O stație electrică solară din Belarus va asigura funcționarea stațiilor de epurare și a grupurilor sanitare într-o rezervație naturală

/ Vizionări: 1832

В Беларуси солнечная электростанция обеспечит работу мини-очистных и санузлов в природоохранной зоне

În Belarus va fi instalată o stație electrică pentru alimentare cu electricitate a monumentului naturii de importanță republicană "Голубая криница" („Fîntăna azurie”). Inițiativa este realizată în cadrul proiectului UE/PNUD „Dezvoltarea durabilă la nivel local”.

Rosî – prima aşezare ecologică din Belarus (+Video)
Rosî – prima aşezare ecologică din Belarus (+Video)

Potrivit reprezentanților autorităților locale, stația electrică fotovoltaică, cu capacitatea de 25 kWt va asigura cu energie electrică Centrul apei de izvor.

„Centrala electrică solară va asigura iluminatul seara și noaptea a teritoriului din jurul izvorului, foișoarele și locurile de agrement, relatează reprezentantul administrației locale. La „Fîntîna azurie vor apărea instalații de epurare și grupuri sanitare, care, de asemenea, vor funcționa în baza energiei solare”.

Pînă acum, acest monument al naturii nu era iluminat, iar pentru a-l conecta la rețelele electrice era nevoie de mijloace semnificative, deoarece teritoriul se află departe de localitățile cu electrificate. A fost luată decizia de a dezvolta infrastructura turistică a acestei rezervații naturale, datorită energeticii alternative.

Oamenii de ştiinţă din Belarus au dezvoltat o husă de protecţie unică împotriva radiaţiilor de telefoane mobile
Oamenii de ştiinţă din Belarus au dezvoltat o husă de protecţie unică împotriva radiaţiilor de telefoane mobile

Potrivit funcționarului local, implementarea proiectului va permite crearea unor condiții mai confortabile pentru pelerini și turiști. De asemenea, va fi deschis Centrul apei de izvor, care se va ocupa de educația ecologică a populației, de coordonarea și organizarea tururilor la „Fîntîna Azurie”, precum și vor fi desfășurate acțiuni de protecție a mediului lîngă izvor.

Din contul mijloacelor UE – 200 mii de euro – vor fi procurate panouri fotovoltaice și echipament pentru stațiile de epurare a apei, iar pentru montaj și instalarea centralei electrice solare, din bugetul republican vor fi alocate 300 milioane de ruble belaruse. Proiectul urmează a fi implementat pe parcursul anului 2016.

Izvorul „Fîntîna azurie” este recunoscută ca monument al naturii de importanță republicană și are statutul de valoare istorico-culturală.

Potrivit datelor Institutului geochimiei și geofizicii a AȘ din Belarus, apa din această fîntănă ar putea servi drept etalon al apelor subterane. Pelerinajul la „Fîntîna azurie” a existat întotdeauna și a fost masiv pe teritoriul Belarusului. Anual, pe 14 august, aici sunt oficiate slujbe ortodoxe, iar din 2016 este marcată și Boboteaza.

 

Sursa: econet.ru