ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Oare poate lumea vegetală de pe Pămînt să se epuizeze?




 

 

Cercetătorii de la Universitatea Montana, Statele Unite ale Americii, spun că oamenii s-au apropiat întradevăr, de eradicarea tuturor resurselor vegetale disponibile pe Pămînt. Profesorul universitar Stephen Ranning, constată că stocul restant de omenire foloseşte anual, de fapt, doar 10 % din resursele vegetale ale plantei și șansa de creștere este foarte scăzută. Potrivit omului de ştiinţă, calculele nu spun că omenirea se află în pragul foametei, dar totuși indică prezența limitelor de creștere a soiurilor de plante.

 

"În ceea ce privește logica economică, se pare că nu există nici-o limită de creștere, - menţionează Ranning. - Și aici, am încercat să explic că pe această planetă mai există şi limite biofizice. Și iată una dintre ele".

 

Limite de creștere

Conceptul privind limitele de creștere, legat de resurse sau limitele planetare, a apărut pentru prima dată în 1970 cu publicarea cărții "Limite de creștere". Autorii acestei lucrări au modelat productivitatea planetei și au prezis că în jurul anului 2030 populaţia, se va confrunta cu un deficit de resurse de bază, prin urmare creşterea economică ulterioară va fi imposibilă. Calculele au fost oarecum primitive, spune Ranning. Metodologia și rezultatele au fost supuse criticii, dar recent cercetătorii au revizuit previziunile și au constatat că acestea sunt relativ corecte. Într-unul din testele din 2011 publicat într-o ediție care tratează problemele energetice, s-a declarat literalmente următoarele: "Se pare că realitatea urmează îndeaproape scenariul dezvoltat în cartea" Limite de creștere"”.

Potrivit lui Ranning, schimbările climatice și alte probleme de mediu, au determinat cercetătorii să revizuiască ideea cu privire la limitele planetare. Mai mult decît atît, oficialii în domeniul protecției mediului înconjurător se interesează tot mai mult, dacă este posibil de a defini în mod clar aceste limite. Cercetătorii sugerează că din seria factorilor semnificativi fac parte schimbările climatice, acidificarea oceanelor, schimbările în destinaţia terenurilor și pierderea speciilor.

 

Может ли на Земле истощиться запас растений? 

 

În lucrarea sa, Ranning oferă un nou criteriu: producerea curată a vegetaţiei terestre. Acest lucru înseamnă, cultivarea anuală a plantelor terestre pe planetă. Omenirea depinde de plante pentru a obţine alimente, materiale de construcţii, combustibil, bioenergie și pășuni pentru animale.

Datorită observațiilor prin satelit, cercetătorii pot calcula acum cît de multă vegetație produce anual Pămîntul. Pe parcursul a mai mult de 30 ani de observații, procentul a rămas remarcabil de constant: 53, 6 trilioane kg.

Aceasta este o mare a plantelor. Dar, în fiecare an oamenii folosesc aproximativ 40 la suta din acest volum. Se pare că cifra lasă o mulțime de posibilități pentru omenire, dar în realitate, doar aproximativ 10 la suta din vegetația rămasă, este la dispoziția noastră, spune Ranning.

"Am constatat că cele mai multe dintre restul de 60 la sută nu sunt disponibile, - a spus savantul. - Această vegetație reprezentată în sistemele de rădăcină şi cea care nu este supusă colectării, păstrată în parcurile naționale și zonele protejate, ca fiind importantă în mod critic pentru menţinerea diversității biologice, sau pur şi simplu care creşte în Siberia, centrul de Amazon unde nu există drumuri și prin urmare, nu este posibil să fie colectată.

Odată ce oamenii valorifică 40 la sută din creştere anuală şi nu este posibil să se folosească încă 50 la sută, rămân doar aproximativ 10 la suta, - menţionează cercetătorul. - Şi aceste cifre indică limitele planetare".

 

Dezbateri cu privire la limite

Există argumente contra limitelor iminente ale vegetației. În principiu, este posibil ca omenirea să crească volumul producției vegetale cu ajutorul îngrășămintelor și irigării (deși ambele variante sunt, de asemenea, asociate cu resurse limitate și au dezavantaje, cum ar fi poluarea mediului). Sau am putea construi mai multe drumuri în Amazon, pentru a descoperi noi rezerve de resurse naturale. Însă, impulsul mai mult sau mai puțin semnificativ, care ar juca un rol, ar trebui să fie numărat în zeci de procente, iar acest lucru pare puțin probabil, spune Ranning.

"Și din nou apare întrebarea cît de departe putem merge și dacă dorim acest lucru pentru planeta noastră, atunci cînd fiecare hectar va fi pe deplin cosit și va nimeri sub controlul proceselor de producție anuală a plantelor," - spune savantul.

Studiul, de asemenea, pune sub semnul întrebării speranța că bio carburanții vor rezolva problemele energetice ale lumii. Ranning, a calculat că, dacă omenirea va transforma fiecare bucată din restul de 10 la sută din producția plantelor în bioenergie, acest lucru ar asigura doar 40 la sută din necesarul actual al energiei.

"Creșterea economică și creșterea consumului fără sfîrșit în lume, sunt pur și simplu imposibile, - crede Ranning. - Cu cît mai devreme vom aborda în mod real viitorul, cu atît mai repede vom învăţa să folosim resursele planetare într-un mod durabil".

 

 

Sursa: facepla.net

 

ABONAȚI-VĂ
Sâmbătă, 27 octombrie 2012 11:00
Vizualizări: 2199

Citiţi de asemenea

Sărbătoarea Paștelui - timpul învierii, speranței și reînnoirii. În această zi luminoasă, când natura se trezește din so...
89
Un nou concert grandios al cunoscutului naist și compozitor, Artist al Poporului Republicii Moldova, Constantin Moscovic...
300
Pe 27 aprilie la Grădina Botanică din Chișinău a avut loc "PROmaraton", un eveniment caritabil organizat de Luca, Marian...
274
Nașterea minunii. Ceea ce nu poate fi văzut cu ochii.Filmări unice care arată cum se naște un stejar. Procesul natural î...
338