ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

O piramidă veche de 4.600 de ani a fost descoperită în Egipt
Arheologii au descoperit în Egipt o piramidă în trepte, care are o vechime de aproximativ 4.600 de ani, fiind cu cel puţin cîteva decenii mai veche decît celebrele monumente de la Giza.

Piramida se află în apropiere de templul de la Edfu, zonă foarte vizitată de turişti.

Monumentul avea o înălţime de 13 metri şi a fost construit, cred arheologii, de faraonul Huni (care a domnit între anii 2635-2610 î.e.n) sau de Sneferu (2610-2590 î.e.n).

Pentru că a fost expusă vîntului şi ploilor, piramida a fost în mare parte distrusă, astfel încît acum are doar 5 metri înălţime.

Monumentul face parte din categoria „piramidelor provinciale", care au fost construite lîngă monumente mai importante. Ele nu aveau camere funerare în interior, pentru că nu erau menite să fie morminte. Toate piramidele de acest tip au dimensiuni aproape identice, respectiv 18,4 x 18,6 m.

Deocamdată nimeni nu ştie la ce foloseau aceste construcţii. Pînă acum, arheologii au descoperit 7 „piramide provinciale". Ele ar putea fi simboluri dedicate cultului regal, fiind destinate să arate puterea faraonului în provinciile din sudul ţării.

Lîngă piramida recent descoperită, experţii au găsit urmele unor ofrande, spune Gregory Marouard, de la Institutul Oriental al Universităţii din Chicago. Echipa de arheologi condusă de el crede că la început piramida nu a fost gîndită ca loc de înhumare.

Totuşi, aici au fost găsite rămăşiţele unor copii, care au fost îngropaţi la baza monumentului. De asemenea, sînt inscripţii hieroglifice pe exteriorul piramidei, care ar putea sa desluşească misterul.

Egiptologii ştiau de mult de existenţa monumentului, dar crezuseră că nu este o piramidă, iar locuitorii din zonă susţineau că este mormîntul unui sfînt musulman.

Monumentul de la Edfu a fost părăsit, susţin istoricii, după 50 de ani de la construirea lui. Ideea acestor piramide mici a fost abandonată şi faraonul Khufu a început construirea marii piramide de la Giza, care are peste 146 metri înălţime.

ABONAȚI-VĂ
Sâmbătă, 08 februarie 2014 17:19
Vizualizări: 2010

Citiţi de asemenea

Fostul studio în aer liber al unui pictor a fost transformat într-o casă ecologică-colibă printre copaci de eucalipt. Du...
219
Mările și oceanele sînt locuri pitorești și unice ale planetei noastre, bogate în biodiversitate și surse de viață. Cu t...
164
Ambalajele din plastic au devenit o parte integrantă a vieții noastre cotidiene și, din păcate, cresc excesiv impactul n...
202
O gîscă salvată refuză să zboare de la bărbatul care i-a salvat viața cu mulți ani în urmă...
600