ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Oamenii de știință au aflat cum arăta cea mai veche pădure de pe Pămînt (+Foto)

Principala caracteristică a pădurii, au aflat cercetatorii, au fost copacii vechi din specia Eospermatopteris și Archaeopteris, care creșteau chiar și într-un mediu uscat.

Sub drumul din apropierea orașului mic Cairo, în nordul statului New York, oamenii de știință au descoperit fosilele unei păduri mari și vechi – un sistem de rădăcini, în care cu 385 de milioane de ani în urmă au crescut cel puțin trei cei mai vechi copaci din lume.

Unii dintre acești copaci primitivi (cunoscut sub numele de Cladoxylopsids) semăna cu  tulpinile de țelină care se înălțau spre cer pînă la o înălțime de 10 m. Alții (de genul Archaeopteris) semănau cu pinii, dar cu frunze păroase ca la  ferigă. Alte plante uitate de mult (din genul Eospermatopteris) semănau cu palmierii cu un bulb în loc de rădăcină și ramuri de ferigă.

Potrivit experților, acești copaci primitivi erau destul de bătrîni și mari. Ei nu creșteau la fel de des ca copacii din pădurea modernă, ci erau împrăștiați de-a lungul luncii rîului, care se schimba în funcție de perioada anului. Perioade uscate existau în acea perioadă în mod regulat, dar chiar și în ciuda acestui fapt, copacii primitivi din pădurea Cairo continuau să crească.

Prezența copacilor din genul Eospermatopteris în luncile antice din Cairo uimesc mulți oameni de știință, deoarece aceștia aveau rădăcini superficiale care nu se ramificau, motiv pentru care nu puteau tolera condiții mai uscate. Cu toate acestea, spre deosebire de mlaștinile Gilboa, zona forestieră din Cairo este cu 2-3 milioane de ani mai veche, iar peisajul său este destul de divers.

Potrivit cercetătorilor, copacii Eospermatopteris au existat aici de mai bine de 16.000 de ani. Rădăcinile lor s-au adaptat condițiilor semi-aride și inundațiilor scurte.

Pe un teren forestier din Cairo, cercetătorii au găsit și dovezi ale unor sisteme radiculare mai profunde, plante dispărute asemănătoare pinului aparținînd genului Archaeopteris.

"După cum s-a dovedit, cei mai vechi copaci ar putea ocupa medii diferite și nu s-au limitat doar la mediul umed. Ei puteau tolera condiții diferite, inclusiv cele aride", au concluzionat oamenii de știință.


Vineri, 15 octombrie 2021
Vizualizări: 269

Citiţi de asemenea

Obiectul este situat în orașul turc Egil. Conform istoriei oficiale, se crede că Egil este "leagănul" multor civilizații...
42
1. Eu nu știu calea spre succes. Dar știu că calea către eșec este dorința de a mulțumi pe toată lumea.2. Nu există logi...
60
Cascada de centrale electrice de pe Nistru va distruge în totalitate acest rîu, deoarece el deja acum nu este foarte adî...
74
Autorul acestui articol este reputatul savant rus Valentin Catasonov, pronosticurile căruia privind situația cu pandemia...
74