Oamenii care au salvat spelta
În anii 90 Gennadie Kanâșev a lucrat la Nord. Întorcându-se acasă, în Tatarstan, el cu ajutorul prietenului și partenerului său, Valeriu Timofeev, s-a implicat în producția și vânzarea speltei. S-a dovedit că acest soi de grâu sălbatic este mult mai profitabil decât cultivarea grâului de selecție și este în cerere nu numai în întreaga Rusie, dar și în Europa, Africa, Orientul Mijlociu și Statele Unite ale Americii. Gennadie Kanâșev raportează despre această plantă.
Spelta în Tatarstan s-a păstrat din cele mai vechi timpuri. Valeriu Timofeev a găsit acest soi de grâu sălbatic în satul Berezniak, districtul Kukmor. Acolo a lucrat ca agronom o femeie care a cultivat spelta în volume mari. După decesul ei a venit președintele gospodăriei agricole colective și a hrănit vitele cu spelta. Valeriu Timofeev a cumpărat de la el două chintale și a început să cultive această plantă.
Despre spelta adevărată
Cultura poate fi plantată în orice pământ. În Daghestan oamenii cultivă spelta, dar foarte puțin, și ea este de 10 ori mai scumpă. În Stavropol fermierii cresc 10-20 de tone de speltă. Dar ei cultivă soiul "Lână de aur", dezvoltat de Institutul de Agricultură din Krasnodar. Sămânța de acest soi de asemenea este cu coajă, randamentul: 30 - 35 de chintale la hectar, dar soiul este tranzitiv de la speltă la grâu și ei folosesc și pesticide, și îngrășăminte.
Spelta adevărată crește doar aici, în Tatarstan!
Spelta are un randament mic. Anterior pentru a obține grâul din spicuri din speltă, acestea trebuia să fie bătute cu un băț . În zonele rurale, nimeni nu făcea acest lucru. Iar grâu și crește mai repede, și recolta este mai mare. Semănatul grâului aduce un rezultat mult mai înalt. Acesta a fost în mod special plantat și cultivat. Iar spelta în cei mai buni ani dă doar 18-20 de chintale la hectar, și jumătate se duce la pieliță. În schimb ea nu are nevoie de nici o îngrijire. Chiar dacă la începutul primăverii ploaia va cădea o singură dată, spelta neapărat va da o recoltă.
Ea nu necesită practic îngrășământ, trebuie doar să adăugați un pic de azot la sol sărac, dacă există un deficit. Pentru a sătura solul cu azot, facem un asolament - doi ani la rând creștem pe teren trifoi, apoi semănăm spelta.
Dacă vom compara profitabilitatea speltei și a grâului, obținem rezultate foarte interesante. Noi vindem spelta cu 40 de ruble pe kilogram de produs finit, la un randament de 8 chintale la hectar. De la un hectar obținem 32 de mii de ruble. Grâul din Rusia dă un randament de 30 de chintale la hectar. Și este uneori cumpărat pentru 2 ruble, uneori 5 ruble la kilogram, prețul nu este stabil. 30 de chintale înmulțite la cinci, se primește 15 de mii de ruble. Mai mult de două ori! În Krasnodar recolta de grâu este de 60 chintale la hectar. Înmulțim la 5 și obținem 30 de mii. Chiar și grâul de Krasnodar nu este la nivelul crupelor obișnuite de speltă. Și având în vedere că 40 de ruble pe kilogram este de 2 ori mai ieftin decât în lume, atunci spelta are un potențial imens!
Nu poate fi nici o comparație cu grâu! Spelta are un preț constant, iar costul grâului depinde de randament. Și grâul este necesită fertilizare, iar acest lucru este foarte scump. Trebuie să cumpărați îngrășăminte în avans, să investiți banii și să pulverizați îngrășăminte. Iar în cazul de secetă, totul va dispărea. Cu spelta nu vei rămâne flămând. Pentru mine nu este clar, de ce cultivarea acestei plante a fost abandonată.
Datorită lui Valeriu Timofeev mi-am dat seama că acest produs este nu numai foarte util, dar de asemenea și foarte comerciabil.
Problema cu spelta constă în realizare."Pentru a promova spelta, m-am dus personal și am făcut cunoștință cu ministrul adjunct al Sănătății. Am vorbit cu oamenii mari. Acum ei toți mănâncă spelta!" Prin aceasta am fost în stare să obțin recomandări de la Ministerul de sănătate pe care le-am oferit Departamentului de Educație, am trimis o copie a scrisorii primarului orașului. El asemenea mănâncă acum spelta.
De azi înainte spelta va fi utilizată pentru mesele școlare. Acum eu semnez un contract la 100 000 de turte dulce în ambalaje individuale. Iar pentru terci va fi folosită spelta zdrobită, ea se gătește mai repede. 84 de magazine din Kazan cumpără spelta noastră și paste din făina de speltă. În curând vom produce produse de cofetărie din speltă: chifle, prăjituri. Avem 42 000 de vegetarieni, adepții de dietă crudă, printre ei spelta este un produs foarte popular.
Fabrica de panificație, cea mai mare din Kazan, începe să producă tăiței din speltă, ei comercializează produse din speltă în orașul Kazan, întreaga regiune. Și au dezvoltat două tipuri de pâine: cu adaos de grâu și de secară.
Piața mondială de speltă
ONU cumpără astăzi spelta ca ajutor umanitar. Eu am de gând să particip la tender, pregătesc documente și sunt sigur că voi câștiga. Deoarece cea mai ieftină spelta din Camerun costă 60 de ruble pentru un sac. Toți alți producători - Germania, Italia cer 70-80 de ruble pe kilogram. Iar eu vând de două ori mai ieftin!
La noi după lansarea fabricii noi spelta este curată, acum putem concura cu producătorii europeni. A vinde spelta în sămânța integrală m-a îndemnat un armean care trăiește în America. Armenii au o istorie bogată de consum de crupe. La ei spelta este un aliment național, care se numește „ancear”. Pentru acest fel de mâncare este necesară sămânța integrală. În America spelta este de 5 ori mai scumpă.
O firma germană cumpără lunar de la noi 30 de tone de speltă, ea face din ele făină mixtă de copt și trimise ca ajutor umanitar în țările arabe. Acolo sunt mulți copii flămânzi. Iar spelta este un produs foarte util, potrivit și pentru diabetici. Eu am obținut marca internațională pentru spelta "Halal", recunoscută în 52 de țări musulmane.
În Tatarstan spelta mânăncă toți șefii, transmit cadouri de speltă la Moscova. Spelta conține 37% de proteine, grâul - la maximum 14%. Spelta are 18 tipuri de aminoacizi benefice pentru om, în produse de grâu sunt de 1,5-2 ori mai puțin. Conținutul de macro-și microelemente în spelta este de 6 ori mai mare decât în grâu.
În bucătăria tătară spelta ocupă un important loc, "baliaș" din speltă este plăcinta națională. Spelta se fierbe cu carne, apoi totul se pune într-un aluat și se coace. Aluatul întreg nu este din speltă, dar ea poate fi adăugată.
Eu mănânc spelta cel puțin de două ori pe zi. Spelta din sămânța integrală se fierbe o oră și jumătate, nu mai puțin. Eu o înmoi pe timp de noapte și dimineața o fierb, adaug unt. Dacă ia cina la domiciliu, neapărat arunc fidea din speltă în supă. Copiii mei mănâncă spelta cu plăcere.