Oamenii pot învăţa şi în timpul somnului
Se estimează că o persoană obișnuită își petrece mai mult de 200.000 de ore din viață dormind. Cum ar fi, oare, să putem folosi tot acest timp făcînd ceva pentru noi înșine, de care poate nu avem timp în starea de veghe, ca, de exemplu, să învățăm ceva nou, precum stăpînirea unui instrument sau a unei limbi străine?
Gîndul este unul străvechi și cu nuanțe utopice dar, potrivit unui nou studiu al cercetătorilor Universității Northwestern, din Chicago, publicat în revista Nature Neuroscience, se pare că, în funcție de ceea ce auzim în timpul somnului, este într-adevăr posibil să fixăm amintiri existente și să ne intensificăm priceperea într-un anumit domeniu după trezire.
Din experimentele derulate de specialiști, în cadrul cărora subiecții au demonstrat o eficiență sporită în redarea după trezire a unor sunete învățate și ascultate apoi în timpul somnului, reiese că metoda aprofundării în timp ce dormim funcționează în special în cazul rememorării a ceva deja studiat și mai puțin în cazul acumulării unor informații noi. Practic, este vorba despre îmbogățirea unei amintiri existente prin reactivarea datelor recent absorbite de creier.
Sursa: moldovenii.md