ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

O specie de broască ţestoasă considerată dispărută, redescoperită în Ecuador




 

 

Autorităţile din arhipelagul ecuadorian Galapagos au anunţat, miercuri, că au descoperit 17 broaşte ţestoase dintr-o specie considerată dispărută, după moartea unui exemplar centenar, în luna iunie.

 

Moartea "Singuraticului George", la vîrsta de 100 de ani, în iunie, a părut că a reprezentat semnalul care a anunţat dispariţia speciei Geochelone Abigdoni, întrucît acel animal era considerat ultimul ei reprezentant.

"Singuraticul George" a murit într-o rezervaţie naturală izolată din Oceanul Pacific, aflată la o distanţă de 1.000 de kilometri de coastele ecuadoriene.

Însă moartea lui "nu reprezintă sfîrşitul acestei specii de ţestoase uriaşe", a anunţat într-un comunicat conducerea Parcului Naţional Galapagos, în urma unui studiu ştiinţific, care a evidenţiat existenţa altor exemplare din această specie.

Studiul, realizat în colaborare cu Universitatea Yale din Statele Unite, "demonstrează existenţa a 17 ţestoase" care au aceeaşi ascendenţă, după analiza a 1.600 de eşantioane, a precizat aceeaşi sursă.

Noile ţestoase uriaşe au fost descoperite pe un vulcan de pe insula Isabela, care aparţine arhipelagului ecuadorian, la fel ca insula Pinta, unde a murit "Singuraticul George".

Studiul, care va fi publicat în revista Biological Conservation, a permis identificarea a nouă femele, a trei masculi şi a altor cinci exemplare tinere, al căror sex nu a fost deocamdată descoperit, care prezintă cu toţii aceleaşi gene ca renumita ţestoasă centenară.

Potrivit autorilor studiului, "această descoperire marchează un prim pas către recuperarea speciei Geochelone Abigdoni, printr-un program de reproducere asistată şi de creştere în captivitate".

"Singuraticul George" a murit din cauze naturale, după mai multe tentative de reproducere rămase fără rezultat, într-un centru de creştere a ţestoaselor uriaşe.

Considerat un simbol al luptei pentru protejarea ecosistemului, el a fost înscris în luna iulie de guvernul ecuadorian în patrimoniul naţional.

Între 30.000 şi 40.000 de ţestoase, reprezentînd zece specii diferite, trăiesc în prezent în insulele Galapagos. Ţestoasele uriaşe au o greutate care poate să ajungă la aproape o jumătate de tonă şi o lungime ce poate să depăşească 180 de centimetri.

Acest arhipelag, inclus în urmă cu trei decenii în patrimoniul mondial al umanităţii de către UNESCO, este celebru şi pentru faptul că a inspirat teoria evoluţiei speciilor redactată de naturalistul britanic Charles Darwin.

Ţestoasele au fost vînate intens, pînă la dispariţie, pentru carnea lor dulce, de navigatori şi pescari, iar arealul lor a dispărut aproape complet, deoarece hrana lor a fost mîncată de capre, animale introduse artificial de oameni în acest arhipelag.

 

 

Sursa: noi.md

 

ABONAȚI-VĂ
Luni, 26 noiembrie 2012 10:59
Vizualizări: 2119

Citiţi de asemenea

În lumea contemporană, unde tehnologiile ne despart adesea de natură, practicile vedice oferă metode profunde de restabi...
184
Lumea contemporană se grăbește înainte cu o viteză amețitoare. Tehnologiile cuceresc toate domeniile vieții noastre, sch...
153
Omul este singura ființă de pe această planetă capabilă să își exprime gândurile prin cuvinte.Lumea este plină de mari r...
138
Maimuțele capturate din sălbăticie și aduse la grădina zoologică înțeleg clar că stăpânul și angajații grădinii zoologic...
334