Oamenii de ştiinţă ruşi au crescut seminţe de o vîrstă de 30 de mii de ani
Oamenii de ştiinţă ruşi au fost capabili să germineze seminţe de o vîrstă aproximativ de 30 de mii de ani, găsite în Kolyma, în straturile de permafrost. Ca urmare a experimentului s-a încolţit un germen de Silene angustifolia. Această plantă în zilele noastre este răspîndită în Siberia.
Experţii de la Institutul de Probleme fizico-chimice şi biologice în Agrologie AŞR au publicat un raport despre cercetările lor în jurnalul Proceedings of the National Academy of Sciences. Proiectul a fost condus de doctorul în ştiinţe geologice şi mineralogice, David Ghilicinski. Dlui a murit cu două zile înainte de publicarea articolului.
Vîrsta celor mai vechi seminţe, pe care au reuşit să le germineze savanţii mai înainte, a fost aproximativ de două mii de ani. Planta "înviată", în acest caz, a crescut în perioada de Pleistocen tîrziu - de la 5 pînă la 40 mii de ani în urmă. Aceasta a fost găsită în regiunea Magadan, în straturile de permafrost, la o adîncime de 38 m.
Seminţele s-au păstrat în cuiburile îngheţate ale rozătoarelor vechi, care au construit habitatele lor din tulpinile plantei în cauză. Criobiologii din Puşcino lîngă Moscova, au reuşit să obţină din seminţele decongelate germeni deplini şi le-au transplantat în sol.
Silene angustifolia – este un arbust peren care creşte în Yakutia şi este foarte rezistent la îngheţuri.
Sursa: vpomestie.ru