ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Oamenii de știință: Lumea animală din Moldova se află într-o situație deplorabilă
 

213 specii de animale vor fi incluse în cea de a treia ediție a Cărții Roșii a Republicii Moldova. Este un număr de aproape două ori mai mare decît cel din ediția precedentă. Noua listă de animale și plante a fost aprobată de către Comisia Națională a Cărții Roșii. "Comparînd numărul actual al speciilor de animale şi plante vulnerabile, periclitate şi critic periclitate cu cel de acum 15-20 de ani, putem ajunge la concluzia că starea ecologică a multora a devenit critică", se menționează în comunicatul Ministerului Mediului.

 

Astfel, în lista mamiferelor protejate, colaboratorii Academiei de Științe a Moldovei au inclus aproximativ 10 specii de lilieci. "Acum, în Cartea Roșie se regăsesc 21 de exemplare de lilieci. Acesta este grupul cel mai critic. În ultimii ani, habitatul lor se distruge în mod activ, iar coloniile lor sînt răzlețite", a spus pentru NOI.md șefa Laboratorului de ecologie a mamiferelor al Institutului de Zoologie al Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Victoria Nistreanu. Potrivit ei, pe cale de dispariție sînt aproape toate speciile de stepă, printre care și popîndăul pestriț, odinioară omniprezent, și șoarecele săritor de pădure. În lista mamiferelor prădătoare rare se regăsesc: jderul, dihorul de stepă, pisica sălbatică, vidra, nurca europeană, iar în cea a reptilelor – vipera și broasca țestoasă de baltă.

Un loc aparte în Cartea Roșie este rezervat păsărilor. Potrivit șefului de laborator al Institutului de Zoologie al AȘM, profesorului universitar, Andrei Munteanu, actualmente, pe cale de dispariție sînt aproximativ 60 de specii. Noua ediție va include toate tipurile de păsări, de la cele de pradă la cele de pădure. Dintre speciile de stepă pe cale de dispariție se află vulturul de stepă și dropia. "Acestea au încetat să-și facă cuiburi și nu sosesc în țară decît foarte rar. Datorită degradării ecosistemului acvatic, dispar păsările de baltă și înotătoare, precum stîrcul purpuriu și rața roșie. Dintre păsările sălbatice au dispărut ciocănitorile negre și verzi, întrucît arborii vechi, necesari pentru hrana lor, sînt tăiați", a explicat profesorul.

Oamenii de știință avertizează că această situație este dramatică nu numai pentru animale, ci și pentru toate ecosistemele și pentru omul însuși. A treia ediție a Cărții Roșii va fi publicată pînă la sfîrșitul anului 2013.

Potrivit directorului adjunct al Institutului de Zoologie al Academiei de Științe a Moldovei, Laurenția Ungureanu, la această ediție a lucrat o echipă de aproximativ 79 de membri ai Academiei de Științe timp de trei ani.

 

 

Sursa: noi.md

 

Marţi, 26 februarie 2013
Vizualizări: 9016

Citiţi de asemenea

Fotograful Scott Franks a filmat un scurtmetraj cu denumirea "Jocul semințelor".În film este afișată lupta de zi cu zi a...
47
Înainte de a începe să îmbunătățești lumea, de trei ori uită-te la propria casă.Proverb chinezesc...
119
Prima dată, mucusul în organismul nostru se formează încă în copilărie atunci cînd mîncăm ceva fiert...Pe măsură ce cr...
204
Din 1993, Departamentul de Pompieri din Australia lansează calendare caritabile.În acest an, toate fondurile din vînzare...
184