ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

O super-bacterie descoperită într-o peşteră ar putea duce la crearea unor noi antibiotice
 

 

O echipă de cercetători a făcut o descoperire remarcabilă într-o peşteră din New Mexico: o bacterie care a fost izolată de restul planetei în ultimii patru milioane de ani, dar care este rezistentă la antibiotice.

 

Pentru mult timp, oamenii de ştiinţă au crezut că rezistenţa la antibiotice a apărut în urma folosirii excesive a acestor medicamente. Începînd cu producerea în masă a penicilinei (1940), antibioticele au fost prescrise pe scară largă, astfel că astăzi tot mai multe bacterii prezintă la rezistenţă la majoritatea antibioticelor existente.

Descoperirea acestei bacterii rezistente natural la antibiotice în peştera Lechuguilla din Rezervaţia naturală Peşterile Carlsbad reprezintă un pas important spre înţelegerea rezistenţei bacteriilor la antibiotice, cercetătorii estimînd că acest lucru va permite descoperirea unor noi tratamente antibiotice.

„Studiul nostru arată că rezistenţa antibiotică este fixată în bacterii. Aceasta există de miliarde de ani, iar noi încercăm să o înţelegem de doar 70 de ani”, a comentat Dr. Gerry Wright, cercetător la Universitatea McMaster din Canada şi totodată conducătorul studiului realizat în peştera Lechuguilla.

„Această descoperire are implicaţii clinice importante, sugerînd că există mult mai multe antibiotice în mediu decît credeam pînă acum. Acestea ar putea fi folosite pentru a trata infecţiile care astăzi nu au leac”, a adăugat Wright.

Peştera Lechuguilla este peştera cu cea mai mare adîncime din SUA, 489 de metri, fiind renumită la nivel mondial pentru mediul nealterat aflat în aceasta. Doar cîţiva cercetători şi speologi experţi au acces în această peşteră, în condiţii speciale.

Bacteriile au fost colectate din una dintre cele mai adînci nişe ale peşterii, unde nu mai ajunsese niciodată vreo altă persoană. Niciuna dintre bacterii nu este dăunătoare omului, însă testele au arătat că majoritatea erau rezistente la antibiotice, unele prezentînd rezistenţă la 14 antibiotice diferite. Studiul a arătat că bacteriile erau rezistente la toate tratamentele folosite astăzi de doctori.

Cercetătorii spun că acest lucru reprezintă o veste bună: dacă bacteriile aflate în acest mediu au dezvoltat rezistenţă la antibiotice, acest lucru sugerează că există numeroase antibiotice naturale create de alte micro-organisme.

Hazel Barton, co-autoare a studiului, afirmă că „acest lucru arată că sînt numeroase alte antibiotice pe care le putem descoperi”. Cercetătorii au izolat deja un potenţial antibiotic, demarînd eforturile în colaborare cu o companie farmaceutică pentru realizarea unui nou medicament.

 

 

Sursa: noi.md

 

Marţi, 17 aprilie 2012
Vizualizări: 2214

Știrile partenerilor noștri

Citiţi de asemenea

William James Sidis a fost, de mic copil, o persoană specială. S-a născut în Statele Unite pe 1 aprilie 1898 şi a murit ...
92
În întreaga lume, serviciile stomatologilor sînt foarte scumpe.... Ca toate serviciile în care cineva face pentru noi, c...
336
Cu 15 ani în urmă, întorcîndu-se dintr-o regată în Hawaii,  un tînăr yachtsman, fiul unui magnat chimic bogat, Char...
241
Cum ne-au învățat pe toți, vă amintiți? Muntele Everest este cel mai înalt munte de pe planeta noastră. Nu! De fapt, ace...
385