ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Obiecte ce nu generează deșeuri

Obiectele pe care le utilizăm aduc o daună imensă planetei. Viața modernă este foarte risipitoare și oamenii nu-și fac griji că tot plasticul pe care îl folosim azi: toate pungile, containerele, borcanele – mîine vor ajunge în oceanul mondial.

În plus mai sînt și deșeurile electronice, care timp de un an constituia 40 de milioane de tone. Dar astăzi, mai multe proiecte, cercetării și studii sînt îndreptate spre reducerea deșeurilor și sporirea eficienței vieții fără consumul excesiv. Vă propunem șase idei interesante, ce vor permite reducerea deșeurilor în viața noastră cotidiană.

1. Folosește-mă/vinde-mă

Ce ați spune dacă tosterul vostru ce se prăfuiește în zadar în dulap s-ar scoate singur la vînzare pe eBay? Compania IDEO a elaborat un proiect cu ajutorul căruia proprietarul obiectului îl va putea scoate la vînzare fără efort. Unul dintre autori explică că fiecare obiect ar putea fi înzestrat cu un chip, care va semnaliza stăpînului că nu este folosit un timp îndelungat și că poate fi vîndut la un anumit preț. Analiza costului de piață, de asemenea, are loc automat, iar proprietarul poate răspunde afirmativ sau negativ. În primul caz, marfa care a obținut aprobarea ajunge imediat pe piață, iar stăpînului îi rămîne doare să gestioneze vînzarea, achitarea și livrarea.

2. Sticlă fără capac

Planta carnivoră Napentes a inspirat-o pe designerul Marilu Valente, care a creat o sticlă fără capac. Odată Marilu a decis să reducă cantitatea de deșeuri și a înțeles că capacele de la sticle au un impact foarte negativ asupra mediului. De ce? Pentru capacele deseori sînt greu de procesat și rămîn în cantități mari la gunoiști. Sticla elaborată de designer nu are capac. Este un năsuc flexibil, care se introduce ușor și sigur în partea laterală a sticlei. Totul e ermetic și nu lichidele nu curg. Marilu a inventat și metoda de curățare a acestor sticle – ea se deschide în partea de jos. Astfel, ea vasul poate fi utilizat din nou.

3.Fă singur: procesarea plasticului

Dacă designerul Dave Hakkens va reuși atunci în curînd în fiecare casă sau loc amenajat vor apărea instalații speciale, care vor transforma plasticul în ceva util. Mașina lui Precious Plastic le va oferi oamenilor din întreaga lume posibilitatea de a transforma plasticul aruncat în ceva util, de exemplu, în căni sau farfurii. Designerul își împărtășește deja proiectul cu alții: el postează pe internet instrucțiuni și tipare utile, povestește online cum poate fi construită o instalație de acest fel. Și, potrivit lui o asemenea mașinărie poate fi asamblată cu ajutorul unor instrumente de bază și materialelor ieftine.

4. Composter de masă

Iar designerii din Taiwan au mers și mai departe ! Pentru a le ajuta orășenilor să scape de deșeurile alimentare și să uite că au aruncat cîndva rămășițe de mîncare în pubelă, ei au inventat un sistem ecologic. El funcționează cu ajutorul rîmelor de ploaie care transformă deșeurile alimentare în humus. Apoi acest sol poate fi pus în ghiveciuri, unde pot fi plantate flori de cameră. Sistemul poate procesa pînă la 3 kg pe săptămînă, spune fondatorul companiei Biocraft. Ideea le-a plăcut utilizatorilor sitepului Kickstarter, unde o echipă a colectat deja circa 60 de mii de dolari pentru finanțarea proiectului, iar primul lot la prețul de 169 de dolari bucata va fi gata în timpul apropiat.

5.Plasmă din fructe ce prelungește termenul de valabilitate

În afara luptei cu deșeurile, multe companii, start up-uri și cercetători elaborează în paralel tehnologii de prelungire a termenului de valabilitate a produselor. Astfel, compania din California Apeel Sciences propune o substanță incoloră și inodoră, obținută din deșeurile producției agricole așa ca coaja de banană și tulpinile de broccoli. Potrivit autorilor proiectului, avocado, mango sau citricile prelucrate cu această substanță, se vor păstra de două ori mai mult, pentru că creează un strat protector, ce împiedică oxidarea și transpirarea.

Între timp, un cercetător din Australia a decis să nu inventeze bicicleta și să utilizeze tehnologia plasmei, care se folosește pe larg în medicină și stomatologie, pentru prevenirea apariției mucegaiului. La baza tehnologii stau produse proaspete și cerealele. În laboratoare este folosită tehnică specială, care generează plasma cu ajutorul unui impuls electric. Efectuînd testele, cercetătorii au constatat că plasma prelungește termenul de păstrare al avocado cu 10 zile. Ei speră să elaboreze un prototip al unei asemenea instalații pentru uz casnic sau pentru ferme mici, la prețul de 100 de dolari SUA.

6. Șampon de unică folosință

Cînd Benjamin Stern avea 14 ani, el a privit un filmuleț în care o borască țestoasă se împotmolise într-o plasă. Acest filmuleț i-a schimbat viața. După asta el și-a pus scopul să reducă deșeurile din plastic, în primul rînd, a început de la baie. Azi el are 18 ani și este fondatorul companiei Nohbo, care proiectează ambalaj biodegradabil pentru șamponurile livrate în magazine și hoteluri. Primul prototip al șamponului în asemenea ambalaj a suferi eșec – proiectat sub forma unui balon dur care trebuia să se dizolve la contactul cu apa, el s-a dovedit a fi netransportabil.

ABONAȚI-VĂ
Luni, 02 octombrie 2017 13:00
Vizualizări: 2242

Citiţi de asemenea

În lumea contemporană, unde tehnologiile ne despart adesea de natură, practicile vedice oferă metode profunde de restabi...
157
Lumea contemporană se grăbește înainte cu o viteză amețitoare. Tehnologiile cuceresc toate domeniile vieții noastre, sch...
129
Omul este singura ființă de pe această planetă capabilă să își exprime gândurile prin cuvinte.Lumea este plină de mari r...
120
Maimuțele capturate din sălbăticie și aduse la grădina zoologică înțeleg clar că stăpânul și angajații grădinii zoologic...
320