ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

O nouă abordare a agriculturii în Republica Moldova: în colaborare cu natura




 

Primăvara acestui an în Moldova este timpurie, și în sol s-a acumulat deja suficientă umiditate. Agricultorii speră că anul va fi bogat - se desfășoară o pregătire activă pentru sezonul de plantare, și mai multe gospodării din republică refuză la metodele tradiționale de prelucrare a solului. Arătura adâncă și aplicarea abundentă a îngrășămintelor chimice sunt deja în trecut. Și aceasta se întâmplă nu din cauza creșterii prețurilor la produse chimice și combustibil. Acești, la prima vedere, factori negativi, în cele din urmă, dimpotrivă, aduc beneficii - crește numărul de fermieri care susțin ideile de agricultură ecologică.

Ca răspuns la întrebarea ce reprezintă produsele ecologice, de multe ori putem auzi că sunt produse fabricate sau cultivate fără aplicarea substanțelor chimice sintetice și nu conțin aditivi dăunători. În general, așa și este, deși definiția aceasta este una foarte simplistă.

Agricultura ecologică e o combinare de metode vechi, pe care strămoșii noștri utilizau de secole, atunci când încă nu exista nici industria chimică, nici cercetări științifice asupra ecosistemelor. Pentru a crea un mediu cu adevărat sănătos e insuficient doar un sol necontaminat, semințe de calitate, influență favorabilă a plantelor din jur, dar contează și un astfel de factor cum ar fi starea de spirit și dispoziția persoanei, care prelucrează pământul. În mod ideal, agricultura ecologică este destinată restabilirii mediului natural nu doar în anumite zone, dar și prin întreaga lume.

Eco-agricultura în lege

Concetățenii noștri în timpul unei călătorii prin Europa sau Statele Unite pot observa o diferență uriașă în prețul produselor ecologice și analogiilor sale, crescute prin metode tradiționale. Marcarea ”bio” sau ”organic” întotdeauna presupune un preț de multe ori mai mare pentru legume sau fructe obișnuite. Dar numărul de cumpărători dispuși să plătească mai mult pentru produsele care sunt cultivate în condiții ecologice este în creștere în fiecare an, deoarece tot mai mulți oameni devin conștienți de pericolul iminent al alimentelor, ticsite cu conservanți și substanțe chimice. Acum, chiar și marile corporații trec la o agricultură ecologică, precum și multe supermarket-uri și companii care anterior nu recunoșteau ideea alimentelor ecologice, au văzut în aceasta un mare potențial și o posibilitate de a obține profit. În Occident, fermele și producțiile ecologice sunt strict reglementate de lege, care recent a devenit și mai strictă. Acest lucru este menit pentru a asigura consumatorul că va primi produse într-adevăr ecologice pentru banii plătiți în plus.

Beneficiile potențiale de la cultivarea produselor ecologice în Republica Moldova au fost apreciate de demult. Încă în 2001 a fost adoptat conceptul de stat privind agricultura ecologică. În 2005, în Moldova s-a adoptat Legea "Cu privire la agricultura ecologică", care reglementează relațiile sociale legate de producția produselor agricole ecologice fără utilizarea substanțelor chimice sintetice. În 2012, Ministerul Agriculturii a aprobat Strategia Națională pentru dezvoltarea agriculturii ecologice în țară. Acest plan presupune, în special, de a mări, până în 2020, proporția produselor agricole ecologice până la 15%. În general, cadrul legislativ îl avem de calitate, acesta a fost conceput ținând seama de standardele europene și internaționale, existente în acest domeniu. Dar veriga slabă este asigurarea insuficientă financiară a activităților declarate, pentru a sprijini producătorii care au decis să investească banii și munca sa în acest nou domeniu a industriei agricole.

În special, Legea privind agricultura ecologică prevede că perioada de conversie, adică trecerea de la producția tradițională la cea ecologică, constituie pentru culturile perene - 3 ani; pentru culturile de câmp anuale - 2 ani; pentru coloniile de albine în stupi obișnuiți - 1 an, etc. În acest timp producătorii au nevoie de sprijin, așa cum se întâmplă în Europa și Statele Unite, dar la noi în țară volumul subvențiilor alocate nu acoperă nici măcar o mică parte din cheltuielile necesare.

În ziua de azi suma finanțării de stat a gospodăriilor, implicate în agricultura ecologică, este de aproximativ 60 de dolari pe un hectar în primul an și 40 dolari - în al doilea. Potrivit Ministerului Agriculturii, subvențiile în agricultura ecologică în țară au reprezentat 0,7% din suma totală de investiții de capital, în timp ce subvențiile pentru utilizarerea îngrășămintelor și pesticidelor au constituit 12,1%.

Deci, susținătorilor agriculturii "curate" le rămâne doar să caute granturi și subvenții, și să depună cereri pentru participare la diferite programe. Cu toate acestea, sentimentul unei necesități urgente pentru schimbările în domeniul agriculturii, dorința de a oferi sieși și copiilor săi produse alimentare cu adevărat folositoare, îndeamnă cetățenii noștri cei mai conștienți să ignore toate dificultățile și să se apuce cu entuziasm de agricultură în propriile sale gospodării. Și, la drept vorbind, succesele sale impresionează.

