ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

O lume dispărută, descoperită sub gheața Antarcticii
 

O echipa de cercetatori a gasit o adevarata lume disparuta sub stratul de gheata al Antarcticii. Valoarea stiintifica a acestei descoperiri este enorma.
Oamenii de stiinta de la universitatea Nebraska-Lincoln au folosit burghie cu apa fierbinte si vehicule robotice subacvatice pentru a patrunde sub gheata groasa a Antarcticii.
In zona dintre stratul inghetat si fundul marii, un spatiu intunecat si foarte rece, cercetatorii au dat peste o lume aproape extraterestra, potrivit Inquisitr.

Acestia au gasit numeroase specii de pesti, dar si alte creaturi ciudate. Este pentru prima data cand oamenii au vazut aceasta lume disparuta.
Cercetatorii au lucrat contra-cronometru, incercand sa colecteze cat mai multe mostre inainte ca gaura din gheata sa se inchida. Un vehicul robotic subacvatic echipat cu o camera video a explorat zona, iar cercetatorii spera ca, printre imaginile colectate, sa gaseasca indicii care sa ii ajute sa inteleaga cum pot supravietui creaturile in acea zona.

Robotul, numit Deep-SCINI, a fost folosit pentru prima data, fiind construit special pentru a rezista la mii de metri adancime.

Deocamdata, analiza preliminara ofera o serie de indicii legate de cum este afectata gheata Antarcticii de schimbarea climatului. Mai exact, oamenii de stiinta au descoperit un strat de pietricele pe fundul apei, pietricele care par sa fi cazut din gheata, atunci cand aceasta s-a topit. Acesta ar putea fi un indiciu privind viteza cu care stratul glaciar se topeste.
Ramane de vazut ce alte minunatii se ascund in aceasta lume disparuta.

 

Sursa: ecomagazin.ro

Duminică, 15 februarie 2015
Vizualizări: 1768

Citiţi de asemenea

Băutura de sfeclă este capabilă să învingă hipertensiunea, să îmbunătățească metabolismul în organism și chiar să facă...
221
Programul de Granturi Mici (SGP) al Facilității Globale de Mediu (GEF), implementat de PNUD Moldova, lansează azi, 21 se...
199
Studiile efectuate în diferite țări ale lumii au infirmat mitul precum că copiii răspîndesc virusul COVID-19 și au demon...
217
William James Sidis a fost, de mic copil, o persoană specială. S-a născut în Statele Unite pe 1 aprilie 1898 şi a murit ...
570