egal cu costul construcției clădirilor noi. Comunicațiile și rețele uzate care nu mai fac față sarcinilor în creștere (accidente rutiere, ambuteiaje, aerul și apa care nu corespund standardelor ecologice, depozite de deșeuri, costul tarifelor și serviciilor în creștere).
Cetățeanul de astăzi semănă cu un grav bolnav. El este conectat la"rinichiul artificial" (servicii comunale, sistemul de canalizare ) și "picurătoarea" ( rețeaua de aprovizionare). El este într-o puternică dependentă de factorii economici, care nu pot fi supuși controlului. Nici un oraș din lume modernă nu este în măsură să se auto-asigure în mod complet, nu poate fi numit "durabil".
Dezvoltarea economiei verde și a așezărilor va ajuta la rezolvarea lipsei de locuințe la prețuri accesibile prin schimbarea conceptului – locuințe cu puține niveluri și construcții la prețuri accesibile realizate într-un mod responsabil față de mediu în care se combină rațional strategii de eficiență energetică și de confort al casei. Revenirea oamenilor la pământ nu înseamnă scoaterea lor din civilizație. În primul rând, nu toți cetățenii urbani vor merge să trăiască în așezări. În al doilea rând, după ce s-a decis să se mute la un teren de pământ, într-o casă proprie, se poate lucra ca și înainte la o fabrica sau un alt loc de muncă.
Deplasând accentul de la construcția clădirilor cu mai multe etaje în zonele metropolitane dens populate la aglomerația așezărilor "verzi" sau orașe sateliți situați la o distanță ecologic sigură de la orasului "mare" - este un răspuns corect al umanității la provocarea demografică a procesului ireversibil de globalizare a economiei moderne.
Orașele mari vor exista în formă de centre industriale și administrative înconjurate de așezările verzi.
3 . Insecuritatea alimentară și sărăcie. Una dintre fundamentale interese naționale ale Rusiei este siguranța alimentelor. Un om care locuiește permanent în oraș nu poate fi sănătos în principiu, deorece pomușoarele rupte de pe un arbust conțin energie doar timp de 15 minute, iar fructele si legumele - nu mai mult de trei zile.
Orice produs alimentar, înainte de a ajunge la masa noastră, în medie trece o distanță de 2.000 de kilometri, fiind supus la acțiunea diferiților factori tehnologici. Costul produselor alimentare în cinci ani a crescut cu aproximativ 70 % , iar motivul este faptul că Rusia este dependentă de aprovizionarea alimentară externă, ea a încetat să se hrănească de sine stătător – acest lucru se consideră inacceptabil pentru o țară care vrea să fie suverană.
Înțelegem că securitatea alimentară este o situație în care, în orice moment, toți oamenii din punct de vedere economic și fizic au acces la cantități necesare de alimente sigure necesare pentru o viață sănătoasă și activă.
Analiza meniului uman reflectă că locuitorii din mediul rural dispun la 100 % de produse curate proprii, iar locuitorii urbani – la 95 % de înlocuitori de import. Nimeni nu efectuează studiul acestei probleme care va afecta cu siguranță generațiile viitoare.
Atunci când așezările verzi sau orașe sateliți care produc alimente naturale sunt în imediata apropiere de consumatorii potențiali este una dintre metodele cele mai eficiente de garanție a securității alimentare a țării.
În Rusia până în prezent mai mult de jumătate din toate produsele agricole sunt cultivate la fermele private. Suprafața ocupată de ele constituie aproximativ 2,5 % din toate terenurile agricole. Randamentul pe care îl obțin proprietarii terenurilor mici este uneori de 10 ori mai mare decât randamentul mediu al culturilor similare în gospodăriile de mari dimensiuni. Și calitatea produselor cultivate pe materie organică și un sol fertil și bine îngrijit este mai mare decât în gospodării care cresc culturile agricole cu utilizarea pesticidelor și a îngrășămintelor.
Sursa: zeleneet.com