Oamenii de ştiinţă caută soluţii pentru salvarea rîului Nistru

/ Vizionări: 5174

 Ученые пытаются спасти Днестр

 

Moldova va colabora cu Ucraina în domeniul protecţiei şi dezvoltării bazinului rîului Nistru
Moldova va colabora cu Ucraina în domeniul protecţiei şi dezvoltării bazinului rîului Nistru

Starea ecologică a rîului Nistru este tot mai alarmantă. În cel mai scurt timp, pe rîu se poate produce o catastrofă ecologică care va afecta nu doar Republica Moldova, dar şi Ucraina şi România. Savanţii de la Academia de Ştiinţă a Moldovei bat alarma şi caută soluţii pentru salvarea celui mai principal rîu din Moldova.

 

Potrivit şefului laboratorului hidrobiologic al AŞM, Elena Zubco, în cazul în care în localitatea Kalush din Ucraina, barajele unei mine de stocare a deşeurilor toxice ar putea ceda, în apa rîului Nistru se vor vărsa substanţe chimice foarte toxice. „ Este vorba despre tot tabelul lui Mendeleev care se va scurge în rîu. Apa aceastuia nu va putea fi folosită pentru consum şi irigare”, a spus ea.

Oamenii de ştiinţă bat alarma — astăzi Nistru — râul principal al ţării e la etapa pieririi! Discutăm problema!
Oamenii de ştiinţă bat alarma — astăzi Nistru — râul principal al ţării e la etapa pieririi! Discutăm problema!

Potrivit Elenei Zubco, în apele Nistrului deja se produc schimbări esenţiale. „Nistru se schimbă pe zi ce trece. Temperatura este joasă şi nu se ridică mai mult de 16 grade. Au dispărut 80 % din vieţuitoare. Peşte în rîu practic nu este. Nistru nu are volumul de apă necesar pentru a avea un flux normal. Astfel, apa pur şi simplu stă pe loc”, a mai adăugat ea.

Cercetătorul ştiinţific de la AŞM, Tudor Lupaşcu, a declarat că, la moment, această problemă nu poate fi soluționată din cauză că nu au un acord de colaborare cu partea ucraineană. „Noi am încercat să colaborăm cu partea ucraineană, însă ei nu sînt interesaţi. Noi avem nevoie de acest document pentru a putea utiliza deşeurile în aşa mod ca ele să nu aducă daune mediului. Avem suficiente instrumente şi o strategie elaborată. Cunoaştem situaţia din toate aspectele, însă avem nevoie de colaborare cu ucrainenii”, a spus Lupaşcu.

Ca urmare, savanţii de la AȘM fac un apel către ministrul Mediului, Gheorghe Şalaru, să intervină pe lîngă autorităţile ucrainene pentru a împiedica o eventuală catastrofă ecologică.

 

 

Sursa: noi.md