ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

O eficienţă record a celulelor fotovoltaice Semprius




 

 

Eficienţa panourilor fotovoltaice de 33,9% este încă o cifră de neatins pentru industria de transformare a luminii soarelui în energie electrică prin intermediul panourilor de siliciu.

 

Compania Siemens susţine că partenerul ei "solar", Semprius, a obţinut rezultate uimitoare, aducând eficienta celulelor solare pe bază de siliciu la aproape 34%. Acest rezultat a devenit posibil datorită noii tehnologii de concentrare a luminii soarelui incorporate direct în elementul fotogalvanic al celulei solare, obţinând energie electrică din aceeaşi suprafaţă de două ori mai mult.

Pentru a înţelege importanţa acestui progres în domeniul energiei solare, trebuie să ne amintim că elementele moderne din siliciu monocristalin (care sunt de obicei amplasate pe acoperişuri şi folosite la centrale electrice solare de astăzi), în cel mai bun caz, au o eficienţă de 20% şi, teoretic, ar putea produce până la 28% - aceasta este limita lor. Iar celulele solare moderne fabricate din siliciu policristalin (elemente flexibile din thin-film- peliculă subţire sunt de obicei de uz casnic) şi mai puţin - 16%.

 

O eficienţă record a celulelor fotovoltaice Semprius  

 

De exemplu, dacă vom înlocui toate panourile solare la centrala electrică de 100 MW, situată pe Peninsula Crimeea, cu celule de tip nou, atunci capacitatea acesteia va creşte cu 42%, constituind 142 MW. Introducerea noii tehnologii ar trebui să se realizeze în anul curent, ceea ce va permite energiei solare să treacă la un alt nivel. Şi poate că peste câţiva ani un laptop pe celule solare nu va mai părea un zvon fals răspândit pe Internet pentru „geek-uri” tehnologici (persoanele obsedate de tehnologii noi – trad.).

Foto modul Sunny de generaţie nouă a fost dezvoltat de compania Semprius, cunoscută cititorilor noştri pentru dezvoltarea celulelor solare miniaturale, 16% de acţiuni ale companiei aparţin asociaţiei Siemens. În dezvoltare au participat, de asemenea, Institutul Spaniol al Sistemelor Fotovoltaice de Concentrare şi Universitatea din Madrid. Testele de performanta au fost realizate de Institutul de Energie Solară din Spania.

Tehnologia se referă la aşa-numitele elemente fotovoltaice de o concentrare (focalizare) mare a luminii, când sistemul de lentile sau oglinzi concentrează fasciculul de lumină de energie-densă asupra unui element receptor mic. Iniţial, astfel de sisteme se referă la clasa HCPV sau High Concentration PhotoVoltaic.

 

 

Sursa: facepla.net

 

ABONAȚI-VĂ
Sâmbătă, 24 martie 2012 9:31
Vizualizări: 3800

Citiţi de asemenea

Spectacol grandios, simfonic dedicat marelui compozitor Ion Aldea Teodorovici, care la 7 aprilie 2024, ar fi împlinit 70...
162
Ultima, colțul pământului izolat de lume și neatins de urme, aproape necunoscut. Chiar și Statele Unite, când transmit p...
209
Problema nu este în lipsa banilor, alimentelor, apei, pământului sau supraaglomerării. Problema este în noi înșine. Sunt...
88
Mulți medici, vorbind despre acțiunea celulelor stem, menționează că, pe lângă efectul pozitiv în vindecarea unui orga...
132