O încercare de a reveni la viaţă: aroma
O încercare de a reveni la viaţă: aroma
Omul modern trăieşte într-o lume artificială, virtuală.
El mănâncă alimente artificiale, neînsufleţite (carne, OMG, aditive alimentare). El bea apă artificială, moartă (clorurare). El respiră aerul cu mirosuri neînsufleţite (gaze de eşapament, purificatoare de aer). El locuieşte în casa din beton şi PVC. Chiar şi dialogul este adesea lipsit de viaţă (bioroboţii la locul de muncă şi la domiciliu - avatare TV) ...
Fireşte, atât intuitiv, cât şi conştient, toţi suntem atraşi de viaţă. Unele din astfel de substanţe înlocuitoare sunt uleiuri eterice. Pe baza utilizării uleiurilor eterice a apărut o practică întreagă de îmbunătăţire a sănătăţii - aromoterapia.
Aromaterapia este tratamentul cu mirosuri. Este admis să credem că tehnica de tratament cu aromoterapiea a venit la noi din Egiptul Antic, Roma, China. Există mai multe tipuri de uleiuri esenţiale, şi fiecare dintre ele vizează tratamentul unei sau alte boli. Pe de o parte, nu pare plauzibil că mirosul obişnuit ar putea avea un efect terapeutic. Deşi acest fapt a fost dovedit de către oamenii de ştiinţă.
Deosebit de bine, uleiurile esenţiale influenţează pielea. Ca exemplu:
- problema pigmentării pielii (pistrui, pete) poate fi rezolvată cu ajutorul uleiurilor de lămâie sau grepfrut;
- ridurile superficiale din jurul ochilor şi buzelor - uleiuri esenţiale de lemn de santal şi trandafir;
- pielea netedă şi catifelată ne o va da uleiuri esenţiale de ylang-ylang şi portocală;
- de la luciu gras pe piele ne va ajuta uleiul esenţial de chiparos;
- de pori măriţi pe faţă şi piele - uleiul de lămâie şi mentă.
Uleiurile esenţiale pătrund în corp nu numai prin piele cu ajutorul masajului şi a băilor, dar şi prin căile respiratorice prin inhalare.
A fost dezvoltat un dispozitiv simplu - difuzor, care este considerat unul dintre cei mai eficienţi pentru utilizare. Difuzorul pulverizează uleiuri esenţiale în aer, transformând uleiul în particule microscopice, care rămân în aer timp de câteva ore. Aceste microparticule de uleiuri esenţiale ucid bacterii, ciuperci, şi răcesc aerul.
Există un alt dispozitiv simplu, care este foarte răspîndit – aroma-lampă.
Principiul de funcţionare al aroma-lampei este foarte simplu. În apa, turnată în rezervorul aroma-lampei, este necesar să se adauge unul sau mai multe uleiuri esenţiale (3-5 picături). Această soluţie se va ncălzi la o flacăra slabă de lumânare, şi micro particulele uleiului esenţial se vor evapora treptat, umplând camera cu o aromă plăcută. O aroma-lampă frumoasă poate fi făcută de de sine stătător.
Cred că modul cel mai plăcut şi accesibil este o baie cu uleiuri esenţiale. Trebuie doar să umplem baia cu apa caldă şi să adăugăm 5-8 picaturi de ulei. Baile pot fi atât generale, cât şi specifice pentru părţile ale corpului separate, precum şi pot fi calde sau rece, în funcţie de ulei esenţial ales de dvs. şi rezultatul dorit. Apropo, alegerea uleiului esenţial pentru "generarea" oricărei stări, merită o discuţie separată. Dacă te uiţi simplist, uleiurile pot fi împărţite în două grupuri: unele tonifică, stimulează (ylang-ylang, pin), în timp ce altele calmează (menta).
Şi, în sfârşit, să ne amintim despre masaj. Aceasta este o procedură de relaxare şi terapeutică, bazată pe impactul asupra anumitor zone şi puncte. Uleiurile esentiale, pătrunzând prin piele, sporesc efectul vindicător şi tonic (sau cel de relaxare - vezi mai sus). Pătrunzând sub piele, uleiurile esenţiale au un efect terapeutic asupra diferitelor organe umane, extindând o influenţă disinfectoare şi stimulatoare.
Nu trebuie să uităm că uleiurile esenţiale sunt doar o încercare de a reveni la viaţă. Ori de câte ori este posibil, trebuie să preferăm ceva natural în loc de alternative. Duceţi-vă în grădină – respiraţi aroma de trandafir, - în pădure – aroma de pin, în câmp - respiraţi pelinul "tonic"...