Oameni de ştiinţă dezvoltă celule solare lichide care ar fi ieftine ca şi vopseaua
Curând panourile solare vor costa la fel de ieftin ca şi vopseaua convențională, - au declarat cercetătorii de la Universitatea din Buffalo, ei în prezent lucrează asupra celulelor solare lichide de o nouă generație.
Desigur, oamenii de ştiinţă recunosc că aceste celule fotovoltaice plasmonice care conțin nano-particule de metale au o rată de conversie mai mică decât celulele solare convenţionale din siliciu amorf sau gallium telluride.
Cu toate acestea, elementele noi au propriile lor avantaje – producţia relativ ieftină și posibilitatea de a acoperi o suprafață mare. Primele rezultate ale activității savanţilor au apărut in ultimul număr al revistei Advanced Materials, în care cercetătorul de frunte Tsyaotsyan Gan de la Universitatea din Buffalo descrie beneficiile utilizării nano-particulelor din metal. Potrivit lui, pentru ca astfel de celule solare să devină competitive pe piață, trebuie să aibă o rată de conversie de cel puțin 10 la sută.
Grupul oamenilor de știință susține acest obiectiv prin plasmoni - noua tehnologie fizică, bazată pe formarea cvasi-particulelor (plasmonilor), constând dintr-un nor de gaz de electroni liberi, pe suprafața materialului. Plasmonii interacționând cu radiaţii solare, formează polaritoni - acest lucru va face energia solară mai accesibilă.
Datorită faptului că frecvența de oscilație a electronilor este foarte aproape de frecvența de oscilație a radiației solare, plasmonii pot fi utilizaţi pentru a crește proprietățile optice ale metalelor și semiconductorilor. Prin urmare oamenii de ştiinţă susţin în lucrarea lor că este nevoie de a examina mai atent posibilitatea utilizării nano-materialelor și plasmonilor pentru a crea celule solare mai eficiente și mai accesibile din film organic subţire.
Sursa: ekopower.ru