ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

O super-bacterie descoperită într-o peşteră ar putea duce la crearea unor noi antibiotice




 

 

O echipă de cercetători a făcut o descoperire remarcabilă într-o peşteră din New Mexico: o bacterie care a fost izolată de restul planetei în ultimii patru milioane de ani, dar care este rezistentă la antibiotice.

 

Pentru mult timp, oamenii de ştiinţă au crezut că rezistenţa la antibiotice a apărut în urma folosirii excesive a acestor medicamente. Începînd cu producerea în masă a penicilinei (1940), antibioticele au fost prescrise pe scară largă, astfel că astăzi tot mai multe bacterii prezintă la rezistenţă la majoritatea antibioticelor existente.

Descoperirea acestei bacterii rezistente natural la antibiotice în peştera Lechuguilla din Rezervaţia naturală Peşterile Carlsbad reprezintă un pas important spre înţelegerea rezistenţei bacteriilor la antibiotice, cercetătorii estimînd că acest lucru va permite descoperirea unor noi tratamente antibiotice.

„Studiul nostru arată că rezistenţa antibiotică este fixată în bacterii. Aceasta există de miliarde de ani, iar noi încercăm să o înţelegem de doar 70 de ani”, a comentat Dr. Gerry Wright, cercetător la Universitatea McMaster din Canada şi totodată conducătorul studiului realizat în peştera Lechuguilla.

„Această descoperire are implicaţii clinice importante, sugerînd că există mult mai multe antibiotice în mediu decît credeam pînă acum. Acestea ar putea fi folosite pentru a trata infecţiile care astăzi nu au leac”, a adăugat Wright.

Peştera Lechuguilla este peştera cu cea mai mare adîncime din SUA, 489 de metri, fiind renumită la nivel mondial pentru mediul nealterat aflat în aceasta. Doar cîţiva cercetători şi speologi experţi au acces în această peşteră, în condiţii speciale.

Bacteriile au fost colectate din una dintre cele mai adînci nişe ale peşterii, unde nu mai ajunsese niciodată vreo altă persoană. Niciuna dintre bacterii nu este dăunătoare omului, însă testele au arătat că majoritatea erau rezistente la antibiotice, unele prezentînd rezistenţă la 14 antibiotice diferite. Studiul a arătat că bacteriile erau rezistente la toate tratamentele folosite astăzi de doctori.

Cercetătorii spun că acest lucru reprezintă o veste bună: dacă bacteriile aflate în acest mediu au dezvoltat rezistenţă la antibiotice, acest lucru sugerează că există numeroase antibiotice naturale create de alte micro-organisme.

Hazel Barton, co-autoare a studiului, afirmă că „acest lucru arată că sînt numeroase alte antibiotice pe care le putem descoperi”. Cercetătorii au izolat deja un potenţial antibiotic, demarînd eforturile în colaborare cu o companie farmaceutică pentru realizarea unui nou medicament.

 

 

Sursa: noi.md

 

ABONAȚI-VĂ
Marţi, 17 aprilie 2012 14:01
Vizualizări: 2952

Citiţi de asemenea

În lumea contemporană, unde tehnologiile ne despart adesea de natură, practicile vedice oferă metode profunde de restabi...
163
Lumea contemporană se grăbește înainte cu o viteză amețitoare. Tehnologiile cuceresc toate domeniile vieții noastre, sch...
132
Omul este singura ființă de pe această planetă capabilă să își exprime gândurile prin cuvinte.Lumea este plină de mari r...
124
Maimuțele capturate din sălbăticie și aduse la grădina zoologică înțeleg clar că stăpânul și angajații grădinii zoologic...
322