ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

O tehnologie ecologică care colectează petrolul deversat în ape

La cinci ani după ce platforma petrolieră Deepwater Horizon a vărsat milioane de barili de petrol în Golful Mexic, cercetătorii îşi dau seama că agentul de dispersie folosit pentru „curăţarea” scurgerii e chiar mai toxic pentru o parte a vieţii marine decât petrolul în sine. Dar o nouă tehnică ar putea să remedieze deversările de petrol fără chimicale, prin folosirea unei plase speciale cu care uleiul poate fi scos direct din apă.

Cercetătorii de la Ohio State University au creat un prototip de înveliş care atrage uleiul în timp ce respinge apa. „Într-un proces de curăţare a uleiului, ne imaginăm că iei o plasă mare sau o cârpă care să aibă acest înveliş, şi o treci pe fundul oceanului, unde s-a produs scurgerea. Materialul va lăsa apa să treacă prin el, dar va aduna uleiul”, explică Bharat Bhushan, un profesor în inginerie mecanică la Ohio State, care a condus cercetarea.

În crearea acestui nou înveliş, oamenii de ştiinţă au fost inspiraţi în parte de frunzele de lotus, care resping apa în mod natural (nu şi uleiul), datorită unor mici umflături care se găsesc pe suprafaţa fiecărei frunze. Prin acoperirea unei suprafeţe similare cu umflături, cu nişte particule de dimensiuni nanometrice ale unui agent de curăţare netoxic, oamenii de ştiinţă au reuşit să creeze un material care ar putea respinge, în acelaşi mod, uleiul.

„Am lucrat aproximativ un deceniu la suprafeţe inspirate de biologie”, spune Bhushan. „Frunza de lotus un exemplu clasic din natură, demn de a fi analizat, şi noi am creat tot felul de structuri pornind de la acest model. Studiem natura ca să înţelegem cum funcţionează, dar odată ce o înţelegem, nu copiem, ci folosim materiale şi procese de fabricaţie inteligente ca să creăm suprafeţele care ne interesează”, mai spune el.

În cazul de faţă, învelişul e o alternativă mai simplă şi mult mai prietenoasă cu mediul, pentru curăţarea deversărilor de petrol. Odată ce o plasă pulverizată cu acest strat e trecută printr-o scurgere de petrol, acesta ar putea fi pur şi simplu îndepărtat, iar plasa ar putea fi reutilizată, pentru că materialul nu absoarbe uleiul, ci doar îl colectează, explică Bhushan. Această metodă nu ar avea niciun impact asupra mediului, pentru că implică folosirea materialelor ecologice. Cercetătorii au testat un mic eşantion de material în laborator; acesta ar putea fi extins cu uşurinţă, prin simpla pulverizare pe suprafeţe mai mari. În momentul de faţă ei nu intenţionează să continue dezvoltarea materialului, dar spun că cineva ar putea obţine licenţa pe tehnologie, ca să o dezvolte pentru utilizarea în scurgeri reale.

„Noi, cei din mediul academic, lucrăm la lucruri pentru care suntem plătiţi să le cercetăm”, spune Bhushan. „Dacă cineva ar veni să ne spună că vrea să facă un parteneriat cu noi, ca să continuăm dezvoltarea acestei tehnologii, am fi bucuroşi să o facem. Dar în cele mai multe cazuri, noi dezvoltăm tehnologia de bază, apoi cineva obţine licenţa şi continuă pe cont propriu dezvoltarea ei”, maispune el.

Între timp, cercetătorii din laboraturul lui Bhushan continuă lucrul la alte suprafeţe inspirate de frunza de lotus: unele care se curăţă singure şi ar ajuta la menţinerea curăţeniei ferestrelor, clădirilor şi maşinilor fără să mai fie necesară apa, suprafeţe anti-ceaţă, care ar ţine ferestrele transparente în timpul iernii şi suprafeţe care ar putea curăţa nisipul de pe panourile solare sau ar putea ţine bacteriile la distanţă de echipamentele medicale. O tehnologie ecologică care colectează petrolul deversat în ape

 

Sursa: green-report.ro

ABONAȚI-VĂ
Marţi, 30 iunie 2015 11:00
Vizualizări: 935

Citiţi de asemenea

Stafida este unul dintre cele mai vechi produse dulci, care permite conservarea și stocarea recoltei de struguri pentru ...
0
Am pierdut multe lucruri. În catalogul pierderilor - cele mai neașteptate lucruri. Undeva au dispărut bunicile.Bunicul n...
60
Pe teritoriul planetei noastre au trăit numeroase civilizații și popoare antice, care au lăsat în urmă o mulțime de arte...
58
De aici a pornit legenda despre "reconstrucția sa recentă"....
154