Warning: getimagesize(/var/www/clients/client6/web15/web/web/pics/2014/07/krupnaya_ptitsa.jpg): failed to open stream: ��� ������ ����� ��� �������� in /var/www/clients/client6/web15/web/engine/View.php on line 171
Oamenii de știință au descoperit secretul zborului celei mai mari păsări care a trăit vreodată
ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Oamenii de știință au descoperit secretul zborului celei mai mari păsări care a trăit vreodată
 

Rămăşiţele fosilizate ale celei mai mari păsări zburătoare au fost identificate de oamenii de ştiinţă, fiind vorba de o pasăre de două ori mai mare ca cea mai mare pasăre zburătoare din ziua de astăzi, albatrosul.

Pelagornis sandersi trăia în urmă cu 25 de milioane de ani, avea o greutate de 80 de kilograme, iar anvergura aripilor sale depăşea şapte metri.

Potrivit oamenilor de ştiinţă, Pelagornis sandersi era nevoită să facă un sprint şi să prindă un curent de aer ascendent pentru a se putea ridica de la sol.

Potrivit simulărilor computerizate, odată ridicată în aer, structura păsării i-ar fi permis să fie foarte agilă în zbor, deşi, din cauza picioarelor scurte şi a oaselor goale, aterizarea ar fi fost destul de dificilă.

Fosila veche de 25 de milioane de ani a fost găsită în statul american South Carolina, în urmă cu 30 de ani, însă abia acum cercetătorii au determinat că este vorba de o specie necunoscută.

Fosila a fost descoperită de muncitorii care lucrau la construirea unui aeroport lîngă oraşul Charleston.

Doctorul Dan Ksepka, curator la Muzeul "Bruce" din Connecticut, spune că pasărea era foarte rapidă şi se putea deplasa pe suprafeţe foarte mari cu un minim consum de energie.

"Era foarte rapidă şi foarte eficientă. Simulările computerizate arată că era foarte aerodinamică, putînd plana pe distanţe foarte lungi. Probabil că prindea viteze de peste 10 metri pe secundă", spune Ksepka.

Mărimea şi forma ciocului sugerează că pasărea făcea parte din familia pelagornithid, un grup dispărut de păsări acvatice despre care se crede că ar fi strămoşii pelicanilor şi berzelor din ziua de azi. Ciocul lor avea dinţi, fiind util la prinderea peştilor.

Păsările gigantice zburătoare au dispărut în urmă cu trei milioane de ani din motive care nu sînt încă clare.

 

Sursa

Vineri, 11 iulie 2014
Vizualizări: 1440

Știrile partenerilor noștri

Citiţi de asemenea

Viața este plină de sens, chiar dacă poate părea dintr-o parte incompletă.- Doi chinezi în ultimii 12 ani sădesc copaci ...
75
O femeie care coace pîine fără drojdie mai mult de doi ani, a împărtășit rețeta pentru maia cu mulți prieteni și cunoști...
257
Lui Ion Ceban i s-a dat pe gust mersul cu bicicletă. Astfel, pe două roți, acesta a mers în această dimineață să inspect...
52
Satul Muvîr din raionul Igrinsk nu cu mult timp în urmă, pur și simplu nu exista pe hartă. Recunoscut ca fiind neprofita...
154