Eco-certificare

În scopul de a înlesni viața agricultorilor care dețin gospodării ecologice, Ministerul Agriculturii a decis să introducă o marcă națională "Agricultura ecologică - Republica Moldova". Conducerea ministerului garantează tuturor deținătorilor de acest semn un ajutor în ceea ce privește certificarea producției și produselor în conformitate cu standardul de siguranță/calitate ISO 22000, astfel încât acești producători să aibă șanse de a realiza produsele sale profitabil peste hotare.

Potrivit modificărilor făcute la lege, "pe fiecare ambalaj a produselor agricole ecologice pentru export, se aplică marca națională "Agricultura Ecologica - Republica Moldova». Agenții economici - producători și procesatori de produse agricole ecologice sunt obligați la realizarea produselor sale să folosească marca națională «Agricultura Ecologica - Republica Moldova", pentru a nu induce în eroare pe consumători."

Cei care doresc să-și vândă produsele peste hotare, pentru a obține un asemenea certificat, desigur, vor avea de treabă. În condițiile legii, autorizația pentru utilizarea mărcii naționale "Agricultura Ecologică - Republica Moldova" se eliberează de către comisia de specialitate formată din trei reprezentanți ai Ministerului Agriculturii și câte un reprezentant al Ministerului Economiei, Ministerului Mediului, Ministerului Sănătății și Academiei de Științe. Comisia examinează cererile pentru autorizare din partea candidaților (prin lege este valabilă timp de un an), timp de 30 de zile calendaristice.

Fondul semincer și securitatea națională

În ultimii ani la noi în țară pe piața semințelor s-a creat o situație foarte îngrijorătoare. Mai mult de 80-90% din semințe vândute în Moldova sunt importate. Instituțiile de selecționare republicane nu pot funcționa în mod corespunzător, primind un sprijin mizer de la stat. În același timp, companiile străine, având suficiente posibilități financiare și de publicitate, treptat au ademenit agricultorii să folosească semințele lor. Decurge o degenerare completă a fondului de semințe intern. Pe timp ce pentru agriculturii ecologici este foarte importantă utilizarea soiurilor raionate, adaptate la particularitățile naturii și climei noastre. Anume aceste soiuri vor putea supraviețui mai degrabă decât altele, chiar și în anii problematici, iar Moldova după cum cunoaștem, aparține la categoria țărilor cu agricultură ne sustenabilă. Utilizarea semințelor importate înseamnă că orice secetă care poate duce la distrugerea în masă a recoltei, va putea amenința direct securitatea națională.

Așa că cei care doresc să stăpânească această nișă nu doar că vor ajuta țara să evite riscuri inutile, dar, de asemenea vor putea câștiga și bani, căci cererea pentru semințele raionate este în continuă creștere. Diferența dintre roșiile de soiuri locale și cele din semințe importate este colosală.

În căutarea unui ideal

Însă scopul principal al agriculturii ecologice nu este, totuși, acel economic. Ideea este de a schimba atitudinea oamenilor față de pământ, de a cultiva înțelegerea că pământul este viu, și că se așteaptă la o atârnare atentă și grijulie. Pe măsură ce perceperea a principiilor de agricultură ecologică se va avansa, oamenii vor înțelege că trebuie să renunțe la îngrășămintele chimice și produsele de protecție a plantelor nu doar pentru că au un impact negativ asupra sănătății sale, dar și pentru că afectează negativ Pământul.

Agricultura ecologică va ajuta să ne învățăm să înțelegem plantele și alte ființe vii și conștient să comunicăm cu ele. Și pentru aceasta deja există toate informațiile necesare, tehnologiile și instrumentele care facilitează munca pe teren și permit de a nu depune prea mult efort fizic. Cunoștințele despre cum să amenajăm gospodăria sa "inteligent", pot fi găsite în cărțile lui Nicolae Kurdyumov, Natalia Zhirmunsky, Masanobu Fukuoka, Vladimir Megre, Sepp Holzer și mulți alții.

Progresul omenirii nu se poate opri, dar omenirea trebuie să se oprească în expansiunea sa incontrolabilă în natură - nu trebuie s-o "cucerim" , nici s-o "transformăm" și nici chiar s-o "valorificăm" – trebuie să stabilim pentru totdeauna relația de armonie între Om și Natură.
 

Ian Coraus

Citiţi de asemenea

În lumea contemporană, unde tehnologiile ne despart adesea de natură, practicile vedice oferă metode profunde de restabi...
163
Lumea contemporană se grăbește înainte cu o viteză amețitoare. Tehnologiile cuceresc toate domeniile vieții noastre, sch...
132
Omul este singura ființă de pe această planetă capabilă să își exprime gândurile prin cuvinte.Lumea este plină de mari r...
124
Maimuțele capturate din sălbăticie și aduse la grădina zoologică înțeleg clar că stăpânul și angajații grădinii zoologic...
322